Els secrets de l’èxit del carrer Progrés, guanyador dels guarnits de Gràcia 2019

La decoració inspirada en Harry Potter el fa guanyador del primer premi | Ara investiguen si podrien portar 100 anys guarnint el carrer

Quin millor regal per celebrar els 80 anys ininterromputs de guarnits al carrer Progrés que el premi al millor decorat. El guarnit inspirat en Harry Potter va valdre la primera posició en la classificació dels carrers millor guarnits, segons va dictaminar el jurat. Encara que l’Emilio José Manero creu que haurien d’haver guanyat també l’any passat, amb una decoració basada en El llibre de la selva. “Sempre som els més castigats”, lamentava al TOT Barcelona. Aquest any, però, no ho podrà dir.

Emilio José Manero, veí del carrer Progrés, a la porta de casa seva. / Jordi Play

Emilio José Manero, veí del carrer Progrés, a la porta de casa seva. / Jordi Play

L’Emilio ha viscut 74 de les 80 participacions del carrer Progrés a les festes de Gràcia, que podrien ser encara més. Un membre de la comissió de festes explicava a l’Independent de Gràcia que estan investigant l’inici dels guarnits al carrer, que podrien haver començat fa gairebé 100 anys. L’Emilio, inseparable del seu puro, representa les dos claus de l’èxit del carrer Progrés: tradició i futur.

La tradició perquè la font que va construir quan tenia nou anys encara avui s’utilitza per als guarnits. Aquest any ha estat utilitzada per representar el pensador, on Harry Potter podia reviure records. Al 2016 la font guardava un cofre de monedes encabit a sobre d’una gran roca, emulant l’escena final de la primera pel·lícula de Pirates del Carib. L’any passat va ser una petita font allargada amb la figura de Baloo, l’os del Llibre de la Selva, l’element central del decorat.

Detall del guarnit del carrer Progrés / Adrià Lizanda

La font de l’Emilio al decorat d’enguany / Adrià Lizanda

Els joves, clau en l’èxit

Al carrer Progrés s’han especialitzat en decorats basats en sèries i pel·lícules. Sobre el decorat d’aquest any, l’Emilio no s’amagava: “Jo no he vist res d’això, ni pel·lícula ni res”. Però explicava orgullós que els joves, entre ells el seu nét, s’han encarregat del guarnit. I aquí resideix l’altre ingredient de l’èxit del carrer: implicar les noves generacions i mirar al futur. 

L’any passat la cinquena posició en què va quedar Progrés va ser injusta, segons es queixava l’Emilio i admetien els festers i festeres. Després que el jurat decidís atorgar-li el cinquè lloc, el vot dels veïns va donar la victòria en el concurs popular a Progrés, un dels dos carrers que s’ha guarnit cada any. L’altre és el carrer Puigmartí, que enguany ha quedat en última posició.

“El Trias em fa un petó cada any i la Colau ja me n’ha fet tres”, es vantava. Espera seguir acumulant petons i guarnits l’avi del carrer Progrés, conegut com “el curandero” a la plaça Lesseps, “el tio del puro” a Fontana i com a “Emilio el sinverngüensa” a Progrés. Ell té una forma pròpia per anomenar-se: “Conosido en España y en el mundo entero”. 

Més informació

Nou comentari