Un dissenyador ha fet possible un viatge en metro ideal per als nostàlgics de Barcelona. Ha recreat en 3D la parada de Jaume I dels anys 70, tant l’andana com la sortida de la plaça de l’Àngel i la Via Laietana. El comboi antic de metro, els anuncis de l’època, comerços que encara existeixen i cotxes d’aquella dècada formen part del paisatge virtual que ha aconseguit plasmar en dos vídeos a Youtube.

L’autor és l’artista i animador 3D Fran Alburquerque, un creador originari de Múrcia que va viure una temporada a Barcelona i ara resideix a Màlaga. Va emprendre aquesta simulació informàtica com un projecte personal. Segons ha explicat a betevé, a partir de la guia de carrers calcula l’escala i les proporcions de cada element: edificis, semàfors, amplades de vorera… I els elements antics surten de fotografies d’època trobades a internet i documents originals dels 70, com els anuncis que ha col·locat a l’andana. La senyalització, per cert, indica “direcció Barceloneta” perquè encara no s’havia ampliat la L4.

Un cop triats els objectes que vol fer-hi sortir, en dissenya el model 3D un a un. Entre les imatges reconeixibles pels barcelonins més joves hi ha la pastisseria La Colmena, una de les més antigues de la ciutat, així com la botiga de segells i numismàtica de Via Laietana o un característic edifici de mosaic verd i vidres tenyits al xamfrà de Princesa. També es pot observar mobiliari típic de la ciutat aleshores, com papereres d’obertura lateral o una cabina tancada com la que s’ha preservat a Sant Genís dels Agudells.

Alburquerque ironitza que és més senzill trobar a internet fotografies de fa un segle que de temps més recents, perquè encara no se les considera històriques. Això ha fet que alguns detalls els hagi hagut d’improvisar, avisa, a partir d’imatges d’altres parades de metro com les d’Horta, Urquinaona o plaça Catalunya.

Altres creacions més recents d’aquest dissenyador també prenen Barcelona com a escenari. Per exemple, fa 3 setmanes va publicar un vídeo en què un personatge seu, Benito, condueix un kart pels carrers de Barcelona. Hi surten des del passeig de Gràcia fins a cases barates de Can Peguera. El persegueix fins i tot un cotxe patrulla, amb una estètica que barreja realitat i ficció. “Fast and Fluffy”, l’ha titulat irònicament.

Un anunci dels 80 a Jaume I

Els usuaris de la parada de Jaume I, de fet, ja van fer un petit viatge en el temps in situ. A l’andana mateix. Un gran anunci dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 va reaparèixer a la paret, en retirar-se un plafó que hi havia penjat sobre la via en direcció Trinitat Nova. El cartell vintage, retratat a les xarxes socials es va viralitzar de seguida al caliu de les polèmiques pels Jocs d’Hivern de 2030. El cartell és preolímpic, dels anys 80, amb el logotip que es va conèixer popularment com l’escuradents i siluetes d’atletes acolorits. Té un aire costumista, molt diferent de la modernitat que buscava l’estètica dels Jocs.

No era l’únic anunci oblidat rere el plafó. En retirar-lo van aparèixer-ne dos més, un de llapis de colors de la marca Pelikan i l’altre d’una cadena de botigues de mobles, Mueblistas Reunidos, que tenia botiga en un carrer avui esborrat del nomenclàtor i que aleshores encara homenatjava al general colpista Sanjurjo.

Nou comentari

Comparteix