Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona busca aliats per promoure l’alimentació sostenible
  • CA

Barcelona serà durant tot el 2021 la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i busca aliats per promoure dietes saludables, enfortir les economies locals i combatre l’impacte ambiental associat al model alimentari. “L’Ajuntament de Barcelona es vol convertir en l’impulsor i el facilitador del canvi, però la falta de competències obliga a buscar aliances amb el sector privat, les entitats socials i altres administracions”, ha explicat el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament local i Política Alimentària, Álvaro Porro. Per això han preparat 90 accions repartides de manera transversal en les diferents àrees del consistori.

L’objectiu de Barcelona és aprofitar aquesta capitalitat –que es tancarà a la tardor amb la celebració del setè Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà amb més de 200 ciutats participants– per “per fer un salt d’escala en la vida quotidiana de la ciutadania quant a l’alimentació sostenible i treballar perquè la capital alimentària comporti una evolució en els hàbits de consum dels barcelonins”. A més, la idea és impulsar el desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana per fomentar la producció d’aliments de proximitat i, així, facilitar la transició cap a un model de més sobirania alimentària que sigui “més just, segur, sostenible i saludable”.

‘Hub’ de productes ecològics

Entre els projectes que ja s’han posat en marxa amb motiu d’aquesta aposta per l’alimentació sostenible destaca el Biomarket de Mercabarna, el primer mercat majorista d’aliments frescos ecològics de l’estat espanyol i el primer d’Europa en termes de concentració d’empreses hortofrutícoles. Aquest nou mercat servirà per satisfer la demanda creixent de productes ecològics a Catalunya i en una primera fase té previst captar al voltant del 20% de la producció ecològica –més de 23.600 tones anuals–, tot i que l’objectiu és arribar al 50% –78.000 tones– l’any 2031.

A l’estiu començarà la prova pilot del Centre d’Intercanvi Agroalimentari de Proximitat (CIAP), una plataforma logística i comercial per posar facilitar la venda directa de la pagesia local al comerç minorista, amb l’objectiu que ja funcioni a ple rendiment a la tardor. L’espai també s’ubicarà dins de Mercabarna –inicialment al Biomarket– per facilitar la relació comercial entre la pagesia i els clients minoristes sense que els productors hi hagin de tenir una presència física, ja que la idea és que les transaccions s’acordin en línia i que les comandes es gestionen al CIAP.

També està previst impulsar un centre de reaprofitament alimentari a Mercabarna per millorar la distribució de tots els productes que no es venen al mercat majorista per fer-los arribar a entitats que treballen amb col·lectius vulnerables; un programa de comerços verds als mercats municipals per donar visibilitat a les parades que apostin pels productes de proximitat, ecològics o de venda directa des del camp; o la recuperació de la Ponderosa, l’última finca agrícola de Barcelona, ubicada al barri de Vallbona, per convertir-la en un referent agroecològic de la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa