Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Clàusules antipandèmia als contractes de lloguer per a la nova normalitat
  • CA

Desprevinguts, a peu canviat, per sorpresa. Totes són formes de definir la forma amb què la pandèmia va agafar els negocis de Barcelona. L’experiència acumulada després de més de tres mesos de confinament total, però, serveix ara per preparar-se per a una altra potencial envestida de la Covid-19 o per a altres situacions que comportin una aturada sobtada de l’activitat econòmica –com ara un desastre natural–. És per aquest motiu que el mercat del lloguer a la capital catalana s’està movent per afrontar un possible rebrot, en concret amb les clàusules antipandèmia.

“La meitat dels contractes nous que estan signant els nostres clients inclouen clàusules d’aquest tipus”, detalla al TOT Barcelona el director del departament de Retail de Forcadell, Xavier Aguilar. Tot i que admet que en la nova normalitat els nous contractes escassegen, precisa que tan propietaris com llogaters de locals comercials volen cobrir-se les espatlles i pactar al contracte de quina forma es faria el pagament del lloguer en cas de confinament. Aguilar matisa, això sí, que les clàsules fan referència a “causes de força major”, i per tant no queden restringides només a pandèmies o a la Covid-19, sinó que s’aplicaran en casos en què al llogater li sigui impossible mantenir l’activitat per un motiu extern i insalvable.

Les clàusules als contractes relacionades amb les “causes de força major” s’estan incloent per la “por” a un rebrot, segons comenta Aguilar. En alguns dels contractes la clàusula contempla que, si hi ha un altre confinament, el llogater deixi de pagar la mensualitat. Però són l’excepció. “La majoria estan pactant mitjançant una clàusula que es pagui un import mínim, normalment el 20% del total”, revela el director del departament de Retail de Forcadell. Per tant, en cas de rebrot o de causa de força major que impedeixi al llogater mantenir l’activitat econòmica, en aquests casos només estarà obligat a abonar el 20% del lloguer mentre duri la situació d’excepció.

Tot i que de moment és una pràctica incipent, Aguilar explica que Forcadell està en converses amb altres agències immobiliàries per redactar una clàusula antipandèmia que serveixi de base per a tots els contractes. “Els serveis jurídics ho estan valorant”, avança. Opina que les clàusules d’aquest tipus s’afegiran als contractes de lloguer comercial “durant un temps”.

“La idea és que l’arrendatari estigui protegit en cas de pandèmia”, aprofundeix el cofundador de la consultoria Con Gusto i expert en restaurants, hosteleria, cafeteries i delivery, Manel Morillo. En el seu cas, recomana als clients que incloguin una clàusula antipandèmia als nous contractes o a les renegociacions. “D’aquesta manera l’arrendador s’assegura que segueix cobrant i l’arrendatari es troba segur amb el lloguer”, justifica. Amb tot, avisa que és una pràctica “molt nova”.

Tant nova que, de moment, cap dels seus clients ha signat un contracte que inclogui una clàusula d’aquest tipus. Assegura que alguns estan a prop de fer-ho però que encara estan en negociacions. El pacte entre les dues parts se situa, fins ara, al voltant del pagament del 50% de la mensualitat en cas que hi hagi una situació com la viscuda fins fa poc pel coronavirus.

Des de Con Gusto, una consultoria especialitzada en nous conceptes, expansió i estratègia de negocis, aconsellen als seus clients que afegeixin clàusules antipandèmia als contractes. “Ve de l’interès de les dues parts d’evitar un litigi”, justifica Morillo.

Una notícia “bona”

El fundador de l’observatori Eixos, David Nogué, declara a aquest diari que ha sentit a parlar de les clàusules noves. “Sabem que s’estan bellugant coses en aquesta línia”, expressa. Tot seguit trasllada la importància que hi hagi un “acord” entre les dues parts, “encara que sigui verbal”. Veu com una “notícia bona” que els contractes comencin a incloure clàusules que contemplin de quina forma s’actuarà si ve un rebrot.

L’empresa de serveis immobiliaris Anzizu encara no s’ha trobat amb cap contracte que porti una clàusula antipandèmia. Ho posen en relleu el director general, Àlex Esteve, i la directora de negoci corporatiu, Ariadna Vidal, que no descarten començar-ne a veure a partir del desembre. Els propietaris i llogaters s’han donat de marge fins al desembre, segons afirmen, per mantenir rebaixes del lloguer o altres pactes a què hagin arribat amb motiu de l’estat d’alarma. “No descarto que, arribats al desembre, hi hagi renegociacions de contractes”, especula Ariadna Vidal.

La “tendència” entre els seus clients ha estat el pacte entre les dues parts, que en la majoria de casos ha estat exitós. “L’acord habitual ha estat que el llogater hagi de pagar la meitat de la mensualitat”, afegeix Àlex Esteve. De la mateixa manera que Xavier Aguilar, critica que la possibilitat que ha contemplat el govern estatal per ajornar el pagament “no és suficient”. Ariadna Vidal posa en valor la “flexibilitat” dels propietaris a l’hora de negociar amb els llogaters. “Hi ha hagut una consciència col·lectiva per saber que entre tots ens havíem d’ajudar”, remata.

Més notícies
Vista panoràmica de Barcelona, amb la Sagrada Família, en imatge d'arxiu / Jordi Play
Cauen els lloguers en quatre districtes de Barcelona durant la pandèmia
Notícia: Cauen els lloguers en quatre districtes de Barcelona durant la pandèmia
Comparteix
La pandèmia provoca un increment del lloguer temporal prop de les grans ciutats, en municipis com Sitges
Mapa del preu del lloguer a Barcelona per barris / TOT Barcelona
Els lloguers a Barcelona, en caiguda lenta ja abans de la pandèmia
Notícia: Els lloguers a Barcelona, en caiguda lenta ja abans de la pandèmia
Comparteix
Al primer trimestre també hi va haver un descens en el nombre de contractes signats
L'edifici de la plaça Alfonso Comín propietat d'Azora / Google Street View
L’Ajuntament sancionarà un fons voltor per tenir pisos buits i apujar lloguers
Notícia: L’Ajuntament sancionarà un fons voltor per tenir pisos buits i apujar lloguers
Comparteix
L'expedient es va obrir arran de les queixes de veïns afectats i del Sindicat de Llogateres
Veïns de Pons i Galarza celebrant que es queden a les seves cases, aquest matí / D.C.
Colau compra vuit cases que rehabilitaran els mateixos veïns a canvi d’un lloguer mínim
Notícia: Colau compra vuit cases que rehabilitaran els mateixos veïns a canvi d’un lloguer mínim
Comparteix
Els veïns d'aquests habitatges feia més de dos anys que volien evitar que els fessin fora per especular

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa