Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona es deixa perdre Villa Concepció, la casa que somiaven les filles de la Prosperitat

“Fa molts anys, una senyora del barri deia que era la casa que les nostres filles somiaven. Era molt antiga, molt bufona… Aquests dies he rebut missatges de gent que em diu que les nostres filles s’han quedat sense la casa dels seus somnis”. Joan Catafal és membre de l’Associació de Veïns de la Prosperitat i la casa de què parla és Villa Concepció, un bocí més de la Barcelona popular que s’ha esfumat a cop de mall aquesta setmana, mentre la ciutat restava, un altre cop, impassible a la demolició d’un immoble emblemàtic de la petita història dels barris. Altres enderrocs recents d’edificacions que donaven testimoni del passat han sigut motiu de queixa a Sarrià i a Horta.

Villa Concepció era un prototip de les casetes que poblaven la Prosperitat abans que les onades migratòries del segle XX engrandissin el barri. Era reconeixible pel trencadís i la ceràmica que engalanava la façana. “Tenia unes qualitats que valia la pena conservar, per història i per patrimoni”, pensa Catafal. Tan icònica resultava al barri que el col·lectiu veïnal la va escollir com a imatge per publicitar una exposició de fa uns anys, amb què va reivindicar la salvaguarda de les “casetes i hortets” que van gestar la Prosperitat. “Són cases que expliquen la nostra història, la majoria de planta baixa o dues plantes, amb hort, pati al darrere i elements artístics”, enumera Catafal.

Tot i ser part intrínseca de la memòria sentimental de la Prosperitat, cap tipus de catalogació patrimonial blindava Villa Concepció. Donat que no en tenia, l’Ajuntament explica que va rebre una sol·licitud d’enderroc i, un cop comprovat que s’ajustava a dret, la va cursar amb rigor burocràtic.

Villa Concepció, abans de ser demolida / AV la Prosperitat
Villa Concepció, abans de ser demolida / AV la Prosperitat

Per a l’Associació de Veïns de la Prosperitat, la desaparició de Villa Concepció era “un desastre anunciat”. Fa quatre anys, l’entitat va apressar amb una petició d’urgència al districte de Nou Barris que garantís la preservació de cases antigues del barri. “Ja havíem parlat d’aquest problema en mandats anteriors. Ens van dir que començarien la feina, tot i que no preveien que l’acabessin abans del final de la legislatura. Però anem per la meitat d’una altra, hem demanat informació i no hem aconseguit saber res“, es queixa Catafal.

Un cas que es repeteix

La història no és nova a la Prosperitat. Malgrat el crit d’alerta del moviment veïnal davant el risc de malmetre el paisatge històric del barri, una balconada centenària amb forjat de ferro del carrer Joaquim Valls es va fer miques el 2019. Més de dos anys abans, a principis de 2017, una altra casa antiga es va tirar a terra, amb l’agreujant que aquella sí que era catalogada, però el nivell de protecció era tan inferior que no va ser-ne prou per salvar-la. En el seu lloc s’alça ara un bloc d’habitatges que, segons el col·lectiu veïnal, es va començar a aixecar sense permís.

No han calgut més que dos dies per ensorrar Villa Concepció. “Hi ha hagut nocturnitat i alevosia”, troba Catafal. “En cap moment van penjar un cartell que avisés de les obres. Que s’hagi fet a finals de juliol ens fa pensar que els propietaris han volgut estalviar-se problemes i evitar que el barri es pogués mobilizar“, creu.

L’Associació de Veïns de la Prosperitat i l’Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris han registrat una sol·licitud al districte per reclamar informació sobre el que defineixen de “pèrdua irreparable per al patrimoni” del barri. El document parla de possibles “greus anomalies” en el tràmit que ha dut que la finca vagi a terra. En aquest sentit, recalca que l’ordenança d’edificació exigeix presentar fotografies de l’edificació abans de derruir-la perquè els serveis municipals estudiïn si conté elements amb interès de conservació.

“L’Ajuntament era coneixedor de l’existència d’aquesta casa i que no n’era una de qualsevol”, esgrimeix Catafal. El govern municipal afirma que treballa per actualitzar el catàleg de patrimoni de la ciutat, tenint en compte també “el paisatge urbà, la memòria històrica o el medi ambient” com a criteris que emparin la protecció. En qualsevol cas, per a Villa Concepció s’ha fet tard.

Més notícies
gemma-aguilera

Quan la burocràcia destrueix el patrimoni

Notícia: Quan la burocràcia destrueix el patrimoni
Comparteix
“Decidir protegir el patrimoni local o abandonar-lo a la seva sort hauria de ser una decisió política de gran calat dels governs municipals”
Notícia: Quan la burocràcia destrueix el patrimoni - Mobile
Les casetes del Pont de Sant Andreu, les més antigues del barri JORDI PLAY

La supervivència de les casetes del Pont, en mans d’un pla d’usos que no arriba

Notícia: La supervivència de les casetes del Pont, en mans d’un pla d’usos que no arriba
Comparteix
L’Ajuntament diu ara que encara s’està estudiant quin futur donarà a les quatre cases més antigues dempeus de Sant Andreu de Palomar
Notícia: La supervivència de les casetes del Pont, en mans d’un pla d’usos que no arriba - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: fat boy a juliol 31, 2021 | 14:47
  fat boy juliol 31, 2021 | 14:47
  Ara hi posaran un tablao o un bar de tapes.
 2. Icona del comentari de: Barceloní. a juliol 31, 2021 | 16:45
  Barceloní. juliol 31, 2021 | 16:45
  Hi faran un edifici com un dau de ciment amb molts pisos. Queda d'alló més modern.
 3. Icona del comentari de: Barceloní. a juliol 31, 2021 | 16:45
  Barceloní. juliol 31, 2021 | 16:45
  Hi faran un edifici com un dau de ciment amb molts pisos. Queda d'alló més modern.
 4. Icona del comentari de: Kolau, putrefacta Española a juliol 31, 2021 | 17:38
  Kolau, putrefacta Española juliol 31, 2021 | 17:38
  Kolau es el nou NUÑEZ Y CAGARRO SA. Destruir Barcelona, el desig de la Española Ada Kolau de Franco
 5. Icona del comentari de: Borni a juliol 31, 2021 | 20:37
  Borni juliol 31, 2021 | 20:37
  Madrid es mi capital, com ja va avisar na Colau. Felicitats als que la voteu.
 6. Icona del comentari de: Jo a agost 01, 2021 | 09:10
  Jo agost 01, 2021 | 09:10
  Mentre aquesta dona estigui al cap de l'ajuntament, Barcelona està en perill...vés que no vgui desmuntar la Sagrada Família...no entenc com els Barcelonins, poden tenir aquest tros de soca com alcaldessa...

Nou comentari

Comparteix