Barcelona Activa, l’agència d’ocupació de l’Ajuntament, obre la veda per escollir 59 treballadors i incorporar-los com a personal indefenit. El temps per presentar curriculums i aspirar a una de les places en disputa per exercir d’orientador laboral, docent o administratiu en plans d’ocupació d’aturats es va esgotar aquest divendres. El procés és atípic per la quantitat de llocs de treball fixos que s’oferten, equivalents quasi a una quarta part dels 262 empleats que la societat municipal disposava el 2019. Però sobretot el concurs és excepcional perquè s’origina pel conflicte laboral que Barcelona Activa va provocar a l’estiu, quan va optar per no renovar 102 treballadors amb contracte d’obra i servei destinats a programes de formació de desocupats. La decisió va venir precedida d’una dotzena de sentències en contra de la companyia per abusar de la temporalitat.   

A falta de conèixer quants s’hi presenten, s’endevina que el concurs no farà curt en candidats. El procés no es restringeix al grup de 102 treballadors que estan esgotant contracte entre juliol i l’any que ve. S’oferten nou vacants d’administratiu, 41 de tècnics d’orientació i formació laboral, altres set de coordinadors i dos de docents, obertes a qualsevol persona que compleixi amb els requisits de titulació i d’experiència que consten en la convocatòria.

Barcelona Activa exigeix que qui concorri per les places de tècnics o de coordinadors ha d’acreditar tres anys d’experiència en projectes ocupacionals d’aturats i col·lectius vulnerables. La condició s’ajusta amb la trajectòria dels orientadors a qui ara venç el contracte. Bona part d’ells acrediten anys treballant dins de Barcelona Activa amb una fórmula de contractació temporal que els tribunals han conclós que era indeguda. Sempre cobrien funcions similars, en un programa o un altre, i bàsiques en l’estructura de l’empresa per atendre veïns de la ciutat amb dificultats per trobar ocupació: joves, gent en l’edat madura amb dificultats per reenganxar-se al mercat laboral, dones maltractades, migrants sense titulació…

Més nota per a l’experiència

A més, l’empresa pública i el comitè d’empresa han acordat que la valoració dels mèrits -on precisament es comptabilitza l’experiència- compti un 40% sobre la qualificació final dels candidats i que el 60% vagi a compte de la prova professional i l’entrevista. Tot i l’acord, els sindicats troben que no és prou per promoure que les 59 noves places es destinin a part dels 102 empleats dels que es va anunciar que es prescindia.

“No tenim garantia que els que ja hi treballaven puguin quedar-se i consolidar la seva plaça a l’empresa”, reconeix Ignasi Estevan, secretari general de CCOO a Barcelona Activa i membre del comitè d’empresa, que ha negociat les bases del concurs amb la societat dependent del Consistori: “Volíem que s’afavorís al màxim el personal que hagués treballat a Barcelona Activa. No vam considerar adequat reclamar un procés intern, perquè hagués estat una lluita aferrissada perquè unes quantes persones mantiguessin el lloc. Vam considerar més adequat que es donés un pes específic a gent amb experiència. El concurs s’adhereix al decret Iceta de processos de consolidació i vam arribar al màxim que fixa la normativa. L’habitual a Barcelona Activa és que els mèrits siguin el 30% de la nota, però no hem guanyat tot el que volíem”.   

Per ara, es desconeixen com seran les proves i l’empresa no concreta dates per efectuar-les. En tot cas, algunes tècniques amb llargs anys d’experiència a Barcelona Activa ja estudien per sotmetre’s a un cribatge on no les tenen totes sobre si seran o no desbancades per candidats que no han mantingut mai abans relació amb l’agència del Consistori.

Percentatge “insuficient”

“L’empresa sempre ha demanat tres anys d’experiència en els concursos i moltes de nosaltres els tenim, però ho pot tenir qualsevol altra tècnica, coordinadora o administrativa de qualsevol altra administració o del tercer sector”, detecta Macarena Casiellas, presidenta del Sindicat de Professionals de l’Ocupació de Catalunya (SPOC). Després de signar fins a 12 contractes amb Barcelona Activa, es presentarà al concurs per intentar obtenir per fi una plaça fixa. Va començar a treballar-hi el 1993 i ara cobria una baixa fins que el contracte vencés. Jutja “insuficient” que l’experiència es reconegui fins amb un 40% de l’avaluació. “No dona l’opció de tenir assegurat el lloc de treball per molts anys que hi portis”, subratlla Casielles.

D’entrada és segur que el procés de selecció no podrà absorbir 43 dels 102 empleats temporals als qui finalitza el contracte. En tot cas, el concurs ha rebaixat la tensió. A més, Barcelona Activa manté de forma provisional des de l’octubre les persones a qui s’acaba el contracte per cobrir les vacants fins que s’incorporin els escollits a les places fixes. En principi, el concurs s’hauria de resoldre el primer trimestre de 2022. Segons CCOO, ha finalitzat el contracte d’uns 60 temporals des del juny. Els primers a qui no es va renovar no se’ls ha repescat com a interins mentre no conclogui el procés de selecció.

El comitè d’empresa vol reclamar més endavant que es continuï contractant personal fins a recuperar la totalitat de les 102 baixes. “El problema és la dificultat legal. Ara s’ha aprofitat el decret Iceta, però al gener ja no serà efectiu. Si hi ha canvis legislatius o els pressupostos de l’Estat donen possibilitat de crear places, podria obrir-se un forat”, indica Estevan.

El TOT Barcelona ha contactat amb Barcelona Activa per contrastar la versió dels sindicats i recollir el seu parer sobre si elevar la puntuació dels mèrits i de l’experiència dels aspirants fins al 40% pot promoure que part dels afectats estabilitzin el seu lloc de feina. La companyia, però, ha ignorat les preguntes d’aquest mitjà i s’ha escudat en què es tracta d’un concurs públic per no respondre-hi.

Més notícies
Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona / Jordi Play

Trilla creu que el certificat Covid pot garantir un Nadal “més calmat”

Notícia: Trilla creu que el certificat Covid pot garantir un Nadal “més calmat”
Comparteix
L'epidemiòleg del Clínic pensa que una "aplicació raonable" del passaport evitaria restriccions i tancaments dràstics
Notícia: Trilla creu que el certificat Covid pot garantir un Nadal “més calmat” - Mobile
L'entrada de la Terminal T1 de l'aeroport de Barcelona-El Prat / ACN

L’Estat estudiarà la sol·licitud d’asil de tots els libanesos que van fer escala al Prat

Notícia: L’Estat estudiarà la sol·licitud d’asil de tots els libanesos que van fer escala al Prat
Comparteix
La Policia admet també a tràmit les peticions pendents i la Creu Roja es fa càrrec d'allotjar els 39 demandants
Notícia: L’Estat estudiarà la sol·licitud d’asil de tots els libanesos que van fer escala al Prat - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cris a novembre 23, 2021 | 08:34
    Cris novembre 23, 2021 | 08:34
    Jajaja, aixo no su creu ningú, per més concurs tot és una patrona, la gent es creu que som tontos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa