Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona estudiarà comprar comerços històrics en risc
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona vol blindar ara comerços emblemàtics de la capital, modificant la normativa per catalogar l’activitat d’aquestes botigues com a patrimoni cultural immaterial. Alhora, valorar adquirir els establiments en cas de de trobar-se en risc i “la seva pèrdua sigui rellevant per a la ciutat”, ha assenyalat el consistori aquest dimecres.

Es tracta de dues mesures llargament reivindicades per les botigues emblemàtiques de Barcelona, que el consistori fins ara havia descartat sempre al·legant que legalment només podia protegir elements decoratius i arquitectònics dels locals. La inacció municipal ha propiciat la pèrdua de nombrosos negocis històrics i de patrimoni artístic, tant en el moment en què plegaven com en traspassos posteriors. El govern municipal ha anunciat que portarà al ple de divendres un paquet 18 mesures per preservar aquest tipus d’establiments.

Amb els canvis normatius, l’Ajuntament pretén oferir “nous marcs de possibilitats per gestionar el futur del comerç emblemàtic i vetllar per la sostenibilitat”, promovent el màxim retorn social possible de l’activitat econòmica, ha informat en un comunicat. El consistori planteja que, amb els canvis legislatius que projecta, sigui obligatori que les persones propietàries d’aquests espais avisin l’Ajuntament de qualsevol canvi a la titularitat o l’activitat. La manca d’inspectors ha fet que fins ara molts traspassos passessin inadvertits fins que ja era massa tard.

L’Ajuntament afegeix que els comerços emblemàtics amenaçats de tancament tindran un tractament especial dins de les polítiques municipals d’adquisició de locals comercials. D’altra banda, preveu crear programes de subvencions per fomentar la rehabilitació d’establiments emblemàtics i destacar-ne els elements de valor patrimonial. Així mateix, el consistori ha indicat que estudiarà la creació d’un servei de mediació amb el suport de Barcelona Activa, per promoure la continuïtat de l’activitat original.

Barcelona disposa ara d’un total de 209 establiments catalogats arreu de la ciutat. Del conjunt, 180 estan oberts i 29 tancats. Els districtes que tenen més comerços emblemàtics són Ciutat Vella (97), Eixample (71) i Gràcia (11). Un exemple seria la bicentenària camiseria Xancó de la Rambla, que va tancar fa 14 mesos i continua buida.

La pèrdua d’establiments que formen part de la memòria sentimental de la ciutat és un amenaça que de tant en tant es materialitza. L’estiu passat va ocórrer al barri Gòtic, amb el tancament de la llegendària Herboristeria del Rei, un establiment amb dos segles d’història. Els últims botiguers van jubilar-se sense poder seguir fent front al preu del lloguer i sense trobar ningú que els succeís al capdavant de la botiga.

Més notícies
Anunci a Callao (Madrid) pel MWC / Ajuntament de Barcelona
Colau paga un anunci a Callao pel MWC: “Barcelona con Madrid”
Notícia: Colau paga un anunci a Callao pel MWC: “Barcelona con Madrid”
Comparteix
El PSC aprofita el congrés per estrènyer vincles amb la capital espanyola, com ja va fer per Nadal
La pèrgola fotovoltaica del Fòrum, de propietat municipal / ACN
Una plataforma veïnal vol que un jutge restringeixi festivals al Fòrum
Notícia: Una plataforma veïnal vol que un jutge restringeixi festivals al Fòrum
Comparteix
La plataforma Stop Concerts prepara una demanda i s'oposa a l'edició doble del Primavera Sound de 2022

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa