Les populars fleques Turris fan el salt a Madrid. Literalment i metafòricament. El fons madrileny Realza Capital ha comprat la mica més de la meitat de les accions de la cadena de fleques fundada per Xavier Barriga i Manel Sellarés el 2008. Els dos impulsors continuaran sent “socis de referència i ostentaran una posició dins del consell d’administració”, indica el fons en una nota, però el nucli dur de les decisions es trasllada a la capital espanyola.

I la primera decisió és portar la marca arreu d’Espanya. El pla d’expansió de la gestora comença a Madrid i preveu arribar al conjunt del territori de l’Estat els propers anys, sense deixar de banda el creixement iniciat a l’àrea de Barcelona. “Amb la nova composició d’accionistes, Turris té previst fer un pla d’expansió nacional que iniciarà amb la propera obertura a Madrid”, diu en un comunicat. “Paral·lelament, la companyia continuarà augmentant la seva xarxa de fleques a la província de Barcelona per consolidar la seva posició de lideratge”, agrega. De moment no han transcendit xifres.

La firma compta actualment amb 25 botigues, totes en propietat i 20 de les quals a Barcelona. El primer local es va estrenar al carrer Aribau de Barcelona fa 14 anys. La plantilla actual és de 300 persones i l’any passat va facturar prop de 20 milions d’euros.

El ràpid creixement de Turris

La cadena ha destacat per l’elaboració i venda de pa i pastisseria elaborat amb massa mare, així com establiments de venda al públic en què l’obrador queda a la vista. Alguns dels locals són dins de supermercats Ametller Origen, una sinergia que els ha funcionat prou bé. Comercialitzen més de 200 productes diferents, sobretot varietats de pa, pastisseria i pastes salades prèmium.

La rendibilitat és un dels atractius de l’adquisició: els últims 4 anys Turris ha crescut per sobre del 25% anual. Un boom que el fons atribueix a “l’auge de l’alimentació saludable basat en productes frescos, artesanals i de qualitat molt alta”.

Turris va néixer de la mà de Xavier Barriga, flequer i fill de flequers de Badalona. Després d’aprendre l’ofici familiar va voltar pel món a la recerca de noves tendències i models d’èxit. El 2010 es va associar amb Manel Sellares, que havia estat executiu del gegant Europastry, l’empresa més gran d’Espanya especialitzada en produir i distribuir pa i brioixeria congelats, amb seu a Sant Cugat. A l’accionariat del negoci ja hi havien entrat inversors externs, com Suma Capital el 2017 i Enerhold, que van permetre duplicar el nombre d’establiments i llançar-se a fer venda online.

“L’objectiu dels accionistes és mantenir l’essència i la filosofia de Turris, amb el focus posat en el client, la qualitat de producte i en impulsar les polítiques sostenibles i socials que en defineixen els valors”, promet l’empresa en la nota on donava a conèixer l’operació divendres. El director general de Turris des de 2019, Patxi Fernández, celebrava “molt il·lusionat” la nova etapa: “Els socis financers, juntament amb el suport dels nostres fundadors, ens ajudaran a progressar de manera decisiva a la nova etapa de creixement que afrontarà la companyia a nivell nacional”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Manel a maig 22, 2022 | 19:00
  Manel maig 22, 2022 | 19:00
  Una fleca menys a la meva llista, adeu Turris
 2. Icona del comentari de: MHP a maig 23, 2022 | 14:10
  MHP maig 23, 2022 | 14:10
  La culpa, de Madrid. Jejejejeje
 3. Icona del comentari de: Manuel a maig 23, 2022 | 17:44
  Manuel maig 23, 2022 | 17:44
  Siempre tiene que venir Madrid al rescate.

Nou comentari

Comparteix