Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sant Jordi 2022 a Barcelona: tots els detalls
  • CA

La Diada de Sant Jordi 2022 pretén recuperar la normalitat prepandèmica amb la creació d’una superilla literària entre la Diagonal i la Gran Via i els carrers de Balmes i de Pau Claris, on hi haurà espais amb parades diferenciats per als professionals i per a les associacions. A més, els llibreters i els floristes disposaran també d’espais en exclusiva en diferents punts de la ciutat, i els establiments podran vendre els productes al carrer del 21 al 23 d’abril.

Què és la superilla literària?

La superilla literària és una àrea lliure de trànsit. És per això que des de les 23.00 hores del 22 d’abril fins a les 5.00 hores del 24 d’abril està prohibida la circulació rodada en aquesta àrea, situada entre l’avinguda de la Diagonal i la Gran Via, i entre els carrers de Balmes i Pau Claris.

Dins aquest perímetre, hi haurà dos espais diferenciats: el passeig de Gràcia, reservat per a la venda de llibres i roses dels professionals, i els encreuaments de la rambla de Catalunya, on s’instal·laran les associacions i entitats.

On més hi haurà punts de venda?

Aquest és el llistat complet (reservat als professionals):

  • Ciutat Vella: la Rambla, plaça Reial i passeig de Lluís Companys.
  • L’Eixample: plaça de Catalunya, plaça de la Universitat i passeig de Sant Joan (entre la plaça de Tetuan i l’Arc de Triomf).
  • Sants-Montjuïc: rambla de Sants i carrer de la Diputació.
  • Les Corts: avinguda de la Diagonal (entre el carrer de Joan Güell i el carrer de Pau Romeva, al costat mar) i plaça de Valdivia.
  • Sarrià – Sant Gervasi: plaça de Sarrià.
  • Gràcia: carrer Gran de Gràcia (entre la travessera de Gràcia i la rambla del Prat), plaça de Nicolás Salmerón, plaça de la Vila de Gràcia i Jardinets de Gràcia.
  • Horta-Guinardó: plaça d’Eivissa i la zona delimitada pel carrer de Tajo, entre la baixada de la Plana i la baixada del Mercat.
  • Nou Barris: marquesina de la Via Júlia (entre el carrer d’Argullós i el carrer de Joaquim Valls), i plaça del Virrei Amat (a la cruïlla del carrer de Felip II i el carrer de la Jota).
  • Sant Andreu: places d’Orfila i del Comerç i carrer del Segre (entre el carrer del Pont i el carrer del Cinca).
  • Sant Martí: rambla del Poblenou (entre el passeig de Calvell i l’avinguda de la Diagonal), carrer del Cabanyal i carrer de la Sèquia Comtal.

De totes maneres, hi haurà parades d’associacions i entitats desplegades per tota la ciutat.

Abans de Sant Jordi ja es podran comprar llibres i roses?

Sí, la Diada de Sant Jordi tindrà vigília festiva al carrer, explica l’Ajuntament. Per això, els dies 21 i 22 d’abril els establiments de venda de flors i llibres ja podran muntar les parades davant de la botiga.

Qui farà el pregó?

El pregó el farà l’escriptora Imma Monsó, nascuda a Lleida el 1959. Tindrà lloc el divendres 22 d’abril a les 18 hores de la tarda i es farà al Saló de Cent. Monsó va iniciar la seva trajectòria com a narradora el 1996 amb el llibre de contes Si és no és, Premi Ribera d’Ebre, i la novel·la No se sap mai, Premi Tigre Juan en la seva versió al castellà. La seva segona novel·la, Com unes vacances (1998), va guanyar el Premi Prudenci Bertrana. Des de la seva tercera novel·la, Tot un caràcter (2001), ha estat considerada una de les escriptores de més vàlua de la seva generació literària.

L’any 2020, la covid-19 va obligar a cancel·lar el tradicional pregó, que va ser substituït pel Diàleg de Sant Jordi, en què hi van participar els escriptors Empar Moliner i l’escriptor Julià Guillamon. El 2021, tot i que amb més normalitat, no va ser tampoc un gran esdeveniment com al que els barcelonins estan acostumats. És per això que l’Ajuntament s’ha marcat com a propòsit aconseguir-ho aquest 2022.

