Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Cambra celebra la resistència de l’economia catalana malgrat la desacceleració mundial
  • CA

L’economia catalana segueix creixent a bon ritme però ja ha entrat de ple en una etapa de desacceleració motivada per les incerteses que genera la geopolítica internacional. Segons les previsions de la Cambra de Comerç de Barcelona, Catalunya creixerà un 1,9% el 2019 i un 1,7% el 2021, xifres molt allunyades del període expansiu que toca a la seva fi. “Catalunya és una economia amb una forta exposició a l’exterior i no es pot extreure del que passa al món”, explica el director del Gabinet d’Estudis de l’ens, Joan Ramon Rovira. “La bona notícia és que parlem de desacceleració, no de recessió”.

“L’economia catalana està resistint prou bé al que està passant tant a l’exterior com a l’interior”, ha assegurat el president de la Cambra, Joan Canadell. L’empresari ha alertat que la manca de pressupostos a l’Estat i a la Generalitat suposen un fre evident per l’economia catalana. “Les previsions són les que són, però cal donar un missatge d’optimisme perquè és possible que les incerteses actuals es vagin dissipant en els pròxims mesos”, ha dit.

Catalunya creix per sobre de la mitjana

La previsió dels organismes internacionals és que l’economia mundial patirà un alentiment generalitzat que afectarà sobretot a les economies més avançades. En el cas de Catalunya, Rovira recorda que tant aquest any com en els següents l’economia catalana creixerà per sobre de la mitjana de països del G7. “Mantenir un diferencial positiu és important”, afegeix. Les guerres comercials dels EUA contra la Xina i la UE o el Brexit són factors que provoquen incertesa entre els inversors, que en els últims mesos ha patit una “pèrdua de confiança”.

Tot i això, les exportacions catalanes resisteixen la caiguda del comerç internacional, la construcció també un fort dinamisme i el turisme aguanta gràcies a una bona campanya d’estiu. En l’extrem oposat hi ha la indústria, que sí que es ressent de la desacceleració mundial, i la confiança empresarial, que empitjora de cara a finals d’any. El consum intern, en especial el de les famílies, també s’ha moderat. Segons la Cambra, l’economia catalana ha entrat “en una nova fase de cicle més madur” i preveu que el creixement del PIB s’estabilitzi en una forquilla entre l’1,5% i el 2% a mitjà termini.

Més notícies
La Cambra de Barcelona s’afegeix a un acte unitari de les patronals Foment i Pimec
Notícia: La Cambra de Barcelona s’afegeix a un acte unitari de les patronals Foment i Pimec
Comparteix
Les patronals acorden el manifest ‘A favor del progrés de Catalunya’
La cambra espanyola contraataca Canadell i llança una ofensiva contra el Procés
Notícia: La cambra espanyola contraataca Canadell i llança una ofensiva contra el Procés
Comparteix
El president de l'ens, José Luis Bonet, ha enviat una carta a diferents cambres internacionals per defensar que a l'Estat espanyol no hi ha presos polítics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa