Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Proposta per substituir l’estàtua de Colom per una gran alzina metàl·lica

Proposta de canvi radical al capdavall de la Rambla per expulsar l’estàtua de Colom del paisatge de Barcelona. L’estudi d’arquitectura ON-A ha ideat un projecte en què esbossa com remodelaria l’entorn del port de Barcelona. En la recreació virtual del disseny sobta veure que el monument a l’almirall que va cobrir primer viatge a Amèrica desapareix. En el seu lloc, apareix un arbre metàl·lic, una alzina de grans dimensions, frondosa i amb grans branques que sobrevolen la rotonda ocupada des de fa més d’un segle pel navegant.

La insòlita suggerència és pot veure recreada en realitat augmentada gràcies a uns punts informatius amb codis QR a prop de l’estàtua de Colom durant el Model, el Festival d’Arquitectures de Barcelona, que ha començat aquest dijous a la capital i s’allarga fins el 15 de maig. L’estudi admet que és una idea “totalment disruptiva i utòpica” i aclareix que, amb ella, no pretén postular que el monument s’hagi d’enderrocar. En tot cas, els arquitectes postulen que la recreació en què es suplanta la figura del navegant per un gran arbre vol simbolitzar un canvi en què es passa de venerar una icona de la colonització d’Amèrica a convidar la ciutadania a colonitzar un espai que advoquen per renaturalitzar.

Es tracta de transformar un monument icònic i donar origen a un nou símbol que representi una nova era de colonització: la del ciutadà cap a la pròpia ciutat, fent-la seva i convertint-la en un espai per gaudir”, comenten els autors, que defineixen l’alzina com un “símbol de l’obertura del port a la ciutat”. El disseny de la reforma que els arquitectes imaginen es pot veure en una exposició de realitat augmentada justament a l’estàtua de Colom.

El debat al voltant del futur de l’emblemàtica figura de Colom ha anat creixent els últims anys a Barcelona. La controvèrsia va eclosionar el 2016, quan la CUP va plantejar desbancar l’almirall del pedestal on s’alça sobre la ciutat des de l’Esxposició Universal de 1888. L’Ajuntament va refusar la proposició dels cupaires. La qüestió no s’ha tornat a discutir al consistori, si bé ha planat sempre que s’han enderrocat estàtues i s’han produït actes d’iconoclàstia contra monuments que honoren Colom a Amèrica.

Recreació virtual del projecte de renaturalitzar el port de Barcelona / ON-A
Recreació virtual del projecte de renaturalitzar el port de Barcelona / ON-A

Gran parc al port

La supressió de la figura de Colom a través de la realitat virtual és l’atreviment amb què ON-A publicita la reforma que planteja pels voltants del port de Barcelona, que suggereixen transformar en un gran parc “que connectaria el mar amb la ciutat”, postulen els autors del projecte, anomenat Parc Blau. En l’esbós que l’equip defensa com a viable no desapareix l’estàtua de l’almirall, però sí que omple de zones ajardinades, plataformes per a vianants sostingudes sobre el mar i petites illes amb arbres i parterres. L’estudi d’arquitectura defensa que renaturalitzar el port i el seus voltants “permetria a la ciutat de Barcelona guanyar nous espais verds pels ciutadans”, amb la construcció d’un parc on “passejar, nedar, córrer, fer esport o prendre el sol, pel gaudi de veïns i visitants, en què la platja, el port i la ciutat es fusionen i es connecten en perfecte equilibri”, defensa.

“La proposta vol omplir de vida el nou port, començant per l’escultura de Colom, que es convertiria en un gran Arbre colonitzador, símbol de la transformació i renaturalització de la ciutat en el segle XXI”, diuen els arquitectes. ON-A pensa en una alzina, “l’arbre més comú de Catalunya”, recorden. Faria “100 metres d’alçada i albergaria una gran quantitat de vegetació”, afegeixen. A més, els vianants podrien pujar per l’arbre, a través d’unes plataformes que circumdarien el tronc i les branques “perquè els visitants puguin gaudir de les vistes i de la biodiversitat”, addueix l’equip d’arquitectura.

Amb l’esbós, ON-A preconitza que Barcelona hauria de tirar endavant “una gran operació que permeti conquerir” els 10 quilòmetres de línia de costa i fer una ciutat “més verda”. El despatx d’arquitectura indica que, ara mateix, “el 80% del perímetre del port és inaccessible pels ciutadans, començant pel passeig de Colom”, que adverteixen “que s’interpreta como una gran barrera arquitectònica”. “Tot aquest espai té el potencial de convertir-se en un gran parc capaç de descongestionar la zona i connectar els barris adjacents de Ciutat Vella, el Raval, Paral·lel i la Barceloneta”, argumenten.

Més notícies
Vista aèria amb la muntanya de Montjuïc darrera de l'estàtua de Colom / AL PHT Air Picture TAVISA

Per què hi ha fulles de marihuana al monument a Colom de Barcelona

Notícia: Per què hi ha fulles de marihuana al monument a Colom de Barcelona
Comparteix
El cànem era un material fonamental en la navegació oceànica
Notícia: Per què hi ha fulles de marihuana al monument a Colom de Barcelona - Mobile
La finca del carrer de n'Arai, adquirida per l'Ajuntament de Barcelona / Google Street View

Barcelona compra un edifici del Gòtic per destinar-lo a habitatge social

Notícia: Barcelona compra un edifici del Gòtic per destinar-lo a habitatge social
Comparteix
L'Ajuntament compromet 6 milions d'euros per adquirir i rehabilitar una finca situada davant de la plaça George Orwell
Notícia: Barcelona compra un edifici del Gòtic per destinar-lo a habitatge social - Mobile
Pintades al passatge de la Pau, al barri Gòtic / Jordi Play

Les pintades menyspreen la Barcelona històrica

Notícia: Les pintades menyspreen la Barcelona històrica
Comparteix
La proliferació dels grafits al Gòtic s'acarnissa també amb patrimoni protegit de la ciutat
Notícia: Les pintades menyspreen la Barcelona històrica - Mobile
Render del 'mapping' de Refik Anadol sobre la Casa Batlló / Casa Batlló

“Espectacle únic” a la Casa Batlló

Notícia: “Espectacle únic” a la Casa Batlló
Comparteix
El 7 de maig es farà una projecció multimèdia a la façana de l'edifici de Gaudí
Notícia: “Espectacle únic” a la Casa Batlló - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Cal dir-ho a maig 05, 2022 | 21:57
  Cal dir-ho maig 05, 2022 | 21:57
  Millor alzines naturals i substituir les "palmeres".
 2. Icona del comentari de: La Guineu sense Carasseta a maig 05, 2022 | 23:01
  La Guineu sense Carasseta maig 05, 2022 | 23:01
  els imbecils ni es creen ni es destrueen , sols es transformen
 3. Icona del comentari de: Ton a maig 05, 2022 | 23:55
  Ton maig 05, 2022 | 23:55
  Això és tonteria
 4. Icona del comentari de: Una a maig 06, 2022 | 01:12
  Una maig 06, 2022 | 01:12
  Obriu les voltes dels encants! Enderroqueu els edificis de la via laietana que tapen les murades i feu allà un parc. I la resta d'edificis de la via, rebaixeu-los tres pisos almenys, que les cases antigues tinguin llum i des de Urquinaona es vegi la Barceloneta, i la silueta dels terrats per veure el perfil topogràfic de Barcelona, com baixa del Tàber a la Ribera. Però no serà, perquè aquests parlen de colonitzar i els colons són ells i per tant destruiran tot el que flairi a català. Ja van destrossar el mercat neoclàssic de Sta Caterina... i tot el barri, vaja.
 5. Icona del comentari de: Català a maig 06, 2022 | 08:15
  Català maig 06, 2022 | 08:15
  El pretés Cristóforo Colombo, genovés, el més segur és que fos el català Joan Colom. Perquè aquesta història?. Doncs el més probable és que era jueu i, davant la persecució dels jueus per part d'Isabel i Ferràn, van destruir els seus documents per estalviar-li la deportació, en pagament dels serveis prestats. Hi han molts detalls, però valgui aquest: perquè va batejar una de les illes del Carib amb el nom de Montserrat?. En un català la cosa té lógica, en un genovés no en té cap.
 6. Icona del comentari de: doncs a maig 06, 2022 | 08:51
  doncs maig 06, 2022 | 08:51
  Jo no he vist una ciutat més destruïda històricament que Barcelona. I cada cop sembla més els espais que l antropòleg Augé en diu no llocs. Allà on hi havia una petjada histörica ara sols en queda una placa.
 7. Icona del comentari de: fat boy a maig 06, 2022 | 10:04
  fat boy maig 06, 2022 | 10:04
  Qui no te res a fer el gat pentina i per una vegada que inverteixen en ciencia li va sortir prou be, encara que com es diu, quan va sortir no sabia on anava, quan era alla no sabia on era i quan va tornar no sabia d'on venia va fer la descoberta cientifica mes important de la historia de la Peninsula. No que als de la cup totes aquestes beneiteries de la ciencia els importin un carall, es clar.
 8. Icona del comentari de: Anònim a maig 06, 2022 | 11:00
  Anònim maig 06, 2022 | 11:00
  Si continua la alcaldesa que tenim aviat Barcelona sera burden. QUE marxi o preguntin a la ciudadans , tal com deia ella abans. De anar amb cotxe oficial
  • Icona del comentari de: Chafafachas a maig 07, 2022 | 11:55
   Chafafachas maig 07, 2022 | 11:55
   Hola, te has leído el artículo entero? si lo lees te cerrará la boca de golpe
 9. Icona del comentari de: Magda Badell a maig 06, 2022 | 11:05
  Magda Badell maig 06, 2022 | 11:05
  Si continua la alcaldesa que tenim aviat Barcelona sera burden. QUE marxi o preguntin a la ciudadans , tal com deia ella abans. De anar amb cotxe oficial
 10. Icona del comentari de: JordiP a maig 06, 2022 | 11:22
  JordiP maig 06, 2022 | 11:22
  Obrir la ciutat al port? Deu ser per aixó que proposen elevar un mamotreto enorme que tapi bé el mar mirant des de la Rambla, oi? Quina carallada, que diuen els meus amics gallecs! I el projecte de l'Ermitage, també, tapant la vista del mar. I qué volen fer amb el cine 3D? Ara que ha quedat disponible, en faran una altre edificació encara més gran, oi? En definitiva, tota acció als voltants del port té per objecte únicament i exclusiva guanyar terreny per a fer construccions més i més grans que tapin més i més horitzó.
 11. Icona del comentari de: JordiP a maig 06, 2022 | 11:31
  JordiP maig 06, 2022 | 11:31
  I per què no dissenyen un altre edifici com el Monitor o el World Trade Center per a omplir de ciment i finestres la part baixa de la Rambla i la Porta de la Pau? Coi, sembla que o puguin suportar espais oberts (d'aixó en diuen "agorafòbia"). Va haver un equip municipal que va proposar edificar tota una línia de mançanes de cases al centre de la Gran Vía! "On anem a parar, deixant tant d'espai lliure sense ocupar?", deien.
