Noves excavacions al mercat del Born per conèixer la Barcelona posterior al 1714

Arqueòlegs estudiaran la casa Santmartí, que era d'un barri enderrocat a principis del segle XVIII

A partir de demà Barcelona repren les prospeccions al jaciment arqueològic del mercat del Born. En edicions anteriors les excavacions s’havien fet durant l’estiu amb la col·laboració dels estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), però a causa de la pandèmia de la Covid-19 s’han ajornat i es faran entre setembre i novembre. En aquesta ocasió estaran dirigides per arqueòlegs professionals. En aquesta campanya se seguirà excavant a la casa Santmartí, on queden dues zones per acabar. Els treballs es podran veure diàriament des de la balconada del Centre de Cultura i Memòria del Born. Quan acabin les prospeccions, els conservadors tornaran a col·locar els paviments al seu lloc.

Al Born Centre de Cultura i Memòria es conserva un conjunt arqueològic urbà, amb restes que van des d’època romana fins al segle XVIII. És per això que des del 2016, i en col·laboració amb el Servei d’Arqueologia de Barcelona, es porta a terme un projecte de recerca integral del conjunt anomenat Arqueoborn.

Aquesta vegada se seguirà excavant la casa Santmartí, i quan acabi l’excavació els conservadors–restauradors tornaran a col·locar les estructures estretes perquè tot el conjunt quedi com a la fase final del barri, que es va enderrocar al primer terç del segle XVIII, durant l’aplicació del decret de Nova Planta de Felip V.

El consistori espera que l’any que ve es pugui recuperar el conveni de pràctiques amb els estudiants del grau d’Arqueologia de la UB i la UAB, que fins ara permetia que treballessin en les excavacions al llarg de l’estiu.

Més informació

Nou comentari