Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Cambra impulsa un acord de país per dissenyar el nou model econòmic de Catalunya

La Cambra de Comerç de Barcelona, en col·laboració amb la resta de cambres catalanes, acaba de posar en marxa el projecte ‘Catalunya 2030/40’, un pla d’acció per desenvolupar un nou model econòmic per a Catalunya que permeti “desenvolupar el màxim potencial de l’economia”. Per fer-lo realitat, el president de l’ens, Joan Canadell, ha fet una crida a totes les administracions, institucions, entitats i empreses de Catalunya per sumar-se a la iniciativa i així impulsar un acord de país que traslladi al món econòmic i empresarial l’empoderament que la societat civil va assolir després de “la gesta” del referèndum de l’1-O.

“Proposo que treballem per explicar quin model de país volem per a Catalunya“, ha explicat Canadell durant l’acte de presentació, celebrat a la Casa Llotja de Mar i que ha comptat amb la presència d’altres presidents de cambres catalanes i del president de la Generalitat, Quim Torra. “Tenir una renda mitjana com Àustria és evident que convenceria a milers de catalans si ho veiessin factible, però hem d’explicar bé al teixit empresarial i a la gent com ho farem i com assolirem”, ha dit en un dels discursos més pragmàtics i resolutius des que va accedir a la presidència de la Cambra de Comerç de Barcelona.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat “l’ambició i la passió” exposada per Canadell, el seu equip i la resta de presidents de les cambres catalanes que han participat a l’acte. “No anem sobrats de propostes clares i constructives com aquesta”, ha assegurat. Torra ha criticat que en l’última dècada pràcticament no hi ha hagut avanços en matèria d’autogovern i que Catalunya s’ha hagut d’espavilar sola per sortir de la crisi, una travessia que hauria estat molt més senzilla de superar sense el “dèficit crònica i estructural i la manca d’inversió” que afecten el país.

Un nou model que necessita majories

La proposta de les cambres catalanes es vertebra al voltant de 15 eixos estratègics, que van des de la màxima internacionalització de l’economia catalana fins a un país sense pràctiques oligopolístiques, passant per la sobirania energètica o una estructura econòmica basada en el valor afegit i uns salaris dignes. Es tracta, en definitiva, d’aprofitar que Catalunya viu un “moment excepcional” per repensar entre tots “un nou model, diferent del que proposa l’Estat espanyol”, ha afegit Canadell. En aquestes circumstàncies, considera que “l’empresariat està legitimat per començar a construir aquest projecte i contribuir al desenvolupament polític i social” del país.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ferm defensor de la independència de Catalunya, és conscient que per engegar un projecte d’aquestes característiques “s’ha de comptar amb la complicitat d’una majoria suficient“. Mentre Catalunya no disposi d’un estat propi, Canadell està convençut que hi ha molts temes en els quals es pot “avançar”. També ha aprofitat per reclamar als partits independentistes que “recuperin la unitat i tracin un nou full de ruta” amb l’objectiu de pressionar les institucions europees perquè “obliguin l’Estat a negociar un referèndum acordat”.

Crítiques al model espanyol

Canadell ha recordat que Catalunya “ha fet totes les revolucions industrials quan tocava gràcies a l’empresariat” i ha defensat el seu paper en el desenvolupament del país. Per contra, ha criticat durament el model econòmic espanyol, ja que l’Estat “ha mantingut un sistema centralitzador, oligàrquic i poc dialogant” que ha perjudicat l’economia catalana per la falta de finançament i la manca d’inversions en infraestructures. “Un nou Estat seria bo pels catalans, en especial per a les classes més desfavorides, ja que els estats petits tenen millors condicions de vida i salaris més elevats”, ha assegurat.

Per revertir aquesta situació, les cambres catalanes jugaran un paper clau perquè són les úniques institucions econòmiques que “representen totes les empreses sense excepció”. Es tracta, en la seva opinió, d’avançar la feina per si en el futur es fa efectiva la independència de Catalunya i, mentrestant, aprofitar per posar les bases d’un nou model econòmic que permeti convèncer els més indecisos sobre el projecte independentista.

Més notícies

Canadell ignora les advertències de Madrid i torna a reclamar diàleg a Sánchez

Notícia: Canadell ignora les advertències de Madrid i torna a reclamar diàleg a Sánchez
Comparteix
El president de la Cambra de Comerç reitera que un referèndum pactat és la millor solució per al conflicte català
Notícia: Canadell ignora les advertències de Madrid i torna a reclamar diàleg a Sánchez - Mobile

José Luis Bonet s’erigeix en l’enemic públic número 1 de Joan Canadell

Notícia: José Luis Bonet s’erigeix en l’enemic públic número 1 de Joan Canadell
Comparteix
El president de la Cámara de Comercio de España s'ha fixat com a objectiu contrarestar el discurs independentista d'Eines de País
Notícia: José Luis Bonet s’erigeix en l’enemic públic número 1 de Joan Canadell - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: odisea a octubre 30, 2019 | 14:13
    odisea octubre 30, 2019 | 14:13
    Mas claro que el agua,hasta que no tengamos la llave de la caja en casa no seremos nadie.a 600 km.es demasiada distancia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa