Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Casa Batlló denuncia el sindicat convocant de la vaga de subcontractats
  • CA

La Casa Batlló ha presentat una denúncia penal contra el sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT) pels actes vandàlics registrats el mes passat a l’edifici d’Antoni Gaudí i Patrimoni Mundial de la Unesco. La propietat de l’edifici ha quantificat en 92.313 euros els “danys i perjudicis” ocasionats als seus treballadors, als seus clients i a la mateixa Casa Batlló, quantitat que és objecte de reclamació. Segons ha exposat la direcció, els treballadors de la Casa Batlló que van viure agressions segueixen en tractament mèdic.

A més, els danys soferts en la vidriera original de la façana marca “una fita”, ja que mai en tota la seva història, des de la seva construcció el 1906, ningú havia comès intencionadament un fet així. Ha lamentat que la destrucció de la vidriera representa “una agressió” a un monument amb el màxim nivell de protecció concedit per la Convenció del Patrimoni Mundial de la Unesco des de l’any 2005 dins de les Obres d’Antoni Gaudí. A més, la propietat ha assegurat que la Casa Batlló “sempre ha respectat i respectarà” el dret legítim de manifestació i de vaga dels treballadors de les empreses que treballen per a ella, sense que aquests drets emparin conductes que atempten contra la llibertat, la integritat física i la mateixa Casa Batlló, que són objecte de la denúncia.

Staffpremium, una de les empreses externes que presta serveis a la Casa Batlló, va tenir desacords interns amb alguns dels seus treballadors, que van iniciar una vaga indefinida el passat 8 d’octubre. Segons la propietat, “alguns vaguistes van provocar destrosses irreparables” a l’edifici, agressions a empleats de la Casa Batlló i amenaces als seus visitants. Des del passat 29 d’octubre, la Casa Batlló va decidir tancar les portes a causa de l’escalada de tensió provocada pels treballadors en vaga de l’empresa Staffpremium i els militants i simpatitzants del sindicat SUT que la van convocar.

Quan es van registrar els actes vandàlics, els treballadors en vaga de l’empresa subcontractada van negar que cap vaguista ni afiliat hagués comès “cap de les actuacions” descrites per la direcció ni hagués “amenaçat ni agredit ni realitzat cap acte vandàlic”. Van assegurar que en el moment de la protesta de dissabte, darrere del piquet “algú va tirar un petard i una bengala” i dos trossos de totxana gairebé cauen sobre dos membres del piquet. “Nosaltres segur que no hem estat i pensem que és un muntatge de la Casa Batlló per treure’s de sobre els vaguistes, un de tants muntatges que ha patit el moviment obrer”, van dir.

Suports internacionals

La direcció ha assegurat que “a causa de la gravetat dels fets denunciats”, la Casa Batlló ha rebut cartes, missatges de suport i manifestos públics de rebuig a la destrucció del patrimoni, entre els quals s’inclouen els Comitès Nacionals del Consell Mundial de Museus (ICOM) i el Consell Mundial de Monuments i Llocs (ICOMOS), el Centre del Patrimoni Mundial i el Subdirector General de Cultura de la UNESCO a París, però també del Ministeri de Cultura i Esport, la Direcció General de Patrimoni de Catalunya, la Universitat de Barcelona, el Consorci de la Colònia Güell, i ONG internacionals com European Heritage Volunteers, coordinador per a Europa del programa de voluntaris del Patrimoni Mundial, del qual la Casa Batlló ha estat part. “Tots han coincidit en el rebuig a la destrucció del patrimoni cultural i han condemnat els atacs rebuts en aquesta obra d’Antoni Gaudí”, ha afegit.

Ben aviat, la UNESCO i els seus organismes consultius faran l’avaluació dels danys i faran les recomanacions pertinents a l’Estat per a garantir la preservació del “valor universal excepcional” d’aquest bé la protecció del qual és d’interès internacional. Amb aquesta denúncia penal, la Casa Batlló pretén “protegir” als seus treballadors, veïns i visitants, així com cuidar la imatge de la ciutat i de les institucions culturals el paper de les quals és fonamental per a la reactivació de l’economia de la ciutat i del turisme nacional i internacional.

Més notícies
Vaguistes davant de la Casa Batlló / S.C.
La pandèmia fa rebrotar la conflictivitat laboral en icones turístiques de Barcelona
Notícia: La pandèmia fa rebrotar la conflictivitat laboral en icones turístiques de Barcelona
Comparteix
Tres vagues simultànies han esclatat aquesta tardor | La mala gestió dels ERTO agreuja la precarietat
Una vidriera de la Casa Batlló trencada per una pedrada / Casa Batlló
La Casa Batlló tanca temporalment per destrosses dels treballadors en vaga
Notícia: La Casa Batlló tanca temporalment per destrosses dels treballadors en vaga
Comparteix
Acusen els empleats d’una subcontracta d’agressions i amenaces
La façana de la Casa Batlló, restaurada / Adrià Lizanda
Vaga indefinida de treballadors subcontractats de la Casa Batlló
Notícia: Vaga indefinida de treballadors subcontractats de la Casa Batlló
Comparteix
El sindicat SUT convoca una aturada per les condicions laborals a l'empresa externa Staffpremium
El públic local fa tornar les cues a la Casa Batlló / Mireia Comas
‘Win-win’ a les icones de Gaudí: el públic local fa reviure el modernisme a Barcelona
Notícia: ‘Win-win’ a les icones de Gaudí: el públic local fa reviure el modernisme a Barcelona
Comparteix
Els barcelonins aprofiten la davallada de turistes per visitar monuments sense aglomeracions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa