Falta de suport i crisi amenacen el Col·legi de Disseny Gràfic a Barcelona

“Vam començar amb una mà al davant i una altra al darrere”, recorda el vicedegà i degà honorífic del Col·legi de Disseny Gràfic de Catalunya, Jesús del Hoyo, sobre els inicis d’aquesta entitat professional. Ara, 16 anys després de la inauguració a Barcelona, la pandèmia de Covid-19 està retornant el col·legi a la casella de sortida per la pèrdua d’ingressos. El vicedegà de l’organització alerta al TOT Barcelona que viuen una situació límit i reclama a l’administració una solució “a llarg termini” per salvar el col·legi.

Els dissenyadors gràfics de Catalunya tenen la seva seu al número 5 del carrer Paradís, al barri Gòtic (Ciutat Vella). Un espai de 100 m2 ja referent per al sector i que probablement hauran d’abandonar. La reducció del 40% dels ingressos propis els ha deixat amb l’aigua al coll: “Hem baixat un 25% la quota de soci i tot i així el 40% de membres no tenen diners per pagar-la”, detalla el vicedegà. “Seria una llàstima que marxéssim de Ciutat Vella”, sosté.

Per sort, la propietat del local els ha rebaixat a la meitat el lloguer. “El propietari ens ha dit que no ens deixarà al carrer”, celebra. Així, aquest col·legi –únic a l’Estat– i l’arrendador han pactat que, durant un any, el preu del lloguer serà de 700 euros, cosa que permet als dissenyadors seguir un temps més al local de Ciutat Vella. No obstant, Del Hoyo segueix molt preocupat: “És un pedaç”. Un any passa molt ràpid i aviat tornaran a trobar-se en un compte enrere.

És per això que el col·legi ha contactat amb les administracions per exposar la seva situació i demanar ajuda. Després de picar a la porta de la Generalitat, que segons Del Hoyo no els va oferir cap solució, van acudir a l’Ajuntament de Barcelona. També van contactar amb el de Badalona, però la solució que els oferia no va sortir endavant.

Fonts municipals confirmen al TOT Barcelona que han rebut una petició de l’entitat per a la cessió d’un local municipal però avisen que actualment no poden satisfer-la: “Ja se’ls hi ha dit que en aquests moments no és possible”. El vicedegà precisa que els dissenyadors es conformen amb un espai compartit amb altres organitzacions, que sigui més econòmic que l’actual privat i que els permeti seguir amb el seu projecte “a llarg termini”. “No demanem un palauet“, ironitza Del Hoyo. Una de les suggerències del col·legi era ubicar-se al Borsí, un edifici emblemàtic del Gòtic vinculat a les arrels del disseny barceloní, ja que va ser on es va establir l’Escola Gratuïta de Disseny el 1775.

“Estem vivint dels ICO”

Actualment, admet del Hoyo, poden assumir el lloguer de 700 euros pactat pel 2021. Però d’aquí 12 mesos no creu que puguin tornar a pagar-ne 1.500 perquè la pandèmia ha obligat l’entitat a endeutar-se. “Estem vivint dels crèdits de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO)”, remarca el vicedegà.

Les mateixes fonts municipals al·leguen que el districte de Ciutat Vella té una llista d’entitats que necessiten un local públic i, a més, actualment no disposa de cap espai que s’adeqüi a les necessitats dels dissenyadors. També reivindiquen que el districte ha mediat perquè la propietat rebaixi el lloguer. “Òbviament, lamentarem si han de marxar del local en el qual estan actualment”, conclouen.

Sigui com sigui, del Hoyo adverteix que el disseny gràfic s’està deixant morir a Barcelona, que ha presumit durant dècades de ser la ciutat del disseny. “Hi ha una decadència absoluta del disseny a la ciutat, i per extensió a tot Catalunya”, avisa. En aquest sentit, reivindica el paper dinamitzador del col·legi, que té tres treballadors contractats a temps parcial, per exemple amb l’organització de premis i congressos.

Durant la pandèmia, malgrat la davallada d’ingressos, l’activitat del col·legi ha continuat. Així, van engegar una iniciativa anomenada Des de les trinxeres. Un dia menys, un disseny més: pòster per a la lluita i l’ànim, que animava els dissenyadors a enviar creacions que donessin “suport”. La resposta va arribar en forma de més de 1.200 pòsters de 700 dissenyadors de 70 països. Tots ells estan exposats en una galeria virtual. Ara, però, el projecte al qual dediquen més temps és evitar trobar-se com al principi de la seva història: amb una mà davant i una altra darrere.

Nou comentari

Més notícies
Un nou element urbà consistent en una tarima de fusta acull una terrassa / Ajuntament de Barcelona

Barcelona prova prototips de fusta per dinamitzar terrasses i entorns escolars

El consistori vol avaluar si el nou mobiliari urbà millora la seguretat dels espais
L'hotel Palace barceloní, un dels espais que s'ha implicat en el projecte / El Palace Barcelona

Hotels barcelonins es reconverteixen en sales de concert

La proposta ha nascut amb l'impuls del Gremi d'Hotels i el suport de l'Ajuntament, i acollirà artistes com Meritxell Nedderman o Sara Terrazas
Antiga editorial Gustavo Gili, a l'Eixample / ©48hOpenHouseBCN - Jose Hevia

Una Bauhaus per a Barcelona

Un projecte que necessita una seu a l’alçada del repte, en un edifici singular capaç de generar l’esperit de la Bauhaus original
Imatge d'arxiu d'un monòleg a La Muriel, el setembre passat / D.C.

Desallotgen un xou de comèdia perquè els humoristes “compten com a aforament”

Els organitzadors i els artistes donaran la recaptació al bar on es feia l’espectacle