Barcelona s’encamina cap a una nova guerra per les terrasses. L’Ajuntament vol posar ordre a les noves llicències i a les ampliacions que s’han concedit de manera extraordinària durant la pandèmia. La tasca és complicada i augura una disputa encesa entre els restauradors, que confien a mantenir el màxim nombre de taules i cadires, i les entitats veïnals, que temen que el desgavell que s’ha viscut en molts carrers durant l’últim any es cronifiqui.

De moment, el primer moviment del govern municipal ha estat de compromís: ha impulsat una modificació de l’ordenança per prioritzar la consolidació de les terrasses instal·lades a la calçada, unes 1.600, que hauran de comptar amb uns mòduls de fusta per substituir els blocs de formigó i les barreres New Jersey que tanta polseguera han aixecat. La resta de noves terrasses –al voltant d’unes 2.000– tenen un futur més incert perquè es van posar a la vorera i s’hauran d’ajustar als criteris de la normativa anterior.

Prototip fusta terrassa
Un dels mòduls de fusta que ha de substituir els blocs de formigó de les noves terrasses / Ajuntament de Barcelona

Cas a cas

Segons ha defensat l’Ajuntament, la decisió es prendrà cas a cas, però el cert és que amb els canvis de l’ordenança –aprovats de manera inicial a la Comissió d’Ecologia d’aquesta setmana–, les terrasses que es van instal·lar en cordons d’aparcament, carrils de circulació i xamfrans ho tenen tot de cara per mantenir-se, ja que a més d’impulsar el negoci dels restauradors resten espai al vehicle privat, una de les prioritats dels comuns des que van arribar a l’alcaldia.

De tota manera, la consolidació de les noves terrasses augura una batalla intensa tant a dins com a fora de l’Ajuntament. El govern municipal va aconseguir un aval polític molt precari a la mesura –va rebre el suport de PP, Cs, BCNCanvi i la regidora no adscrita, mentre que ERC i JxCat es van abstenir– i tots els partits de l’oposició van advertir que presentaran al·legacions al redactat. La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha explicat al TOT Barcelona que ja estan preparant les seves i han avisat que estan buscant fórmules per impugnar l’aprovació inicial.

Els veïns, en guàrdia

La presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, explica en una conversa amb aquest diari que des de la seva entitat veuen amb “molta preocupació” el plantejament de l’Ajuntament perquè consideren que va molt més enllà d’una simple regularització i avisen que amb el redactat actual hi haurà un “allau de noves peticions” que poden omplir Barcelona amb milers de noves taules. “Sense posar límits és impossible que en surti res de bo”, insisteix Menéndez. La FAVB ha estat la principal oposició al model de terrasses impulsat a Barcelona en l’última dècada, va rebre un revés judicial aquest estiu quan el TSJC va sentenciar contra la demanda presentada per l’entitat contra l’anterior ordenança.

Un cartell al carrer Enric Granados contra la proliferació de terrasses / Jordi Play

Ara, el temor de la FAVB és que la nova regulació escampi per tota la ciutat els problemes de convivència que els veïns del carrer Blai, l’avinguda Gaudí, la rambla del Poblenou o la plaça Osca fa anys que denuncien. “Tots hem estat comprensius durant la pandèmia”, defensa la presidenta de la FAVB, que lamenta que no s’hagi aprofitat la modificació de l’ordenança per tocar altres qüestions polèmiques com els horaris de tancament o l’ocupació màxima de terrasses que pot suportar un carrer o una plaça. “El dret al descans hauria de passar per davant del dret a fer negoci”, lamenta.

Un salvavides per als restauradors

El Gremi de Restauració de Barcelona, en canvi, considera que la nova ordenança, de la qual ha estat el principal impulsor, és un autèntic “salvavides” per a un sector “molt colpejat per la crisi”, segons assegura al TOT Barcelona el seu director general, Roger Pallarols. “Se’ns han exigit molts sacrificis durant la pandèmia i consolidar les noves terrasses guanyades a la calçada és vital per la nostra supervivència”, defensa. “En qüestió de mesos veurem terrasses que no només salven negocis, sinó que fan un salt de qualitat”.

Amb la nova normativa, els restauradors que sol·licitin la consolidació de les seves llicències hauran d’adquirir un dels nous mòduls de terrassa homologats per instal·lar-se a la calçada –que costen uns 6.000 euros– i els equips municipals retiraran els blocs grocs de formigó que han inundat Barcelona en els últims mesos. L’objectiu és que a partir del juny de l’any que ve totes les noves terrasses hagin renovat el mobiliari.

Restriccions per la Covid-19
Una cambrera desinfecta una taula d’una terrassa a Barcelona per complir amb les restriccions de la Covid-19 / Europa Press

“Transformar 1.600 terrasses no serà ràpid ni senzill”, alerta Pallarols. “Exigirà temps i ajudes”. L’Ajuntament ha obert una línia d’ajuts de dos milions d’euros per subvencionar la meitat del cost de les noves plataformes, però el Gremi de Restauració considera que no serà “suficient”. Tenint en compte que la despesa mitjana serà d’uns 6.000 euros, el cost total de regularitzar les 1.600 terrasses noves que hi ha a la calçada pujaria a gairebé 10 milions d’euros, amb la qual cosa les ajudes municipals només arribarien a aproximadament un terç dels establiments.

Els pròxims passos

Després de l’aprovació inicial de la modificació a la Comissió d’Ecologia, ara s’obre un període d’exposició pública d’un mes perquè partits, entitats i veïns puguin presentar al·legacions. Un cop resoltes –serà un procés complex perquè la previsió és que n’entrin moltes–, s’encararà l’aprovació definitiva al plenari de l’Ajuntament a finals d’any perquè la normativa ha d’entrar en vigor l’1 de gener del 2022. Tot i que els permisos extraordinaris caduquen el 31 de desembre, l’Ajuntament té previst renovar-los automàticament quan s’aprovi el nou text i donarà dos mesos als restauradors perquè demanin la llicència definitiva.

La tramitació de la nova ordenança no serà senzilla. El govern municipal només necessita tres vots per aconseguir majoria al ple, però aconseguir aquests vots no serà fàcil i de ben segur que l’oposició els vendrà cars. Cs, que amb els seus tres regidors podria decantar la balança, ha estat molt crític malgrat votar inicialment a favor. La presidenta del grup municipal, Luz Guilarte, va acusar el govern municipal de fer “xantatge” als restauradors perquè pretén contraposar “mobilitat i economia” en prioritzar només les noves terrasses instal·lades a la calçada.

Per la seva banda, ERC, que fins ara ha estat el soci més estable del govern d’Ada Colau en grans temes de ciutat, també veu amb escepticisme el nou text. “Qui els ha vist i qui els veu ara”, va etzibar a Janet Sanz el portaveu dels republicans, Jordi Coronas. ERC pretenia que la nova ordenança inclogués un mecanisme per condicionar la regularització de les noves terrasses en calçada a “l’alliberament d’espai públic consolidat”, però el govern municipal ha preferit no obrir la capsa dels trons. Sigui com sigui, la segona guerra de les terrasses de l’era Colau està servida.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: No queda res en peu, gràcies Atila Colau!! a setembre 20, 2021 | 09:49
    No queda res en peu, gràcies Atila Colau!! setembre 20, 2021 | 09:49
    Segueixen insistint en destrossar Barcelona. Les que abans no volien les terrasses ni en pintura, ara resulta que les posen fins i tot a les clavegueres. Estan ben sonades!

Nou comentari

Comparteix