El preu de l’electricitat ha pujat molt en el darrer any i en especial aquesta setmana. Les llars de Barcelona vigilen el seu consum per mantenir a ratlla la factura de la llum i un dels trucs més usats és triar bé els horaris.
Les conseqüències de la guerra a Ucraïna ja han arribat fins a Barcelona a través d’aquest subministrament bàsic. El cost del megawatt/hora s’ha enfilat per sobre dels 300 euros i ha registrat un nou rècord històric a causa de l’encariment del gas natural. Rússia n’és un gran productor i abasteix el centre d’Europa. El govern espanyol ha decidit allargar la rebaixa dels impostos inclosos a la factura de la llum, com l’IVA, i ha afegit un descompte extra al bo social, però l’economia de les famílies continua escanyada per aquest bé bàsic.
És pràcticament impossible viure sense electricitat a Barcelona, pel que no es pot escapar del tot d’aquest encariment. Sí que hi ha tàctiques, però, per escapolir-se de la pujada sencera. És a dir, de compensar l’increment de preus amb un consum estratègic que limiti l’impacte d’aquestes tarifes estratosfèriques.
Hora més barata de llum
La web TarifaLuzHora, per exemple, indica cada dia als consumidors el preu de la llum per franges horàries, així com l’hora més barata i l’hora més cara. S’actualitza cada vespre a dos quarts de nou amb la previsió de l’endemà, perquè les llars puguin saber quan és més barata la llum i en funció d’això planificar feines domèstiques que no tenen un moment fix, com posar una rentadora. També pot ser útil programar l’electricitat o els robots-escombra del terra en els horaris més barats.
Aquest dimecres per exemple el preu mitjà són 0,62802 euros per kWh. No obstant, a l’hora punta del dia, de 19h a 20h, escala fins a 0,82793 euros per kWh. En canvi a l’hora vall del migdia, entre les 14h i les 15h, el preu baixa fins a la meitat: 0.47548 euros per kWh. En definitiva, tot el consum vespertí que es pugui traslladar al migdia és feina feta i, a més, un notable estalvi.