El trist adéu a una herboristeria amb dos segles d’història

L’Herboristeria del Rei ha tancat les seves portes en no poder assumir el lloguer que li demanava la propietat

Els carrers del Gòtic han perdut un altre comerç emblemàtic. L’Herboristeria del Rei del carrer Vidre, a tocar de la plaça Reial, era una d’aquelles botigues que ja formaven part del paisatge del barri i que ara passarà a engreixar la llista de comerços amb la persiana abaixada, de la qual ja formen part la camiseria Xancó, El Ingenio o Musical Emporium. Després de gairebé dos segles d’història, l’Herboristeria del Rei va apagar els llums per última vegada després que la seva propietària, Trinitat Sabatés, no hagi pogut arribar a un acord per renovar el contracte de lloguer.

La regidora d’ERC Marina Gassol havia demanat al govern municipal que s’impliqués en les negociacions per evitar el tancament, que finalment s’ha consumat. “És una mala notícia i una pèrdua irreparable” pel Gòtic, lamentava Gassol el dia abans que s’acabés el contracte de l’herboristeria. Els republicans ja havien reclamat la intervenció de l’Ajuntament abans de l’estiu que es posessin les piles per frenar el “lent degoteig de tancaments” i “aturar l’especulació” al barri, però fins ara no s’ha trobat l’instrument adequat per poder fer-ho.

El mandat passat, recorda Gassol, es va acordar amb el govern municipal declarar tot el districte de Ciutat Vella com a “conjunt patrimonial”, una maniobra que hauria d’ajudar a preservar els comerços emblemàtics, tot i que només serveix per protegir els elements patrimonials de les botigues –és a dir, per evitar que siguin destruïts–, però no ofereix cap via per conservar les activitats històriques que s’hi fan a dins. Un bon exemple és el Musical Emporium, que conserva l’antic cartell a la façana, però ara anuncia una casa de canvi de moneda.

Una botiga amb història

El fundador d’aquesta emblemàtica herboristeria, Josep Vilà, va ser nomenat herbolari de cambra de S.M. la Reina per Isabel II. Segons explica el veterà periodista de la Vanguardia Lluís Permanyer, Vilà va obrir l’herboristeria el 1828 amb el nom de La Linneana, en homenatge al naturalista Carl Linnaeus, considerat el pare de la taxonomia moderna. L’herbolari va encarregar als germans Baratta, autors de la font del Geni Català que hi ha Pla Palau, un bust de marbre del biòleg suec que fins a l’últim dia va donar la benvinguda als clients.

Fins fa uns dies encara era possibles trobar més de dues-centes plantes medicinals, olis essencials i productes ecològics i de cosmètica natural. Trinitat Sabaté, una de les dues úniques mestres herbolàries artesanes de tot Catalunya, seguia treballant les herbes a la manera tradicional, amb les mateixes eines que feien servir els seus antecessors. I no eren pocs els veïns que anaven a veure-la per demanar-li consell sobre quina planta era la més adient per curar un mal de cap o per reduir l’estrès del dia a dia.

Comentaris

  la iaia maria 15/09/2021 10:18 am
  Gràcies Colau, ets la pitjor desgràcia que ha patit Barcelona en tota la seva història !!!
  Bernat.C. 15/09/2021 12:34 pm
  Com sempre l'Ajuntament (i els seus buròcrates) fent la tòtila no sabent lo que és la cultura d'un país.
  JODEPA 15/09/2021 3:31 pm
  Manca de voluntat per part de les institucions, sempre hi han solucions, una pena.
  fat boy 15/09/2021 7:21 pm
  Porten 200 anys llogats?. Potser si que s'han estat tocant una mica la pera.
  Tripartit no, gràcies 15/09/2021 7:48 pm
  Ni el tripartit que governa Barcelona, ni el Govern de Vichy han considerat que valia la pena salvar aquest establiment, pensen que en trauran més suc quan es converteixi en un Mc Donalds o quelcom de semblant amb uns quants paios al servei incapaços d'atendre en català. Barcelona cada dia fa més fàstic i quan els turistes se'n adonin, l'haurem de suportar tal com l'hauran deixat entre els uns i els altres.
  Dolors Llobet Estruch 16/09/2021 10:52 am
  Molt trista i disgustada per Barcelona i molt per l'Herboristeria del Rei. Per la Trini i el seu marit, estic amb vosaltres. Sóc l'altre Mestre Artesà de Herboristeria, de Catalunya. Quina llàstima que ningú del poder municipal, no hagi mogut res.

Nou comentari