Canadell: “Si tornem a la feina sense els tests, podem tenir un rebrot de Covid-19”

El president de la Cambra de Barcelona i el professor de la UPF Guillem López Casasnovas reclamen a l'Estat noves mesures fiscals d'ajut a les pimes i els autònoms

Reprendre l’activitat la setmana que ve en les empreses de serveis no essencials, com és possible que plantegi el govern espanyol amb el nou decret sobre l’estat d’alarma, implica el perill de provocar un “rebrot de Covid-19” si es fa sense un ús massiu de tests per saber quins treballadors poden ser transmissors i quins no de la malaltia. I qui ho diu no són només els metges i epidemiòlegs, sinó el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell.

La Cambra, tot i desitjar la represa de l’activitat, llança per tant aquest avís. “Si no hi ha prou tests per provar en la població, per veure qui està en fase de transmissió i qui no, per saber qui pot anar a treballar, no seríem partidaris de reprendre l’activitat a partir del dia 13, o del dia 14 a Catalunya, ja que el Dilluns de Pasqua és festa”, ha dit Canadell.

Tot i així, conscient que la decisió és del govern espanyol a causa del decret d’estat d’alarma que centralitza totalment la gestió de la crisi sanitària del coronavirus, Canadell demana a les empreses que si tornen a la feina ho facin “de manera intel·litgent”.

“Si l’Estat aixeca les restriccions, les empreses hauran de treballar, perquè, si no, no podran pagar les nòmines. Però s’ha de fer ben fet. No pot tornar tothom alhora, cal fer tant teletreball tant com es pugui, o que només comencin una part dels treballadors i de màquines, per espaiar la gent a les plantes, ja que més tindran menys comandes”, ha especificat. Segons el seu càlcul, s’hauria de començar amb un terç de presència als centres de treball que ho requereixin de manera imprescindible. I seguir “al màxim les normes d’higiene i l’ús d’equips de protecció, mascaretes i en alguns casos guants, bates o el que calgui”.

Supressió del primer pagament avançat de l’impost de societats

Canadell ha comparegut en una roda de premsa per videoconferència amb el professor d’Economia de la UPF i assessor de la Cambra Guillem López Casasnovas.

Tots dos han reclamat a l’Estat noves mesures de suport a les pimes i els autònoms per afrontar la crisi econòmica que està desencadenant l’epidèmia de Covid-19. Entre d’altres, han demanat la supressió del pagament fraccionat de l’impost de societats, el primer pagament del qual s’hauria de fer aquest mes.

La Cambra proposa que aquest primer pagament a compte no es faci, i que aquesta mesura s’ampliï al segon i tercer pagament fraccionat, segons els mesos que duri la crisi. “Això no representaria una reducció dels impostos per a Hisenda, ja que al final de l’exercici l’empresa presentarà l’impost de societats 2020 definitiu, però permetria a les pimes disposar d’un líquid addicional ara per fer front a les seves necessitats de liquiditat”, ha argumentat Canadell.

Més informació

Comentaris

    Ramon 07/04/2020 2:26 pm
    La OMS estava comminant el govern sociato-pudent investit per Gabriel Rufián a comprar tests i ells van continuar exportant-ne. Sociates i pudents, quan són a l'oposició -cosa que a Espanya rarament passa-, acusen els governs de genocidis, exterminis, crims de tota mena a la més mínima mandanga, per coses que el govern no en tenia cap culpa o per qualsevol accident. El que estant fent ells ara, sí que justificaria plenament que se'ls fes, digués i denunciés com ho fan ells quan no govern

Nou comentari