Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Trilla creu que el certificat Covid pot garantir un Nadal “més calmat”
  • CA

Un passaport cap a unes festes sense col·lapse als serveis sanitaris i amb l’amenaça d’un increment disparat de casos de Covid sota control. L’epidemiòleg i cap de medicina preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha defensat aquest dissabte que el certificat Covid que ja es demana a locals d’oci nocturn i que la Generalitat estudia estendre a altres espais tancats, com els restaurants, pot resultar útil per moderar l’increment que ha tornat a produir-se en els contagis de la malatia i evitar tornar a restriccions i mesures dràstiques, com el confinament que Àustria ha tornat a anunciar.

Amb una aplicació raonable d’aquest certificat digital, pot ser que, en tres o quatre setmanes, el nombre de contagis s’estabilitzi encara que pugi, però que no sigui molt alt, el sistema sanitari no es trobi estresat i tinguem un Nadal més calmat”, ha pronosticat Trilla en una entrevista a Catalunya Ràdio. L’epidemiòleg és un dels membres del comitè assessor que la Generalitat, encarregat d’examinar la possibilitat d’expandir el certificat, que acredita que el titular ha rebut la pauta completa de vacunació contra la Covid o que ha superat amb resultat negatiu una prova PCR o d’antígens en les últimes 48 o 72 hores.

Trilla no ha avançat el posicionament del comitè assessor, però ha assenyalat que el certificat Covid pot contribuir a controlar el risc d’infecció en “activitats no essencials”, aquelles on ha advertit que el risc de contreure la malaltia en “llocs tancats, amb molta gent, temps a dins i gent sense mascareta”.

“El certificat pot tallar el risc de contagi en situacions on el risc és mes alt, on sabem que no és que només es contagiï la persona del costat, sinó que se’n contagien cinc, 10 o 15. És risc d’alta disseminació. El certificat no garanteix que no ens contagiem però redueix la possiblitat que hi hagi contagis”, ha adduït Trilla, que ha afegit que, si no es talla la circulació del coronavirus, “el Govern haurà d’anar a limitar horaris i aforaments i, en cas que la corva es dispari, al tancament de determinades activitats“.

Accelerar de nou la vacunació

El doctor ha admès que l’evolució de la Covid a Catalunya és més favorable que al centre d’Europa gràcies a l’alt índex de vacunació, però ha lamentat que la campanya d’immunització no s’acceleri. “Vacunem unes 1.000 persones al dia, que són molt poques, i ens agradaria que fossin 10.000 al dia”, ha desitjat.

Alhora, Trilla ha recordat que “la pandèmia no ha acabat, el virus segueix circulant i circula la variant Delta, que és molt contagiosa”. “Al sud d’Europa ens mantenim en una posició preocupant, perquè creix, però igualment és moderada”, ha evaluat Trilla, que ha confiat que les UCI i les urgències dels hospitals puguin respondre de forma adequada a un repunt de casos en les pròximes setmanes i no suspendre intervencions, però ha anticipat que pot provocar de nou “més feina” a l’atenció primàtia.

Més notícies
Personal de l'organització pren la temperatura ana de les participants de l'assaig clínic abans d'entrar a la Sala Apolo / ACN
L’Hospital del Mar avisa: “L’alternativa al certificat Covid són els confinaments”
Notícia: L’Hospital del Mar avisa: “L’alternativa al certificat Covid són els confinaments”
Comparteix
El cap del Servei de Malalties Infeccioses aposta per provar mesures menys restrictives abans de tancar activitats
Adolescents en un banc del carrer, durant la segona onada de contagis / Jordi Play
La Covid eixampla la desigualtat i s’acarnissa amb la Barcelona pobra
Notícia: La Covid eixampla la desigualtat i s’acarnissa amb la Barcelona pobra
Comparteix
Un estudi estima que la crisi deixa més de 100.000 pobres nous a la ciutat i l’àrea metropolitana

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Trillat a novembre 20, 2021 | 14:24
    Trillat novembre 20, 2021 | 14:24
    Ja cansen els epidemiòlegs amb vocació de polític. Visió unilateral, corporativista i totalitària, ens tancarien a tots i ens obligarien a fotre'ns el que ells considerin si poguessin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa