La moratòria de Colau revaloritza els hotels de Barcelona

La prohibició d’obrir nous establiments al centre i la poca predisposició a vendre ha disparat els preus fins als 750.000 euros per habitació

La moratòria del govern d’Ada Colau ha revaloritzat el preu dels hotels de Barcelona fins a límits “insostenibles” per als inversors, segons reconeixen al TOT Barcelona fonts del sector. El Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (Peuat), que va entrar en vigor el gener del 2017, prohibeix obrir nous hotels a les zones més cèntriques de la ciutat i, per tant, qualsevol cadena que vulgui entrar n’ha de comprar un ja existent, amb l’evident posició de força per al propietari.

En línies generals, el valor dels hotels s’ha doblat en els últims dos o tres anys. Ara mateix, a Barcelona un hotel de 4 estrelles ronda un valor per habitació de 300.000 euros, el que situaria el preu de venda d’un establiment amb 50 habitacions en uns 4,5 milions d’euros, segons les estimacions de Tinsa. El valor per habitació és un 66% superior al d’un hotel similar ubicat a Madrid. La societat de valoració recorda que al valor mitjà de la capital catalana sempre ha estat superior, però apunten a la moratòria com a un factor important en l’augment d’aquesta diferència.

La ubicació sempre és important

“El preu de venda d’un hotel no només depèn del nombre d’estrelles, sinó de la seva ubicació”, puntualitza en declaracions a aquest diari Miquel Laborde, soci fundador de la consultora immobiliària Laborde Marcet. “La demanda per entrar al centre de Barcelona és molt gran, però l’oferta és pràcticament zero i això augmenta el preu que els inversors estan disposats a pagar”. La firma té un parell de grans operacions en marxa, tot i que assegura que en l’últim any es poden comptar amb els dits d’una mà el nombre de compravendes d’hotels de 3 i 4 estrelles que s’han materialitzat a les zones de la moratòria.

Segons les seves dades, un hotel de 3 estrelles ha passat de costar uns 100.000 euros per habitació a disparar-se fins als 180.000 i fins i tot 200.000 euros per habitació des de l’entrada en vigor del Peuat. En el cas de les zones més exclusives, com el passeig de Gràcia, es poden arribar a demanar 750.000 euros per habitació en hotels de 5 estrelles, el doble que abans de la moratòria. “Els preus estan tocant sostre perquè si pugen més, deixaran de ser rendibles”, afegeix Laborde.

Un exemple dels preus fora de mercat és la Casa Fuster, als Jardinets de Gràcia –tot i que tècnicament és passeig de Gràcia–. Fa un parell d’anys va sortir al mercat i el seu propietari, el magnat Nicolás Osuna, n’havia arribat a demanar entre 1 i 1,5 milions d’euros per habitació, xifra que valorava l’hotel en més de 100 milions d’euros, segons van publicar diversos mitjans.

Més informació

Nou comentari