Recomanacions

Per aquells que no sàpiguen quin llibre regalar, Biblioteques de Barcelona fan la feina més fàcil amb aquest seguit de recomanacions literàries:

  • Mamut (Eva Baltasar): Mamut està protagonitzada per una dona arcaica atrapada en la vida moderna. Se’n va. Canvia d’hàbitat i esdevé la mestressa d’un mas aïllat. L’instint treballa, la consciència s’esvera. Comet coses que esquincen el pacte del nou mil·lenni: aprèn a viure sense intermediaris.
  • Coníferes (Marta Carnicero): En Joel viu a les Walden, una comunitat idíl·lica en plena natura que rebutja les noves tecnologies i advoca per una vida fidel als costums d’abans. Amb el propòsit d’acostar-se a l’Alina, una nouvinguda que el té fascinat, comença a enviar-se cartes a si mateix a casa d’ella.
  • La cosina gran (Laura Gost): La Rosa té 12 anys quan la seva cosina gran es queda òrfena i va a viure amb ella i els seus pares. Les diferències que la separen de la Tina condicionaran a partir d’aleshores la seva adolescència, una època en què es barregen ingenuïtat i maduresa de forma crua.
  • Pedra, paper, estisores (Maksim Óssipov): Rússia, segle XXI: els personatges d’aquests contes hi viuen i saben que no hi ha sortida, que la vida passarà allà, en aquell país que practica el culte més lamentable de tots, el banditisme erigit en virtut.

Roses solidàries

Un any més, l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa la venda de roses solidàries al pati d’entrada del consistori. “L’import recaptat es destinarà íntegrament a associacions sense ànim de lucre”, especifica el consistori.. Les entitats que participen enguany en aquesta iniciativa formen part de la Xarxa dels Drets dels Infants i són les següents:

  • Sonrisas de Bombay.
  • Nexe Fundació.
  • Plataforma PDA Bullying (Prevenció, Detecció i Actuació).
  • Associació de Nens amb Càncer AFANOC Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya.

Portes obertes a l’Ajuntament

Com és tradició, l’Ajuntament de Barcelona celebrarà una jornada de portes obertes durant la Diada de Sant Jordi. Per això, l’entrada a l’Ajuntament es farà pel carrer de la Ciutat (façana gòtica) i es podrà visitar l’Escala Negra, la Capella del Bon Consell, el Saló de Cròniques, el Saló del Bon Govern, la Sala del Treball, el despatx de l’Alcaldessa, el Saló de Carles Pi i Sunyer, el Saló de Cent, el Saló de Consolat de Mar, la Sala Tàpies, el Despatx d’Honor, el Saló de Carles III, el Saló de la Ciutat, la Galeria Gòtica i l’Escala d’Honor. També es podrà visitar el Mirador M. Aurèlia Capmany situat a la novena planta de l’edifici Novíssim (entrada per la plaça de Sant Miquel).

A més, al pati de l’Ajuntament es representarà “La llegenda del drac”, un espectacle infantil de titelles a càrrec de la Companyia de Titelles Galiot. Els passis es faran a les 11:00 h, 12:00 h, 13:00 h, 16:00 h, 17:00 h i 18:00 h.

Més notícies
Recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau / Ajuntament
Els millors plans de Setmana Santa a Barcelona
Notícia: Els millors plans de Setmana Santa a Barcelona
Comparteix
Recarrega piles durant les vacances escolars i deixa't seduir per l'oferta cultural de la ciutat comtal
Sant Jordi 2021 a Barcelona, el primer després del confinament per la Covid19 /Jordi Play
Torna el Sant Jordi massiu: rècord de parades de llibres i roses a Barcelona
Notícia: Torna el Sant Jordi massiu: rècord de parades de llibres i roses a Barcelona
Comparteix
Dos terços es concentraran a la nova 'superilla literària'
Presentació dels actes de Sant Jordi de Barcelona a la biblioteca García Márquez, especialitzada en literatura llatinoamericana, al districte de Sant Martí / Pere Francesch (ACN)
Objectiu Sant Jordi 2022: Recuperar la “normalitat” prepandèmia
Notícia: Objectiu Sant Jordi 2022: Recuperar la “normalitat” prepandèmia
Comparteix
L’escriptora Imma Monsó farà el pregó que donarà el tret de sortida a la festivitat
Roses per Sant Jordi, en una imatge d'arxiu / Jordi Play
El retorn de la venda lliure de roses per Sant Jordi irrita els floristes
Notícia: El retorn de la venda lliure de roses per Sant Jordi irrita els floristes
Comparteix
El Gremi considera competència deslleial que qualsevol ciutadà pugui vendre flors aquell dia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa