Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona Activa atenua la pèrdua de 102 empleats creant 59 places
  • CA

S’apaivaga el conflicte laboral que Barcelona Activa va obrir el juliol, quan va anunciar que no renovaria 102 treballadors temporals destinats a la formació d’aturats. L’agència d’ocupació de l’Ajuntament crearà 59 places fixes per a empleats de plans formatius que traurà a concurs a partir del novembre, com El Periódico ha informat aquest divendres. Els escollits s’incorporaran com a indefinits en el primer trimestre de 2022. Tot i les contractacions, almenys 43 orientadors laborals i administratius de programes d’inserció per a aturats quedaran fora de l’empresa municipal.

Fonts sindicals expliquen que les noves places fixes formen part de l’acord a què han arribat Barcelona Activa i el comitè d’empresa, que han negociat les darreres setmanes per salvar la feina de personal que està finalitzant els seus contractes i atorgar-li un lloc estable. Al voltant del 60% de l’assemblea de treballadors va votar a favor de la proposta la setmana passada, que comporta que l’Ajuntament transfereixi quatre milions d’euros a Barcelona Activa per augmentar el pressupost de 2022 fins a 55,5 milions. El consell d’administració de la societat va aprovar els comptes aquest dijous.

En tot cas, alguns sindicats consideren que l’oferta de places que Barcelona Activa planteja no és prou satisfactòria, perquè deixa fora personal que ha encadenat contractes temporals a l’empresa municipal. “És insuficient per seguir desenvolupant tots els programes que es feien abans. És evident que 59 places són més que res, però no són 102, que són les que lluitem les treballadores”, puntualitza Macarena Casielles, presidenta del Sindicat de Professionals de l’Ocupació a Catalunya (SPOC).

“Seguirem batallant per reclamar que, en el moment que sigui possible, es convoquin les 43 places que ara quedaran desvestides”, assenyala Ignasi Estevan, secretari general de CCOO a Barcelona Activa i membre del comitè d’empresa. La reducció de personal implicarà que “l’activitat es redueixi o es subcontracti en alguns serveis, dues opcions que veiem fatal”, evalua Estevan.

El representant dels treballadors comenta que l’acord deixa escletxes per adequar el pressupost més endavant i ampliar les contractacions. Una comissió de seguiment s’encarregarà de valorar la possibilitat. No hi ha previsió, però, de quan podria augmentar encara més la plantilla fixa. “Poden haver canvis legislatius que ho facilitin”, suggereix Estevan. En aquest sentit, indica que l’anomenat decret Iceta de consolidació d’interins de l’administració pública ha contribuït a convertir 59 places en indefinides, tantes com el nombre de treballadors de l’agència que acrediten haver disposat de contractes temporals continuats els últims tres anys. En aquest sentit, Barcelona Activa es compromet a treballar per impulsar canvis legislatius.

Sentències en contra

Barcelona Activa ha començat a rebre sentències en contra per abusar de la temporalitat en llocs de feina que no són esporàdics, sinó que formen part de l’estructura de l’agència de l’Ajuntament. Les resolucions va originar que l’empresa comuniqués que no podia seguir renovant personal de programes d’inserció laboral, que es destinen a joves sense feina, aturats de llarga durada i població desfavorida de la ciutat. L’empresa adduïa que les limitacions dels Pressupostos de l’Estat a la contractació impedien que els empleats temporals passessin a ser indefenits, un argument que els sindicats rebatien.

Segons fonts sindicals, l’acord comtempla que, d’aquí a un mes, surtin a concurs 41 places de tècnics mitjans i 18 més repartides entre tècnics coordinadors i administratius. La convocatòria no es restringeix al personal de qui l’agència ha començat a prescindir a mesura que li venç el contracte, sinó que és obert a qualsevol candidat. En aquest sentit, el sindicat SPOC reclama que el procés de selecció reconegui com a mèrit haver treballat a Barcelona Activa i concedeixi més punts als treballadors que es presentin com a aspirants.

Estevan creu que l’empresa veu amb bons ulls incorporar el mèrit a les bases del concurs, pendents encara de tancar-se. Alhora, sosté que l’objectiu del comitè d’empresa és “facilitar al màxim la consolidació dels llocs de treball, afavorint tot el possible al personal treballador de Barcelona Activa”. “Però l’accés al concurs no pot ser discriminatori. L’estatut dels treballadors públics s’ha de complir sí o sí“, matisa.

Per las seva banda, Barcelona Activa anuncia un “nou model de gestió de les polítiques públiques d’ocupació” i afirma que la millora del pressupost es dedicarà a “reforçar programes que s’han impulsat des de l’inici de la pandèmia i a aquells serveis d’ocupació més essencials per a la ciutadania”. A més, apunta que l’increment de la dotació “es pretén consolidar en els pròxims anys”.

Més notícies
La tinent d'alcaldia Laura Pérez, en imatge d'arxiu / Albert Cadanet (ACN)
Obre el centre per promoure masculinitats “plurals i respectuoses”
Notícia: Obre el centre per promoure masculinitats “plurals i respectuoses”
Comparteix
L'espai Plurals s'estrena oferint cursos per a homes sobre paternitat, cures i relacions sexoafectives
Una operària de neteja retira fulles seques d'un parc / Ajuntament de Barcelona
L’Ajuntament reforça el servei de neteja de fulla seca al carrer
Notícia: L’Ajuntament reforça el servei de neteja de fulla seca al carrer
Comparteix
La caiguda “abundant i sobtada” de fulles durant la tardor obliga a destinar més recursos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa