Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Enric Crous: “La política es fa al Parlament, no a la Cambra de Comerç”
  • CA

Enric Crous (Barcelona, 1947) es presenta a les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona amb José María Torres amb un objectiu clar: aprofitar la seva dilatada trajectòria empresarial per revolucionar la Cambra i fer-la més democràtica. Fins fa pocs mesos era conseller delegat de Cacaolat, però també va ser director general de Damm durant 16 anys i abans havia estat al capdavant de Fira de Barcelona i Mercabarna. Amb les eleccions ja en marxa, té totes les seves energies concentrades en mobilitzar els empresaris i aconseguir uns bons resultats, però tampoc descarta arribar a acords postelectorals si cal, ja que seran unes eleccions molt competides.

Les votacions van començar aquest dijous. Tot va amb normalitat?
La impressió que nosaltres tenim, tot i que no tenim manera de saber del cert com va, és que el vot electrònic està funcionant bé. Ens arribem missatges de gent que ja ha votat i fins i tot ens enviem fotos del resguard. De tota manera és d’hora per saber res perquè no hi haurà enquestes ni sondejos. Fins al dia 9 o 10 no se sabrà res.

Hi havia una mica de preocupació de si el vot electrònic funcionaria. Heu rebut alguna queixa?
Algun empresari s’ha posat en contacte amb nosaltres per queixar-se que hi havia algun problema amb el cens, però a hores d’ara no hi ha hagut incidències importants, que és el que més preocupava. I les poques que hi ha hagut s’han pogut solucionar sense més problema. En qualsevol cas és només una impressió per la interacció que tenim amb associats.

[r:1]

Vol dir que es pot preveure una participació millor que a les eleccions anteriors?
Això segur. Tinc gairebé l’absoluta convicció que serà més alta perquè tots els candidats ens hem mogut molt per mobilitzar l’empresariat i molt malament hauria d’anar per no superar les xifres de les eleccions del 2010. Tot i això, desgraciadament encara serà baix, però hi ha hagut una clara millora respecte a les anteriors.

Algunes candidatures s’havien queixat per la delegació del vot electrònic i la junta electoral va emetre una nota fent recomanacions. S’ha solucionat el conflicte?
Està tot resolt. Va ser un error que no es va rectificar abans perquè dimecres era festiu i no es va poder fer el canvi, però fins i tot abans que la junta electoral fes la seva nota la nostra candidatura ja havia anunciat que l’ús dels certificats electrònics no es podia delegar i que només podien ser utilitzats pel seu titular.

La Cambra necessita un revulsiu i que les petites i les mitjanes empreses tinguin presència i fet

La Cambra de Comerç de Barcelona necessita una sacsejada?
La Cambra necessita un revulsiu i que les petites i les mitjanes empreses tinguin presència i fet, ja que són el 99% del teixit empresarial del país. A la nostra candidatura portem un 75% de pimes i un 50% de gent del territori. Fins ara a la Cambra només hi estaven representades les empreses de Barcelona, però la seva circumscripció va molt més enllà de la ciutat. Hem procurat fer una candidatura que reuneixi totes les sensibilitats del territori.

Per fer realitat aquest revulsiu, segurament necessitareu el suport dels representants d’altres candidatures. Esteu oberts a aliances postelectorals?
Ara mateix no contemplem pactes perquè el nostre objectiu és aconseguir 31 dels 40 escons que estan en joc. Això ens permetria tenir la majoria necessària en un ple de 60 cadires [les 20 restants provenen de les patronals i de grans empreses], però també seria un gran acte de supèrbia per part nostra pensar que serà senzill. Evidentment després de les eleccions potser s’haurà de parlar amb altres candidatures, però de moment toca pensar en les votacions i en aconseguir el millor resultat possible. Quan se sàpiguen els resultats finals es veurà què cal fer.

Hi haurà alguna línia vermella en cas que s’hagin de fer aliances?
No tanquem cap pacte amb ningú. Ja ho hem dit i demostrat. Estem oberts a parlar amb tothom perquè volem que hi hagi el màxim consens a l’hora d’escollir el nou president de la Cambra. És el millor per les empreses i per la mateixa Cambra. És veritat que amb uns podem tenir més afinitats en alguns aspectes, però ens coneixem tots. Som rivals, però no enemics.

Quines coses s’han de canviar com abans millor?
La comunicació és prioritària. Si les eleccions no han despertat mai gaire interès entre els empresaris, és perquè molta gent no sap què fa la Cambra ni quins drets té només pel fet de ser empresari. També volem democratitzar-la i fer que les comissions de treball i els òrgans de govern siguin més efectius. Tots els gremis i totes les organitzacions empresarials hi han d’estar representats. La Cambra ha de ser la casa comuna de totes les pimes, autònoms i gremis.

Seria un error que les grans companyies alteressin el resultat de les votacions gràcies als seus seients de pagament

I quin paper poder jugar les grans empreses que han obtingut un seient al ple gràcies a la seva aportació econòmica?
En primer lloc, és important aclarir que es tracta d’un mecanisme legal i que, per tant, s’ha de respectar. Dit això, també és cert que mentre totes les candidatures ens estem barallant, en el bon sentit de la paraula, per aconseguir un escó, hi ha algunes empreses que ho han aconseguit pagant i molt democràtic no és. Seria un error que aquestes grans companyies alteressin el resultat de les votacions gràcies als seus seients de pagament. Si obtenim uns bons resultats, intentarem entendre’ns amb ells i amb la resta de candidatures.

Totes les candidatures parlen de la importància d’impulsar les pimes. Quins són els vostres plans?
Les empreses grans ja obtenen tots els serveis que poden necessitar de la Cambra. Falta que les pimes també puguin sentir que tenen el suport de l’ens. Nosaltres tenim tres eixos principals. El primer és la formació: hi ha un dèficit de treballadors especialitzats i cal impulsar l’FP Dual. La digitalització també és un gran repte per les pimes, igual que la internacionalització. La Cambra, que està connectada amb cambres de comerç de tot el món, pot ser un gran trampolí per a les pimes.

[r:2]

Periòdicament la Cambra fa un informe criticant la manca d’avanços en certes infraestructures. No s’ha fet prou per reivindicar-les?
Cada tres mesos farem una roda de premsa per avaluar l’estat de les infraestructures del país. És una qüestió clau per defensar els interessos de les empreses. Haurem de procurar mantenir bones relacions amb les administracions, però defensarem amb fermesa allò que sigui necessari i interessant pel desenvolupament de les empreses catalanes. Serem com una gota malaia i insistirem tant com faci falta perquè hem de defensar els interessos de les empreses.

Hi havia cert temor que l’entrada de l’ANC a les eleccions polititzi la Cambra més del compte. A vosaltres us preocupa que es parli més de política que d’economia?
Estem davant d’unes eleccions empresarials, no polítiques. És perfectament legítim que algú es presenti amb motivacions polítiques, però és important saber distingit. La política es fa al Parlament, no a la Cambra de Comerç. S’hi han de debatre els temes que afecten les empreses. Però repeteixo: tothom es pot presentar a les eleccions i s’ha de respectar que hi hagi altres maneres d’entendre la Cambra.

Més notícies
Denuncien un presumpte ús il·legal de certificats digitals en les eleccions a la Cambra de Barcelona
Notícia: Denuncien un presumpte ús il·legal de certificats digitals en les eleccions a la Cambra de Barcelona
Comparteix
Els denunciants volen mostrar la preocupació per la "ruptura de l'esperit" de la certificació digital
Joan Font, Joel Joan, Mònica Roca i Joan Canadell, a la candidatura independentista a la Cambra de Comerç / ACN/Cedides
Una candidatura independentista revoluciona les eleccions a la Cambra de Comerç
Notícia: Una candidatura independentista revoluciona les eleccions a la Cambra de Comerç
Comparteix
Un equip de 40 empresaris concorrerà als comicis per "trencar les dinàmiques" de l'ens i acabar amb el servilisme amb Madrid
Joan Canadell: “L’empresariat és més independentista que la societat”
Notícia: Joan Canadell: “L’empresariat és més independentista que la societat”
Comparteix
El cofundador de Petroli Independents és una de les cares visibles de la candidatura independentista que aspira a governar la Cambra de Comerç
Ramon Masià vol evitar un possible frau a les eleccions a la Cambra
Notícia: Ramon Masià vol evitar un possible frau a les eleccions a la Cambra
Comparteix
El candidat demana que es compleixi la normativa i es requereixi el pin d'un sol ús durant les votacions

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Traducció: de política només em podem fer nosaltres a les cametes de comerç. a maig 05, 2019 | 03:22
    Traducció: de política només em podem fer nosaltres a les cametes de comerç. maig 05, 2019 | 03:22
    Els altres no calen.
  2. Icona del comentari de: Joan de canyamrs a maig 05, 2019 | 19:20
    Joan de canyamrs maig 05, 2019 | 19:20
    La política es fa des de tot arreu. I ara toca la Cambra on heu fet i desfet al vostre gust i de l Íbex 35
  3. Icona del comentari de: I el pájaru aquest què fa? Només cal veur el seu hsitorial a maig 07, 2019 | 09:43
    I el pájaru aquest què fa? Només cal veur el seu hsitorial maig 07, 2019 | 09:43
    Aquest Passerell diu que a la Cambra no s'hi ha de fer política... No és pas ben bé així ja que la política s'ha de fer des de tot arreu no només la poden manegar els de sempre, els de l'ibex dels pebrots!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa