Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La justícia tomba el recurs de la FAVB contra l’ordenança de terrasses de Barcelona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat tots els articles menys un de l’ordenança de terrasses pactada entre l’Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Restauració el 2018, que flexibilitzava els criteris a l’hora d’autoritzar-les. Així, la sala del contenciós administratiu del TSJC tomba el recurs presentat per la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), que considerava que la normativa no respectava els drets de les persones amb mobilitat reduïda. El tribunal ha declarat nul un article que fa referència a la Ponència Tècnica de Terrasses, tot assenyalant que no se li poden atribuir competències “interpretatives de l’ordenança” o d’elaboració de circulars o instruccions interpretatives.

Entre les moltes esmenes a la normativa, la FAVB defensa que l’ordenança vulnerava la regulació sobre accessibilitat. El TSJC argumenta, en canvi, que el text “imposa un estricte” respecte a la normativa sectorial “a l’hora de garantir que l’espai ocupat amb terrasses respecti l’espai lliure necessari per garantir l’accessibilitat i seguretat”.

D’altra banda, el tribunal considera que la norma no autoritza per raons excepcionals separacions entre terrasses de menys d’1,80 metres que no estiguin contemplades en la normativa autonòmica.

Pel que fa a la distància mínima amb els edificis, que la FAVB considera que no poden ser orientatives sinó “obligatòries”, els magistrats estableixen que la disposició no vulnera els drets dels ciutadans. La sala també rebutja que la normativa perjudiqui la població quan permet modificar l’amplada total de l’espai lliure de la vorera on hi ha una terrassa entre el 40 i el 60% del total de l’espai.

A més, la sala tercera del contenciós-administratiu indica que l’ordenança disposa en tot moment que la ubicació de les terrasses ha de respectar l’itinerari de vianants accessible, “en els termes establerts en la normativa vigent aplicable de l’accessibilitat”; també en els carrers de vorera diferenciada.

El TSJC rebutja que la regulació no estigui a l’altura del context social i ambiental de la ciutat de Barcelona, pel que fa a la presència d’estufes o calefactors a les terrasses.

En un comunicat, el Gremi de Restauració ha celebrat la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com “una victòria judicial”. L’entitat, que es va incorporar al procés en qualitat de codemandat al procés, ha dit que “l’acord amb el govern municipal i amb els grups de l’oposició passava pel respecte més absolut als drets de les persones amb discapacitat, i ara la justícia ho ha confirmat”.

Ara, el Gremi està negociant una nova modificació de l’ordenança, i que no serà integral sinó que es limita a una dotzena d’articles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa