Una de les novetats tecnològiques dels propers anys amb més mercat potencial són les pantalles que mostren imatges tridimensionals sense necessitat d’ulleres com a les sales de cinema. Diverses empreses treballen sistemes per aconseguir-ho arreu del món i una d’elles, de Corea del Sud, ha aterrat a Barcelona amb una prova pilot a la Casa Batlló d’Antoni Gaudí.
La joia modernista ha fet lloc per un joc de 3 pantalles que mostren al visitant detalls del terrat multicolor, que no és accessible per al públic. Així, poden apreciar en tot detall les teules sinuoses, el joc de colors i la textura d’aquest element emblemàtic de la façana. Les pantalles són de l’empresa Mopic, una spin-off del Centre de Recerca DMC de Samsung Electronics creada el 2015.
La prova forma part d’un acord impulsat per l’Associació de Comerç Internacional de Corea (KITA) i l’Agència de Negocis de Seül (SBA). El projecte l’ha dissenyat i el gestiona la barcelonina OASTA Consulting, que ha triat com a espais de testing la Casa Batlló i el centre comercial L’Illa. El juny passat ja va fer una primera edició a l’eix comercial Glòries, en què també va participar Mopic però aplicant les pantalles 3D a dos displays publicitaris.

La resta d’start-ups que s’exhibeixen a la icona del passeig de Gràcia proposen dispositius digitals per etiquetar preus en botigues (Detonic), audioguies amb so immersiu (Gaudio Lab) i quioscos interactius (Rajen). L’Illa acollirà tres empreses més (12CM, Ehan Creative i WE-AR).
La visió 3D sense ulleres ni gadgets externs és un camp d’investigació que ja ha aconseguit avenços notables. La idea central és enganyar el sentit de la vista com fan el color blau i vermell de les lents de tridimensionalitat: la pantalla emet una imatge per a l’ull dret i una altra per a l’esquerra, modulant el feix de llum que emet. Si bé crear aquest efecte ja s’ha resolt, les noves empreses batallen per resoldre serrells com mantenir aquest efecte quan l’espectador canvia de posició i evitar que perdi resolució associada a aquest doble imatge.