“Aïllament no”: comerciants de Ciutat Vella reclamen obrir ja al trànsit la Via Laietana

Volen que la pacificació municipal de l'artèria acabi amb la fi de l'estat d'alarma

Comerciants i veïns de Ciutat Vella han protestat aquest dissabte a la Via Laietana contra la prohibició del trànsit en aquesta artèria cada cap de setmana. Sostenen que l’Ajuntament de Barcelona va decidir aplicar aquesta pacificació sense consultar als afectats i que un cop posada en marxa ha tingut “un impacte negatiu molt elevat” i “un benefici pràctic gairebé inexistent”. Així, exigeixen “l’anul·lació immediata” dels talls, un cop aixecat l’estat d’alarma i finalitzada la desescalada.

A les 11h del matí s’han concentrat a la calçada de Via Laietana amb cartells i pancartes on es podia llegir “aïllament no”. “Posem de manifest que ha estat una decisió presa de manera centralitzada per part de l’Ajuntament, sense espai de consulta al territori, comunicada amb poques hores d’antelació, i mancada de qualsevol tipus de consideració respecte del moment crític que viu el centre històric”, asseveren els organitzadors en el manifest de l’acte. S’hi han adherit una vintena d’associacions, entre elles Barcelona Oberta, Barna Centre i Born Comerç i entitats de comerciants de l’entorn del mercat de Santa Caterina, Sant Pere Més Baix i la Barceloneta.

Comerciants i veïns de Ciutat Vella, a la concentració contra el tall municipal de Via Laietana / Cedida

Asseguren que els talls en dia festiu bloquegen l’accés de compradors barcelonins i sobretot metropolitans al centre de la ciutat, en un moment ja molt dolent per al petit comerç pel tancament durant la pandèmia i la manca de turistes. “A dia d’avui han tancat o no obriran el 25% dels comerços”, asseguren. Recorden que tant el Gòtic com Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera són bàsicament carrers per a vianants i Via Laietana actua com a “principal via d’arribada” al dos barris. Sospiten que el consistori vol allargar aquesta mesura temporal, que consideren mancada de “mínims exigibles” com una planificació prèvia i consens amb l’entorn.

Protesta contra el tall municipal del trànsit a Via Laietana, aquest dissabte / Cedida

També critiquen que el tall ha suposat l’anul·lació de diverses parades d’autobús, pel que veïns i compradors no tenen fàcil alternativa en transport públic. A més asseguren que “deixa sense el transport que habitualment fa servir la gent gran per anar a l’Hospital del Mar”. Tot i que teòricament el consistori permet el pas en cas de causa justificada, els manifestants sostenen que no s’ha permès passar a vehicles que anaven a recollir o visitar persones grans del barri perquè els conductors no complien amb la condició d’estar empadronats a Ciutat Vella. El mateix criteri s’hauria aplicat, diuen, a treballadors de la zona que tenen un aparcament llogat prop de la seva feina.

Diuen que, tot i l’urbanisme tàctic amb pintura i pilones, gairebé no passeja gent per la calçada: “No apreciem un augment considerable de l’ús de la via, sols una major tendència a creuar-la en diagonal”. Per tant, sentencien, la pacificació “no compensa” l’impacte econòmic i en la mobilitat.

A l’acte hi han assistit també els regidors Jordi Martí i Francina Vila de JxCat, com a mostra de suport a la reivindicació. “Exigim que el govern municipal s’assegui, negociï i busqui altres maneres de planificar la mobilitat a la ciutat”, ha declarat Vila.

Més informació

Comentaris

  Anònim 23/06/2020 9:26 am
  En el Paseo San Juan lo cortan de 9 a 9 de que van solo piensan para las personas jóvenes y las personas mayores des dan igual las aceras en el paseo San Juan son muy anchas .si te vienen a buscar N o pueden llegar a buscarte en coche taxi vergonzoso
  O.Font 21/06/2020 11:12 am
  Som de fora i ens agrada baixar a casc antic a passeig amb familia o amb la dona de dinar o soparet amb amics, cada cop mes dificil, tindrem que cambiar a altres indrets amb menys pressió i que ens facilitin la mobilitat. Tambe es una solució pels veins que de segur estaran mes tranquils amb cada cop més comerços tancats.
  EldeGràcia 21/06/2020 9:08 am
  Cap cotxe hauria de circular ja per Ciutat Vella. Això hem recorda a les protestes dels botiguers quan es va tallar al trànsit l'avinguda del Portal de l'Angel; aquella mesura també havia d'arruinar el comerç en aquella zona, i ja veus... Aquesta gent viu ancorada als anys setanta.
  JOsep 20/06/2020 12:40 pm
  DOncs com usuari peatonal de la mateixa, em sembla tot un encert. ES una gran avantatge per totes, en detriment d’uns pocs.

Nou comentari