El 25% de les oficines de Barcelona es lloguen abans de construir-se l’edifici

La baixa disponibilitat d’espai impulsa les noves promocions i afavoreix el lloguer sobre plànol

L’èxit de Barcelona entre les multinacionals estrangeres i l’explosió de l’ecosistema de start ups ha fet que el lloguer d’oficines hagi marcat un nou rècord a la ciutat. Segons les dades de Forcadell, el 2018 es van contractar 370.000 metres quadrats, un 8,8% més que l’any anterior. Igual que passa amb el mercat logístic, l’arribada de grans empreses internacionals, que van concentrar el 60% de la superfície contractada, ha reduït considerablement l’oferta disponible i va provocar que al segon semestre del 2018 el 25% de les oficines es llogués fins i tot abans que l’edifici estigués acabat.

Un informe recent de Savills Aguirre Newman apuntava en la mateixa direcció i destacava que el 60% de les promocions que s’incorporaran al parc d’oficines de Barcelona ja estan prellogades, un percentatge que s’eleva fins al 90% en el cas del primer trimestre. Es tracta d’un fenomen molt comú al mercat residencial i que en els últims anys ha guanyat pes al d’oficines perquè la taxa de disponibilitat és molt baixa –Forcadell la situa en el 8% i Savills Aguirre Newman en el 5,4%– i moltes empreses prefereixen esperar per instal·lar-se en un edifici nou que quedar-se amb el romanent disponible, que per qüestions d’ubicació o preu no és prou atractiu.

Les empreses tecnològiques agafen impuls

Gràcies a l’ecosistema emprenedor de Barcelona, “molts gegants de la tecnologia han desembarcat a la ciutat o han ampliat els seus projectes, com Everis, Oracle o Indra”, explica la immobiliària, que estima que el 30% de les contractacions del 2018 provenien d’aquest sector. Altres companyies que no són del sector tecnològic també han apostat per instal·lar a la capital catalana “la seva vessant més innovadora”, com Alliance o Lidl Digital, que al maig va llogar 3.200 metres quadrats a l’antiga seu del BBVA a plaça Catalunya per posar-hi un centre d’excel·lència especialitzat en comerç electrònic.

Forcadell manté que l’interrogant pels pròxims dos anys és si “la disponibilitat d’espais serà suficient per donar resposta a una demanda cada vegada més àmplia, professionalitzada i decidida”. Una de les apostes de la immobiliària, almenys per les empreses que busquen oficines petites per motius de costos y flexibilitat, és la irrupció del coworking, que l’any passat ja van suposar el 12,6% de la superfície llogada –46.700 metres quadrats en total–. Tot i que encara és una activitat incipient, està previst que en els pròxims anys guanyin protagonisme, sobretot entre les start ups.

Els preus van a l’alça

A la falta d’espai s’hi suma la previsible escalada dels preus de lloguer, que no han parat de créixer des del 2014. Segons les dades de Forcadell, al segon semestre de 2018 van augmentar un 12% i van situar en 15,1 euros el preu del metre quadrat a Barcelona. Es tracta d’una xifra un 41% superior a la de començaments de 2014, quan estava en 10,7 euros el metre quadrat. Pel que fa a la venda, els preus van créixer un 11% l’any passat i la immobiliària estima que enguany ho faran un altre 10%, en especial a les zones més cèntriques i als nous districtes de negocis com el [email protected] i la Zona Franca.

Més informació

Nou comentari