Mercabarna ha obert aquest dilluns Biomarket, el primer mercat majorista d’aliments ecològics de l’estat espanyol i també “el primer d’Europa quant a concentració d’empreses hortofructícoles”. Està obert de dilluns a divendres de 9 a 17 hores –com el Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna– i vendrà sobretot fruita i hortalissa, però també multiproducte com llegums, cereals, fruita seca, pasta, arròs, ou, lactis i derivats, conserves, oli, vinagre i begudes.

Preveu una captació inicial del 20% de la fruita i hortalissa ecològica comercialitzada a Catalunya –unes 23.662 tones anuals– i la penetració en el mercat aconseguirà previsiblement el 35% el 2026 (49.700 tones/any) i el 50% des del 2031 (78.100 tones/any). Ha suposat una inversió de cinc milions d’euros, per a respondre a la creixent demanda d’aquests productes, per part del consumidor final, però també perquè hi ha una “creixent aposta actual” del sector majorista i de l’agricultura de proximitat per aquests aliments.

Per això, Biomarket agrupa majoristes que comercialitzen aquests aliments en un recinte, per a promoure la competència entre elles i, per tant, la “varietat d’oferta i la millor relació qualitat-preu per als ciutadans”. Un altre objectiu és facilitar al petit i mitjà productor local ecològic la venda del seu producte “en bones condicions, per a la seva viabilitat econòmica”. Unir els aliments també suposa facilitar els controls higienicosanitaris, els d’etiquetatge de certificació de producte ecològic i els de traçabilitat. Biomarket suma 8.900 metres quadrats, que inclou l’àrea de càrrega i descàrrega, 5.180 metres de superfície edificada i 2.568 de superfície comercial.

Majoristes, cooperatives i proximitat

Hi ha 21 punts de venda –16 per a empreses majoristes, 2 per a cooperatives agrícoles i 3 per a empreses majoristes de multiproducte–, a més d’una zona per a 9 productors de proximitat. Els majoristes de fruita i hortalissa són Aresca Fruit (3 punts de venda), Badosa Fruits, Bio Extraterrestre, Fruites i Verdures Antonio (3), Germans Fernández López (3), Prats Fruits, Torres Hnos i Susc., i Ronda Fruits Bio; els majoristes de multiproducte són Green Growing Organic i Sinerggia Macanuda; i la cooperativa agrària Hortec.

Hi ha 131 metres quadrats per a la venda directa de petits agricultors de proximitat, que cada dia poden ocupar l’espai que necessitin segons la seva collita en cada època i el moment de l’any. Per a finals del primer trimestre de 2021 es preveuen altres 190 metres aproximadament per a producte de proximitat (sobretot fruita i hortalissa, però també multiproducte), obert a tots els agricultors de Catalunya. I hi ha un altre espai per al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), que audita i certifica les empreses que comercialitzen productes agroalimentaris ecològics a Catalunya.

Alimentació sostenible

Biomarket és un dels principals projectes de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021, en defensar l’alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient i afavorir l’agricultura i el comerç de proximitat.

L’edifici minimitza el consum energètic, amb energies renovables, plaques fotovoltaiques, materials ecoeficients no perjudicials per a la capa d’ozó, ventilació i llum naturals, estructura de suport de la coberta de fusta procedent de boscos sostenibles, llum artificial de baix consum i cambres de refrigeració eficients.

Nou comentari

Comparteix