La guerra a Ucraïna arriba a Barcelona a través de l’economia i el flux de refugiats. Tot i que la capital catalana i Kiiv estan separades per més de 2.300 quilòmetres en línia recta, l’impacte del conflicte s’esten per tot el món de forma instantània. El marge de temps per organitzar una resposta solidària i anticrisi és molt inferior al que hi havia en els enfrontaments bèl·lics de finals del segle XX, com la guerra dels Balcans.

Els barcelonins ja noten almenys 5 conseqüències econòmiques de la invasió russa d’Ucraïna, directament al seu dia a dia i a la seva butxaca.

Electricitat

El preu de l’energia s’ha disparat ràpidament a causa de l’hegemonia de Rússia al mercat del gas natural. Tot i que Catalunya s’aprovisiona de gas sobretot nordafricà i en format liquat, el centre d’Europa depèn dels gasoductes russos i està subjecte a l’amenaça d’un tancament comercial. El preu del subministrament domèstic registra màxims històrics i els barcelonins busquen els millors trucs per escapolir-se de la pujada de la factura de la llum.

Mercat immobiliari

El mercat de compravenda residencial d’alt standing a Barcelona ha tingut durant anys un gran filó en el públic rus. Les agències de luxe de la ciutat preveuen una important aturada en aquest segment, tot i que els darrers anys han incrementat el percentatge de compradors procedents d’altres indrets del món. En paral·lel, es comença ja a notar un nou flux de demanda per part de la classe alta russa i també ucraïnesa, aquest cop per llogar immobles per a ús propi o de familiars i amics, a fi d’instal·lar-se temporalment lluny del perill. De fet, la cerca de lloguers a Barcelona des d’Ucraïna ja va començar abans de l’esclat de la violència.

Una conseqüència menys evident del conflicte és l’impacte en la restauració. Rússia i Ucraïna són grans productors d’oli de girasol, molt utilitzat en la cuina industrial i en la restauració, a més de les llars particulars. Alguns supermercats ja han viscut escenes d’acaparament i les empreses s’han afanyat a aprovisionar-se. El trencament de les importacions i aquest pic de demanda autoinflingit porten a un encariment de l’oli de girasol i de retruc del seu substitut immediat, l’oli d’oliva. Si els preus s’enfilen molt, molts restauradors que ofereixen menús de migdia amb marges de benefici molt petits avisen que hauran de pujar el preu que paguen els comensals.

Vols d’avió

L’Aeroport d’El Prat va notar de seguida una conseqüència directa de la guerra. L’aeroport de Kiiv va deixar d’estar operatiu a causa dels atacs russos i Ryanair va anunciar que deixava de volar-hi durant almenys un mes. D’altra banda, Rússia ha prohibit a una trentena de companyies aèries europees sobrevolar l’espai aeri siberià, el que obliga les companyies que volen a l’Extrem Orient a trobar rutes més llargues i costoses en combustible per arribar al seu destí. El preu dels bitllets al Japó, Xina o Corea pujarà a causa d’aquests efectes col·laterals. A més, els Mossos d’Esquadra han reforçat la seguretat a l’aeroport per evitar enfrontaments.

Comandes que van tard

Un estudi del Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona (COACB) ha alertat que el conflicte ha fet cancel·lar comandes a almenys un 20% d’agents comercials i que un 57% creu que perdrà encàrrecs properament. Nou de cada deu ho atribueix a l’encariment de les matèries primeres i la meitat també apunta a majors despeses d’enviament.

Nou comentari

Comparteix