La guerra de Rússia contra Ucraïna tindrà conseqüències a tots els nivells. La situació de conflicte no només generarà un daltabaix als països directament afectats, sinó que també hi haurà efectes d’abast global. Econòmics, polítics i, sobretot, humanitaris. Centenars de milers d’ucraïnesos han fugit de la invasió russa en la primera setmana d’ofensiva. L’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha elevat aquest dimecres a 874.000 el nombre de ciutadans que han sortit del país cap als estats europeus.

En aquest context, l’ajuda humanitària és clau, tant per a les persones que no poden sortir d’Ucraïna com per a les que han fugit. UNICEF ha iniciat una campanya per a l’acollida de nens ucraïnesos. Amb tot, recorda que l’acollida de menors ucraïnesos “no sempre és la millor opció”, donat que ara mateix la població del país el que necessita és ajuda urgent com ara material sanitari, roba o aliments de primera necessitat.

Però si voleu fer aquest pas solidari, hi ha una sèrie de requisits que cal complir, i que certament fan una mica feixuc el procés.

En primer lloc hi ha uns requisits que estableix la Generalitat per poder ser una família d’acollida, que és tenir més de 25 anys, com a mínim 14 anys més que la persona que acolliràs i no tenir cap dret civil suspès. I com es tramita la petició d’acollida? S’ha de fer a través de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA) o concertar una cita amb una institució col·laboradora d’integració familiar (ICIF). Després caldrà superar un procés de selecció que inclou com a mínim dues entrevistes individuals i una entrevista al domicili. I finalment, assistir a unes sessions formatives específiques per a famílies acollidores.

Sigui com sigui, cal que tingueu en compte que una acollida és temporal i que en cap cas no significa una adopció automòatica de l’infant. El procés psicològic és també complex: cal assumir que el nen o nena està acollit temporalment i que algun dia tornarà amb la seva família.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ari a març 03, 2022 | 10:07
  Ari març 03, 2022 | 10:07
  Em pregunto per què no es fa aquesta difusió pels nanos que fugen d'altres situacions bèl·liques com aquesta. Tot i així, és lloable.
  • Icona del comentari de: Maite a març 11, 2022 | 09:12
   Maite març 11, 2022 | 09:12
   Totalment d'acord amb tu.
 2. Icona del comentari de: Anna a abril 05, 2022 | 10:48
  Anna abril 05, 2022 | 10:48
  Els nens que s'han quedat orfes degut a la guerra d'Ukraïna....poden passar de ser acollits per una familia a ser adoptats per aquesta familia ??
 3. Icona del comentari de: Inés Cardoner Roig a abril 18, 2022 | 11:44
  Inés Cardoner Roig abril 18, 2022 | 11:44
  Malgrat ser una decisió d'una gran generositat, no és gens fàcil donar aquesta oportunitat a un infant. La Generalitat paga uns 4.200,00 per menor resident al q abans anomenavem orfanats, ara crec q són Crae. Si l'acull quasevol ciutadà seràn sobre els 300. Tenint en compte q són entitats privades, les Icif, q també ho són, i a la vegada el filtre, no tenen gens d'interés en q un nen o nena surti d'aquests llocs. De tant en tant en concedeixen algú per netejar la seva imatge. En fi, és tot un negoci. De totes maneres, això no treu q hi hagi persones honestes q fan bé la seva feina. Aquest tema ja va ser tractat en un documental de TV3 f un temps. Gràcies

Nou comentari

Comparteix