 12. Icona del comentari de: JordiP a maig 06, 2022 | 11:40
  JordiP maig 06, 2022 | 11:40
  Us heu fixat en la bucòlica foto del port de Barcelona "renaturalitzat"? Déu meu, quina colla de somiatruites enyorapoblet! No hi ha ni un sol vaixell de carga! Tots són iots i embarcacions de passeig. Si, precisament, la força económica de Barcelona ha estat el port! Senyors naturalitzadors: un cop destroçada la realitat industrial de Barcelona i Catalunya, económicament desarmats per la desaparició de tants i tants llocs de treball industrials, ara voleu convertir el primer port del Mediterrani (hidrocarburs a part) en un gran jardí vorejant un llac on anar a fer la truita el dijous gras? Sembla mentida, la cretina catadura de la gent que ha escalat la responsabilitat de mantenir viva la nostra ciutat!! De què viurem els barcelonins, intel·ligents munícips de la primera ciutat de Catalunta i Espanya (si comptem la perifèria metropolitana)? El vostre projecte comporta la desalfastització dels carrers de Barcelona per a plantar patates, cols i naps, oi?? Mare, meva, quina colla d'inútils i eixelebrats.
  • Icona del comentari de: fat boy a maig 06, 2022 | 14:54
   fat boy maig 06, 2022 | 14:54
   Efectivament, hi ha una pel.licula de Jean Gabin dels anys 30 (la Bandera, crec) on l'heroi passa uns dies amagat a Barcelona i on es veu un ramat de cabres passant pel carrer Sant Pau. Es aixo el que volen.
 13. Icona del comentari de: Maria Angeles Muñoz a maig 07, 2022 | 09:06
  Maria Angeles Muñoz maig 07, 2022 | 09:06
  Me parece una bestialidad lo que estoy leyendo. Barcelona está perdiendo su esencia hace muchos años y todo por culpa de la Colau. Vamos a dejarnos de estupideces y la estatua a Colón vamos a dejarla tranquila,primero por que es un icono de barcelona de toda la vida y es el símbolo que tiene barcelona,es preciosa y no se tiene por qué tocar. Digámoslo a la Sr. COLAU QUE SE DEDIQUE A OTRAS COSAS,NO A DISTRUIR BARCELONA. Que se dedique más s los ocupas pa tener barcelona impecable de limpia mucho más barcelona y no destruir tiendas emblemáticas de toda la vida que daban esencia a barcelona. Que andando ves muchas tiendas de toda la vida cerradas y Dan ganas de llorar,que colau les ayude,ya que se gasta el dinero en chorradas.
 14. Icona del comentari de: Caguelona a maig 07, 2022 | 11:31
  Caguelona maig 07, 2022 | 11:31
  Podeu parar de destrossar la ciutat? Merci!
 15. Icona del comentari de: Nuri G. a maig 07, 2022 | 12:07
  Nuri G. maig 07, 2022 | 12:07
  Ho trobo absurd. No em sembla bé treure l'estàtua de Colon.
  • Icona del comentari de: fat boy a maig 08, 2022 | 00:20
   fat boy maig 08, 2022 | 00:20
   En temps del Franco hi va haver maniobres per endur-se l'estatua a Madrid pero l'ajuntament la va salvar. Si aixo passes avui els socialfeixistes aquests no solsament estarien d'acord sino que fins i tot pagarien el transport de la nostra butxaca.
 16. Icona del comentari de: MFS a maig 07, 2022 | 23:39
  MFS maig 07, 2022 | 23:39
  Ningú no pot posar límits? Ningú no pot evitar que es destrueixi i s'emmerdi més Barcelona? On volen arribar? PROU JA! JA N'HI HA PROU!!!
 17. Icona del comentari de: Una que estima la ciutat a maig 07, 2022 | 23:42
  Una que estima la ciutat maig 07, 2022 | 23:42
  PROU DESTRUIR BARCELONA! FORA L'AJUNTAMENT JA!!!
 18. Icona del comentari de: Pulga_rabiosa a maig 08, 2022 | 19:38
  Pulga_rabiosa maig 08, 2022 | 19:38
  El dia dels innocents és al maig o què passa??
 19. Icona del comentari de: Martinez Marquez a maig 11, 2022 | 19:45
  Martinez Marquez maig 11, 2022 | 19:45
  Estem en una era iconoclasta, sembla que som dels pocs països que ens fa vergonya la nostra història... Es ridícul seguint amb la tendència iconoclasta hippster i bonista proposo enderrocar el Mont Taber símbol del imperi Roma, tots els aqüeductes, teatres y monuments classics, cualsevol cartell en Castellà ha de ser denunciat y escrit en català o en anglès , sustuir les magdalenes símbol de la represio espanyols per Muphins. Salut i sort si puc mai més aniré a la ciutat podrida y parc turístic de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix