Canadell ignora les advertències de Madrid i torna a reclamar diàleg a Sánchez

El president de la Cambra de Comerç reitera que un referèndum pactat és la millor solució per al conflicte català

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha ignorat les advertències de Madrid i ha tornat a reclamar al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que iniciï un diàleg sincer amb la Generalitat per buscar solucions constructives per al conflicte català. “No podem acceptar ni tolerar que qui vol presidir l’Estat espanyol no estigui disposat a dialogar i a trobar una sortida acordada al procés català”, ha dit durant la presentació del projecte ‘Catalunya 2030/40’, que busca impulsar un acord de país per dissenyar un nou model econòmic per a Catalunya.

Canadell també ha tingut paraules de record per als presos polítics i els exiliats i, en especial, per a Jordi Cuixart, a qui té especial estima perquè també és empresari i ara “fa dos anys que no es pot fer càrrec de la seva companyia per un empresonament injust”, ha afegit. En aquest moment, el públic present a la Casa Llotja de Mar s’ha posat dempeus i ha començat a cridar “llibertat, presos polítics!”, un clam que ha ressonat en una sala d’actes poc acostumada a escoltar proclames independentistes.

Crítiques des de Madrid

Tant el president de la Cámara de Comercio de España, José Luis Bonet, i el ministeri d’Indústria havien advertit a Canadell que les cambres de comerç no han de posicionar-se políticament i que el seu objectiu és promocionar l’activitat econòmica i respectar els valors constitucionals espanyols. “Hem d’exigir als representants del govern espanyol que tornin a la taula de diàleg amb els representants de la societat catalana”, ha insistit Canadell. “No podem permetre que el govern de l’Estat miri cap a una altra banda a una exigència que reclama la majoria del poble català”.

L’empresari català ha reiterat que el país viu “un moment excepcional” després de la gesta assolida l’1-O amb la celebració del referèndum i considera que la societat civil, en la qual també estan inclosos els empresaris, “està empoderada per construir un nou model diferent del que proposa l’Estat espanyol”. Respecte a l’acord de país que impulsa la Cambra, Canadell defensa que l’empresariat “està legitimat per començar a construir aquest projecte i contribuir de nou al desenvolupament polític i social de Catalunya”.

Més informació

Nou comentari