Si Gala Pin –l’autora de la frase en què comparava els creueristes amb una “plaga de llagostes”– encara fos regidora de Ciutat Vella aquesta tarda s’hauria trobat, des de l’Ajuntament, confrontada obertament amb l’opinió del nou president de Turisme de Barcelona, l’hoteler Eduard Torres, que ha defensat aquest tipus de turisme com a “essencial”. Ha sigut en una conferència online organitzada per l’agència de comunicació Intermedia sota el títol El turisme a Barcelona, un dels motors econòmics de la ciutat. Quin model volem?, en què s’ha debatut el paper del sector en la recuperació econòmica després de la pandèmia de Covid-19.
Torres, que presideix un organisme del qual forma part en un 45% l’Ajuntament de Barcelona –en la mateixa proporció que la Cambra de Comerç–, ha assegurat que ” els creueristes són un segment que no podem menystenir”. “Ens donen massa crítica i el Port està fent un esforç per reduir la contaminació que puguin causar els creuers, perquè utilitzin energia neta. No podem renunciar-hi de cap manera, perquè són essencials. Una altra cosa és fomentar que dormin aquí i que facin estades més llargues, que és un dels nostres objectius”, ha argumentat.
Per a Torres, s’ha de tenir en compte que el nombre de creuers que poden arribar a Barcelona està limitat perquè els molls destinats a aquest tipus de vaixells són set i “no augmentaran per decisió de l’Ajuntament”. “Per tant, els que vinguin els hem de preservar. Ja n’hi ha 60% que pernocten a la ciutat i per tant hi fan més despesa i un turisme de més qualitat que si només fan un passeig de tres hores, però hauríem d’augmentar aquest percentatge”, ha insistit.
Gala Pin ja no és a l’Ajuntament, però l’actual regidor de Ciutat Vella és Jordi Rabassa, que era el seu segon en el primer mandat d’Ada Colau, i tant la tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, té una posició molt propera a la de Pin i la mateixa alcaldessa, tot i que va admetre que s’havia expressat amb “massa contundència”, defensa que cal “regular” el turisme de creuers.
L’Hermitage sí, però on?
I sense moure’s de qüestions relacionades amb el Port, Torres ha hagut de respondre també a preguntes sobre el polèmic projecte del Museu Hermitatge, que diversos informes encarregats pel govern municipal han vetat a la nova bocana, on estava projectat. En aquesta qüestió, l’opinió del president de Turisme de Barcelona és menys contundent. “Que es puguin portar obres de l’Hermitage a Barcelona està molt bé, i crec que el projecte s’ha de fer perquè si no estaríem enviant un missatge negatiu sobre que Barcelona deixar passar oportunitats culturals, que és difícil que hi passin coses. Ara bé, amb el tema de la ubicació tinc més dubtes. En un moment en què està molt obert el debat de la descentralització del turisme, segurament el lloc que tenien previst és complicat”, ha advertit.
Evitar la turismofòbia
El que sí que té clar Torres és que és “hem de posar el turisme en el centre de la recuperació econòmica”. Ha admès que és un sector “molt sensible” però també té clar que “es recupera ràpid”. “Aquest any serà molt difícil, per molt que fem. Hem de posar els esforços en l’any que ve”, ha vaticinat. I ha anunciat que “l’any que ve haurem de fer una campanya per captar el turisme internacional, que els darrers anys no se n’han fet”. Després de la caiguda del 2018 arran de l’estiu i la tardor del 2017, el 2019 “va ser encara millor”, ha puntualitzat. Aquesta vegada, Torres creu que la recuperació total s’ha de posar en el 2022.
En tot cas, perquè les campanyes de promoció tinguin èxit, ha alertat que cal que “els turistes se sentin ben tractats” i “evitar la turismofòbia”. “Hem de guanyar el relat del turisme com a factor positiu per a la ciutat. És una indústria que té futur perquè és la indústria de la felicitat, com va dir fa poc Anton Costas” [catedràtic i expresident del Cercle d’Economia], ha reclamat. Per això, diu, no es poden repetir fets com l’autobús turístic que va ser atacat l’estiu del 2017, i “la ciutat ha de funcionar, ha d’estar neta i ha de ser segura”.
Que el sector privat s’hi impliqui
Per ampliar els recursos per a promoció del turisme, Torres és partidari d’arrossegar-hi el sector privat, que hauria d’aportar-hi recursos. “No em refereixo al sector turístic, que estarà lluitant per la supervivència, sinó a altres empreses que se’n beneficien però no se senten interpel·lades en aquestes campanyes, com ara grans centres comercials, marques de roba i de begudes”.
“Canadell mai m’ha parlat de política”
Una altra pregunta que ha hagut de respondre el president de Turisme de Barcelona ha sigut sobre les diferències polítiques que mantenen, respecte de la qüestió nacional, els responsables de la Cambra de Comerç, presidida per Joan Canadell –obertament independentista– i l’equip de govern municipal, encapçalat per Ada Colau i Jaume Collboni, cap dels dos partidaris de la independència. L’Ajuntament i la Cambra formen part, amb un 45% de representació cadascun, de Turisme de Barcelona. La presidència li pertoca al president de l’ens cameral, però sempre ho delega en algú especialista en el sector, que en aquest cas ha sigut l’hoteler Eduard Torres. Per a ell, els punts de vista confrontats de la Cambra i l’Ajuntament en aquest aspecte no provoquen cap problema en la gestió de Turisme de Barcelona. “De tot el que hem parlat, no hi ha res que depengui de si s’és independentista o no. I ,de Joan Canadell, només tinc bones paraules. Mai m’ha parlat de política. Ell em va proposar per a aquesta responsabilitat i sempre m’ha parlat del projecte empresarial”, ha afirmat. “Jo crec que és saludable dir el que pensem i ser capaços de treballar, i en aquests escenari estem”, ha conclòs.