Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Així serà el casal per a la gent gran de la històrica Torre Garcini
  • CA

La Torre Garcini es va salvar de l’enderroc a finals de 2015. Sis anys després, la masia històrica del barri del Guinardó enfila el rumb per complir l’altra demanda veïnal que anava associada al clam per preservar-la: obrir-la com a equipament públic. L’Ajuntament ha presentat aquest dilluns el projecte per remodelar la Torre Garcini i instal·lar-hi un casal de la gent gran.

Recreació de la rehabilitació de la Torre Garcini per encabir un casal de la gent gran / Ajuntament de Barcelona
Recreació de la rehabilitació de la Torre Garcini per encabir un casal de la gent gran / Ajuntament de Barcelona

El districte d’Horta-Guinardó no ha precisat quan s’inaugurarà l’espai, si bé ha indicat que l’objectiu és que el projecte executiu de les obres estigui enllestit abans que l’actual mandat acabi el juny de 2023. L’Ajuntament ha seleccionat en un concurs la proposta de reforma de l’estudi d’arquitectura Carles Enrich per elaborar el projecte de rehabilitació i adequació d’un casal de la gent gran dins de la finca, una antiga masia aïllada datada del segle XVIII i habitada fins a 2010, amb torre, pou, restes d’altres edificiacions i envoltada de jardí.

L’Ajuntament ha destacat que la proposta per rehabilitar la Torre Garcini -situada al número 40-46 del carrer Xiprer- és “respectuosa i sensible” amb els elements patrimonials de l’edifici històric, que el Consistori va adquirir mitjançant un procediment d’expropiació forçosa que va emprendre el 2017. A l’equip guanyador li pertoca ara “dur a terme l’avantprojecte conjunt dels edificis de la finca i del jardí i podrà optar a la redacció del projecte executiu”, ha explicat el consistori.

Recreació de la rehabilitació de la Torre Garcini per encabir un casal de la gent gran / Ajuntament de Barcelona
Recreació de la rehabilitació de la Torre Garcini per encabir un casal de la gent gran / Ajuntament de Barcelona

El concurs per redissenyar la masia ja marcava com a condició una conservació estricta de les construccions existents, “amb l’objectiu de mantenir l’esperit de l’antiga edificació, preservant el valor icònic de l’edifici i donant-li rellevància”, assenyala l’Ajuntament. Alhora, els requisits per acondicionar l’interior de l’immoble pel futur casal sí que autoritza “enderrocs puntuals”, si bé sota la premissa d’una “rehabilitació integral de l’edifici”. A més, al jardí es preveuen recuperar vestigis patrimonials com el pou, la torre, la bassa i el mur de pedra seca.

Quan la Torre Garcini va ser venuda anys enrere, els nous propietaris van demanar llicència per tirar a terra la finca. El consistori va prorrogar la suspensió del permís d’enderroc en diverses ocasions fins que es va anul·lar el 31 de desembre de 2015. “Gràcies a la reivindicació veïnal, l’Ajuntament de Barcelona fa un pas endavant més per preservar patrimoni i donar-li un ús social per la gent gran”, ha celebrat la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón.

Més notícies
Punt informatiu de la T-Mobilitat a la plaça Espanya / JR
La T-mobilitat ja disposa de 120.000 viatgers registrats
Notícia: La T-mobilitat ja disposa de 120.000 viatgers registrats
Comparteix
Els punts d'informació de TMB al metro comencen les aturades parcials cada dilluns per denunciar sobrecàrrega de feina a causa de les incidències del nou títol
Antiga seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa / @AteneuEixEsq
Un edifici històric de l’Eixample se salva de ser enderrocat
Notícia: Un edifici històric de l’Eixample se salva de ser enderrocat
Comparteix
L'Ajuntament es compromet a catalogar l'antiga seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa com a patrimoni per evitar que vagi a terra

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa