Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Gardunya reivindica la seva metamorfosi per lluitar contra la degradació
  • CA

La plaça de la Gardunya té un nou monument des d’aquest divendres: un fris fotogràfic a càrrec del fotògraf i investigador Jorge Ribalta, produït per La Virreina Centre de la Imatge i la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, amb la col·laboració de l’Institut de Mercats i l’Escola Massana. El projecte neix de la proposta dels nous veïns dels pisos de protecció oficial construïts a la plaça.

Van suggerir instal·lar als espais comuns dels seus habitatges i zones públiques una selecció de fotografies de l’exposició Àngels nous. Escenes de la reforma de la plaça de la Gardunya. La mostra oferia un seguiment fotogràfic de la transformació de la plaça al llarg de 13 anys, des de les primeres demolicions de 2005, anteriors a la reforma, fins a l’arribada dels habitants als pisos el juny de 2018.

Així mateix, presentava aspectes de la història del lloc, principalment de l’antic monestir de Santa Maria de Jerusalem, i dels canvis de l’espai de la futura plaça després de ser enderrocat en l’últim terç del segle XIX. L’acció artística també permet revaloritzar un espai que s’havia degradat molt a causa de tants anys d’obres, la massificació turística de la Boqueria i conflictes entre persones que hi dormien.

Fris fotogràfic en una escala de veïns de la plaça Gardunya, part del projecte ‘Àngels nous’ / ACN

Els murals, situats al voltant de la plaça, donen perspectiva històrica als nous edificis i l’urbanisme, d’un estil arquitectònic molt contemporani. Aquest tros de la ciutat antiga, tot i la seva cèntrica ubicació, no havia estat pròpiament habitat durant més d’un segle i mig. L’originalitat i singularitat del projecte de Jorge Ribalta rau en l’experimentació sobre noves formes de monumentalitat, per exemple amb fotografies que evoquen una petita història col·lectiva i oblidada, en comptes d’estàtues dedicades a la glorificació i mitificació dels grans personatges. El muntatge s’incorporarà a la col·lecció d’Art Públic amb el vistiplau del Consell d’Art Públic.

Més notícies
La ràpida degradació de la ‘nova’ Gardunya irrita la Boqueria
Notícia: La ràpida degradació de la ‘nova’ Gardunya irrita la Boqueria
Comparteix
Baralles, pudor i alcohol desesperen als paradistes i restauradors més propers a la plaça, estrenada fa tres anys després d'una ambiciosa i desafortunada reforma
Una detenció de la Guàrdia Urbana, en una imatge d'arxiu / GUB
Un home apunyalat en una baralla rere la Boqueria
Notícia: Un home apunyalat en una baralla rere la Boqueria
Comparteix
La Guàrdia Urbana ha arrestat al presumpte autor dels fets, de 37 anys
Ocupen un nou edifici de l'antiga Escola Massana / Cedida
Ocupen un edifici de l’antiga Escola Massana per dedicar-lo a l’emergència social
Notícia: Ocupen un edifici de l’antiga Escola Massana per dedicar-lo a l’emergència social
Comparteix
Aquesta finca és el segon espai municipal ocupat al mateix recinte des que el centre de formació en arts va tancar el 2017
Beatriu Vidal, la dependenta d’una parada de souvenirs a la Rambla / Mireia Comas
La ruïna de la Rambla, més enllà dels souvenirs
Notícia: La ruïna de la Rambla, més enllà dels souvenirs
Comparteix
Negocis de tots els sectors han vist reduïda la seva facturació a més d'un 90% i busquen el públic local

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa