Gràcia reivindica el seu teixit associatiu a la cloenda de la Festa Major

Els organitzadors defensen el paper cohesionador de les festes | El guarnit dels carrers ha comportat més d'11.000 hores de treball

Les Festes de Gràcia arriben a la seva fi. A partir de demà els carrers recuperaran el seu aspecte habitual i les comissions començaran a pensar en les temàtiques de la pròxima edició, una feinada que mai s’atura i que moltes vegades no es pot apreciar en la seva justa mesura. Per això la Fundació Festa Major de Gràcia ha volgut reivindicar el paper del teixit associatiu del barri, sense el qual “seria impossible” la celebració de les festes, tal com ha explicat la presidenta de l’entitat, Carla Carbonell.

Portalada tapada en senyal de rebuig a les agressions contra el guarnit de les festes de Gràcia / MMP

Portalada tapada en senyal de rebuig a les agressions contra el guarnit de les festes de Gràcia / MMP

“Els guarnits són el resultat tangible d’hores i hores de treball voluntari d’un col·lectiu de persones que mentre preparen la Festa Major tenen cura del territori, de la seva gent, de la seva cultura i de conservar el tarannà veïnal i associatiu”, defensen des de la fundació. En aquesta edició les diverses comissions han congregat a unes 1.600 persones que han dedicat més d’11.000 hores de feina i han fet servir més de 15 tones de material per elaborar els guarnits. Unes xifres que donen una idea de l’abast dels preparatius.

Pancartes de rebuig a les agressions contra el guarnit de les festes de Gràcia / MMP

Pancartes de rebuig a les agressions durant les festes de Gràcia / MMP

Una festa de llums i ombres

Carbonell ha tornat a condemnar els actes vandàlics al carrer Llibertat i a la plaça del Nord i l’agressió sexual de la matinada de dimarts i ha lamentat que “uns quants brètols hagin enterbolit” unes festes que cada any congreguen entre 2,5 i 3 milions de persones. El regidor del districte, Eloi Badia, ha demanat la “implicació de tothom” per erradicar aquesta mena de comportaments masclistes i incívics de les festes, però ha insistit en el caràcter “únic” d’una celebració que obre el camí a innovacions a tot Barcelona.

Pancarta de condemna a l'agressió sexual durant les festes de Gràcia / MMP

Pancarta de condemna a l’agressió sexual durant les festes de Gràcia / MMP

“La societat civil empeny per demostrar que les festes es poden fer d’una altra manera, reivindicant valors tan importants com la sostenibilitat o el feminisme”, ha dit Badia. Una de les iniciatives més exitoses són els gots reutilitzables, que aquest any han arribat a les 200.000 unitats i han permès estalviar més de 4.000 quilos de plàstic. També s’ha consolidat la campanya antimasclista, que en cinc dies ha dut a terme més de 2.500 sensibilitzacions, 21 assessoraments i 22 intervencions durant les festes.

Cartell de rebuig a les agressions contra el guarnit de les festes de Gràcia / MMP

Cartell de rebuig a les agressions contra el guarnit de les festes de Gràcia / MMP

 

Més informació

Nou comentari