Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els hotelers alerten de la caiguda del turisme de negocis a Barcelona per la marxa d’empreses
  • CA

La fi del Mobile World Congress (MWC), que tot just fa una setmana va tancar la seva edició més exitosa, ha tornat al sector turístic a la seva realitat quotidiana amb un horitzó que anticipa una desacceleració de l’activitat a Barcelona. El Gremi d’Hotels ha alertat que la marxa d’empreses provocada per la inestabilitat política de l’últim any i mig ha fet caure el turisme de negocis a la ciutat. Fins ara, els negocis i les vacances es repartien a parts iguals l’arribada de viatgers a la ciutat, però des de finals del 2017 l’equilibri s’ha trencat.

“Entre tots ens hem d’esforçar per recuperar aquest turisme de negocis perdut perquè aquest segment és estratègic per Barcelona”, ha explicat en roda de premsa el president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos. Les previsions de la patronal mostren que la situació es mantindrà tot el 2019 i segurament es traslladarà al 2020 per la sortida d’empreses, ja que la reducció del nombre d’esdeveniments ha reduït l’entrada de reserves. Malgrat tot, els hotelers esperen una temporada alta millor que la de l’any passat.

[r:1]

Símptomes de desacceleració

El 2018 l’ocupació dels hotels de Barcelona es va situar en el 80%, una xifra molt semblant a la del 2017, i el preu mitjà de les habitacions va caure un 4% (fins als 132,5 euros) per compensar la caiguda de visitants de la primera meitat de l’any, que va afectar especialment els hotels de luxe. “En general, l’any 2018 ha estat dolent”, ha dit Clot, “però menys dolent del que havíem previst inicialment”. El 2018 es va tancar amb 8 milions de turistes als hotels, segons dades de l’INE, un 5,27% més.

Igual que altres patronals del sector, els hotels veuen la llum al final del túnel i han constatat una dinàmica positiva en aquests dos primers mesos. “Amb tot, hi ha símptomes d’una desacceleració del creixement de l’activitat turística, que des del Gremi considerem que hem de combatre amb una clara aposta per recuperar la qualitat de turisme que teníem i incrementar la despesa que fa a la ciutat”, ha dit el president.

Canvi de discurs

Clos també ha demanat als partits que recuperin el discurs positiu en vers l’activitat turística com a pas previ per potenciar els segments de població que siguin més atractius per Barcelona i treballar millor la captació de visitants amb un interès específic per l’oferta cultural i gastronòmica que ofereix la ciutat. Els hotelers aposten per recuperar “els consensos entre les diferents forces polítiques municipals sobre els grans temes de ciutat per generar estratègies de desenvolupament a 15-20 anys vista“, ha puntualitzat.

Una reflexió similar a la que s’ha fet a la presentació del Summit Barcelona: Turisme de Qualitat vs. Massificació Turística, unes jornades que tindran lloc el 9 i el 9 d’abril per debatre estratègia que permetin augmentar el turisme de qualitat a Catalunya fins als 7,5 milions de viatgers del 2021, un 50% més que en l’actualitat. Segons el comitè organitzador, els viatgers procedents de la Xina, el Japó, l’Índia, els Estats Units, Canadà, Amèrica Llatina i el Golf Pèrsic ja aporten la meitat dels 20.600 milions que els turistes estrangers deixen al país cada any.

Més notícies
El valor dels hotels de Barcelona s'ha disparat des de l'entrada en vigor del Peuat / Europa Press
La moratòria de Colau revaloritza els hotels de Barcelona
Notícia: La moratòria de Colau revaloritza els hotels de Barcelona
Comparteix
La prohibició d’obrir nous establiments al centre i la poca predisposició a vendre ha disparat els preus fins als 750.000 euros per habitació
Hilton obrirà un hotel davant del recinte firal de Gran Via
Notícia: Hilton obrirà un hotel davant del recinte firal de Gran Via
Comparteix
La gestora d'inversions ASG ha pactat amb la cadena hotelera la construcció de l'edifici, que s'estrenaria el 2021 i comptaria amb 242 habitacions
Ocupen una antiga llar d’avis de Vallvidrera per impedir que hi facin un hotel de luxe
Notícia: Ocupen una antiga llar d’avis de Vallvidrera per impedir que hi facin un hotel de luxe
Comparteix
El col·lectiu mobilitzat anuncia que fa dies que és a l'immoble i denuncia que la congregació religiosa que n'és propietària no va voler vendre-la per 2 milions per a un projecte social

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa