Les fleques de Barcelona són un actiu atractiu pels fons d’inversió de capital risc. Després del relleu accionarial a la firma prèmium Turris, que fa el salt a Madrid, dues cadenes de forns de pa i brioixeria canvien de mans. Es tracta de les fleques Santagloria i L’Obrador, ambdues marques del grup FoodBox: el fons britànic BlueGem Capital Partners les ha comprades aquest juny al fons Nazca Capital.

Les dues firmes havien nascut a Barcelona i els darrers anys han registrat una forta expansió, amb locals a molts barris de la capital i servei de cafeteria. Ja superen el centenar d’establiments. L’etapa de creixement correspon al període en què han estat en mans de Foodbox, controlat pel fons Nasca, que les havia comprat el 2015 a la històrica firma catalana Europastry. De fet era l’origen d’aquesta empresa, que va virar del negoci de les fleques a peu de carrer –sota el nom El Molí Vell– a la producció de pa i brioixeria ultracongelats. No és el primer spin-off d’èxit d’aquesta empresa propietat de la família Gallés: precisament un exdirectiu d’Europastry és un dels dos socis impulsors de Turris.

Segons han publicat diaris econòmics com The New Barcelona Post o Emprendedores, la compra inclou tot el ventall de restauració multimarca de FoodBox. A més de les dues cadenes de fleques, té tres marques més: les tavernes andaluses Volapié, els restaurants Más q Menos i les pizzeries Papipizza. El 2021 les cinc marques sumaven 190 locals –la gran majoria, franquícies–, després d’obrir-ne 32 en un sol any i crear 300 llocs de treball. Facturava més de 80 milions d’euros abans de la Covid. Nascuda com a start-up, els directius de Foodbox van negociar les tres primeres adquisicions i van seduir Nazca per injectar-hi la inversió necessària, oferint-li ser titular del 90% de les accions. La venda a BlueGem s’ha pactat entre el fons i els accionistes minoritaris.

Créixer amb franquícies i també locals propis

D’altra banda, BlueGem ja té experiència en restauració com a accionista majoritari de la cadena Lateral, que té presència a diverses ciutats espanyoles i un sol establiment a Barcelona, al carrer Consell de Cent. Segons ha declarat BlueGem en un comunicat, el seu projecte per a FoodBox aposta “pel creixement i el desenvolupament de les marques” a través de franquícies i també botigues pròpies.

La cúpula directiva de FoodBox es manté

Els socis cofundadors de FoodBox, Carlos Pérez Tenorio i Augusto Méndez de Lugo, es mantindran a l’empresa en la nova etapa, mentre que la presidència del grup recaurà en Enrique Francia, senior advisor de BlueGem i president del grup de restaurants Lateral. “S’obre un nou període de creixement de les nostres marques, tant per l’impuls inversor del nou fons com per l’expertise acumulat dels professionals del projecte”, celebren els dos socis.

El fundador de BlueGem, Marco Capello, ha fet també declaracions molt optimistes sobre l’adquisició: “Estem segurs que la nostra experiència aportarà rellevància a les marques de FoodBox i permetrà accelerar el desenvolupament de Lateral”. De fet, la trajectòria de Lateral té similituds: l’havia fet créixer el grup local Cacheiro i el 2017 la va adquirir el fons britànic amb voluntat de disparar-ne el creixement. Per al 2023, amb la pandèmia ja del tot superada, BlueGem aspira a obrir uns 8 locals nous de Lateral cada any.

Fons d’inversió rere el comerç als barris

Molts consumidors desconeixen l’arquitectura financera que amaguen molts establiments que formen part del paisatge dels eixos comercials de barri. Els fons inversors s’han consolidat com a propietaris o accionistes de múltiples marques. Per exemple Nazca havia estat accionista dels bars Lizarran i les joguineries EurekaKids. Les fleques El Fornet pertanyen al fons Corpfin. Les cadenes 100 Montaditos i la Sureña formen part d’un altre grup, Restalia, empresa de procedència de Pérez Tenorio i Méndez de Lugo, els dos fundadors de FoodBox.

Més notícies
La cadena de flequqes Turris farà el salt a Espanya / Foto: Suma Capital

Un fons madrileny compra les fleques barcelonines Turris

Notícia: Un fons madrileny compra les fleques barcelonines Turris
Comparteix
Realza Capital vol obrir implantar aquesta cadena de pa prèmium a Madrid
Notícia: Un fons madrileny compra les fleques barcelonines Turris - Mobile
'Flotador de Rei cremat' a l'aparador del Forn Baltà / Instagram

Una fleca de Sants se’n riu del retorn del rei emèrit amb dolços irònics

Notícia: Una fleca de Sants se’n riu del retorn del rei emèrit amb dolços irònics
Comparteix
El Forn Baltà li dedica un "flotador cremat" per a regates gallegues i parelles de brioixos titulades "Tocar els emèrits"
Notícia: Una fleca de Sants se’n riu del retorn del rei emèrit amb dolços irònics - Mobile
Una parella davant de l'Hotel Palace tancat / ACN

Els fons d’inversió aprofiten la pandèmia per buscar gangues al sector hoteler de Barcelona

Notícia: Els fons d’inversió aprofiten la pandèmia per buscar gangues al sector hoteler de Barcelona
Comparteix
El mercat està molt atenta a l'evolució del turisme i vol aprofitar aquesta oportunitat
Notícia: Els fons d’inversió aprofiten la pandèmia per buscar gangues al sector hoteler de Barcelona - Mobile

Les sis famílies que van desafiar un fons d’inversió i ara poden derrotar-lo

Notícia: Les sis famílies que van desafiar un fons d’inversió i ara poden derrotar-lo
Comparteix
Els afectats per un possible macrodesnonament, suspès a última hora, han fet pinya per sobreposar-se a les negatives a negociar per part de la gran empresa Vauras Investment
Notícia: Les sis famílies que van desafiar un fons d’inversió i ara poden derrotar-lo - Mobile

Nou comentari

Comparteix