La Gardunya reivindica la seva metamorfosi per lluitar contra la degradació

Un nou monument públic, a petició dels veïns, folra diversos espais de fotografies de Jorge Ribalta

La plaça de la Gardunya té un nou monument des d’aquest divendres: un fris fotogràfic a càrrec del fotògraf i investigador Jorge Ribalta, produït per La Virreina Centre de la Imatge i la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, amb la col·laboració de l’Institut de Mercats i l’Escola Massana. El projecte neix de la proposta dels nous veïns dels pisos de protecció oficial construïts a la plaça.

Van suggerir instal·lar als espais comuns dels seus habitatges i zones públiques una selecció de fotografies de l’exposició Àngels nous. Escenes de la reforma de la plaça de la Gardunya. La mostra oferia un seguiment fotogràfic de la transformació de la plaça al llarg de 13 anys, des de les primeres demolicions de 2005, anteriors a la reforma, fins a l’arribada dels habitants als pisos el juny de 2018.

Així mateix, presentava aspectes de la història del lloc, principalment de l’antic monestir de Santa Maria de Jerusalem, i dels canvis de l’espai de la futura plaça després de ser enderrocat en l’últim terç del segle XIX. L’acció artística també permet revaloritzar un espai que s’havia degradat molt a causa de tants anys d’obres, la massificació turística de la Boqueria i conflictes entre persones que hi dormien.

Fris fotogràfic en una escala de veïns de la plaça Gardunya, part del projecte ‘Àngels nous’ / ACN

Els murals, situats al voltant de la plaça, donen perspectiva històrica als nous edificis i l’urbanisme, d’un estil arquitectònic molt contemporani. Aquest tros de la ciutat antiga, tot i la seva cèntrica ubicació, no havia estat pròpiament habitat durant més d’un segle i mig. L’originalitat i singularitat del projecte de Jorge Ribalta rau en l’experimentació sobre noves formes de monumentalitat, per exemple amb fotografies que evoquen una petita història col·lectiva i oblidada, en comptes d’estàtues dedicades a la glorificació i mitificació dels grans personatges. El muntatge s’incorporarà a la col·lecció d’Art Públic amb el vistiplau del Consell d’Art Públic.

Més informació

Nou comentari