Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tots els detalls de la Fira de Sant Ponç, que torna després de dos anys

La Fira de Sant Ponç torna a Barcelona, després de dos anys de parada tècnica per la pandèmia de la covid-19. Aquesta festa se celebrarà demà dimecres 11 de maig. I ho farà amb 55 parades que s’instal·laran al llarg del carrer Hospital. Per allà hi passejaran els centenars de visitants que habitualment s’hi apleguen i que podran gaudir de múltiples productes com: mel, fruita confitada, melmelada, mató, formatge artesà o herbes medicinals, entre altres.

Al llarg de tot el dia hi haurà un taller d’extracció de bresques de mel per als infants, un tast de mel que permetrà conèixer les principals característiques de les mels catalanes i finalment una mostra de mels, explica l’Ajuntament, a través d’un comunicat.

Una de les festes més populars

La Fira de Sant Ponç, és una de les més populars i antigues de la ciutat. La llegenda local barcelonina explica que un home, fugint dels seus perseguidors va fer cap a Barcelona, on va quedar colpit per la gran quantitat de malalties que patia la població degudes a la misèria. Va voler ajudar a guarir-les preparant pocions amb herbes remeieres, una pràctica que coneixia bé. En reconeixement a la seva tasca es va convertir en el patró dels herboristes i dels apicultors.

La festa comença la vesprada anterior quan es decora la imatge del sant amb herbes remeieres i flors. El dia de Sant Ponç es celebra una missa en el seu honor i es treu el sant en processó per tot el carrer de l’Hospital partint de l’església de Sant Agustí, a la plaça de Sant Agustí. Durant aquesta celebració es beneeixen les herbes remeieres que porten els assistents.

Prové de l’edat mitjana

Sembla que des de l’edat mitjana a Barcelona era tradició fer una fira dedicada a les herbes remeieres. Coincidint amb la brotada de la primavera, quan es creia que les herbes remeieres tenien més propietats curatives, els recol·lectors les portaven a la ciutat per vendre-les als malalts. Segons la documentació disponible, al segle XVI, aquesta fira es va cristianitzar i es va fer escaure amb el dia de Sant Ponç, el patró dels herboristes i apicultors, que es celebra l’11 de maig.

En aquells temps la fira es feia davant de l’església de Sant Miquel, una de les esglésies més antigues de la ciutat de Barcelona, situada a la plaça de Sant Miquel, just al darrere de l’Ajuntament, enderrocada l’any 1868. Després es va celebrar al carrer de Sant Cugat del Rec, prop de l’església de l’Hospital de la Santa Creu, fins que l’any 1817 es va traslladar a la seva ubicació actual, al carrer de l’Hospital, al barri del Raval de Barcelona.

Segons es pot trobar a l’entrada que dedica la Viquipèdia a Ponç de Cimiez, hi ha una creença popular que diu que si es neteja bé la casa el dia de Sant Ponç, s’allunyen els paràsits i les xinxes per tot l’any. Antigament, era un costum força arrelat posar un paquet d’herbes beneïdes (branquetes de romaní o quatre roses, anomenades “roses de Sant Ponç”) sota el llit amb la convicció que tenia un alt poder guaridor.

Tot i ser la més famosa i coneguda, la fira del carrer de l’Hospital, no és l’única que se celebra a Barcelona el dia de Sant Ponç. També es fan fires a la plaça Mané i Flaquer i a la plaça de Sarrià al districte de Sarrià-Sant Gervasi, al carrer de Blai al Poble Sec o a la Via Júlia al districte de Nou Barris.

Més notícies
Fira de Sant Ponç, en una imatge d'arxiu / Ajuntament de Barcelona

Sant Ponç, la festa major dels sabors, olors i colors naturals a Barcelona

Notícia: Sant Ponç, la festa major dels sabors, olors i colors naturals a Barcelona
Comparteix
L'homenatge anual al patró dels herbolaris i apicultors recull la tradició medieval de vendre les herbes remeieres als malalts
Notícia: Sant Ponç, la festa major dels sabors, olors i colors naturals a Barcelona - Mobile
Fira de Santa Llúcia, en una imatge d'arxiu / Ajuntament de Barcelona

El perquè de la fira de Nadal en ple maig a Barcelona

Notícia: El perquè de la fira de Nadal en ple maig a Barcelona
Comparteix
Les xarxes bullen i s'omplen de preguntes, davant d'un secretisme que manté fins i tot l'Ajuntament
Notícia: El perquè de la fira de Nadal en ple maig a Barcelona - Mobile
El congrés SIL 2022 reunirà més de 300 speakers internacionals / CZFB

El Saló Internacional de la Logística reuneix les grans firmes del sector

Notícia: El Saló Internacional de la Logística reuneix les grans firmes del sector
Comparteix
La 22a edició se celebra a Barcelona del 31 de maig al 2 de juny i comptarà amb més de 300 speakers internacionals
Notícia: El Saló Internacional de la Logística reuneix les grans firmes del sector - Mobile
Un armari tècnic dels anys trenta, abandonat a la plaça d'Urquinaona GEMMA AGUILERA

Els records de l’antic tramvia de Barcelona, abandonats al carrer

Notícia: Els records de l’antic tramvia de Barcelona, abandonats al carrer
Comparteix
Dos armaris tècnics dels tramvies del primer terç del segle XX segueixen a Urquinaona i a pla de Palau. Una plataforma en reclama la seva catalogació i preservació com a patrimoni ferroviari
Notícia: Els records de l’antic tramvia de Barcelona, abandonats al carrer - Mobile

Nou comentari

Comparteix