“La nit de Sant Joan és nit d’alegria”, com diu la cançó de Jaume Sisa. Però els darrers dos anys, a causa de la pandèmia, la revetlla ha quedat molt tocada i s’ha celebrat poc o gens. Enguany la sortida de la crisi sanitària convida a tornar a celebrar la nit més curta de l’any i diversos espais de Barcelona acullen festes tant públiques com privades.

També coneguda com la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o la Nit del Ros, aquesta festa popular se celebra arreu dels Països Catalans i en diversos racons del món com una nit de connotacions màgiques perquè coincideix amb el solstici d’estiu. L’Església catòlica va fer coincidir aquesta celebració pagada amb el santoral de Joan Baptista el 24 de juny, motiu pel que rep avui el nou de revetlla de Sant Joan.

Les fogueres són l’element central de la Nit de Sant Joan als Països Catalans i Barcelona no n’és l’excepció, amb molts barris on grups d’entitats i veïns s’organitzen per tenir foguera i música en un ambient intergeneracional.

Coques de Sant Joan premiades

Altres tradicions que es mantenen ben vives són les coques: la de Sant Joan amb fruita, la de recapte o la de llardons poden trobar-se a pràcticament totes les fleques i pastisseries. De fet, són d’obradors de Barcelona fins a 3 de les 5 coques guanyadores al concurs 2022 que han organitzat l’agència gastronòmica Sr y Sra Cake i la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers. Concretament són del Forn Gil (categoria ‘coca tradicional’), de l’Atelier de Barcelona (‘coca creativa’) i de la pastisseria Brunells (‘coca de xocolata’).

Oci nocturn per la revetlla

L’oci nocturn també té un gran protagonisme, en especial entre el públic més jove. Discoteques, pubs i xiringuitos de platja ofereixen una programació especial per la revetlla. Precisament les guinguetes de la platja protagonitzen una certa controvèrsia enguany per l’horari d’obertura que els ha marcat l’Ajuntament de Barcelona: hauran de tancar a dos quarts de quatre de la matinada com a molt tard. El Gremi de Restauració de Barcelona voldria recuperar ja l’horari que tenien abans de la pandèmia, que els permetia allargar fins a les cinc del matí. És més, tampoc podran tenir ara música en directe ni DJs i els clients haurien de prendre les seves begudes asseguts, una directriu que no sembla destinada a complir-se.

Per tot això l’enquesta d’avui pregunta als lectors del TOT Barcelona com celebraran la revetlla de Sant Joan: a casa, de festa o fora de la ciutat.

Quiz Maker
Més notícies
Guingueta de la platja de la Barceloneta. / Antonio Lajusticia Bueno

Crítiques per la retallada de l’horari de les guinguetes per Sant Joan

Notícia: Crítiques per la retallada de l’horari de les guinguetes per Sant Joan
Comparteix
Els restauradors barcelonins reclamen recuperar l'horari de tancament d'abans de la pandèmia
Notícia: Crítiques per la retallada de l’horari de les guinguetes per Sant Joan - Mobile
Una foguera de Sant Joan a Barcelona

Barcelona contempla protegir les fogueres de Sant Joan

Notícia: Barcelona contempla protegir les fogueres de Sant Joan
Comparteix
L’Ajuntament ha iniciat els tràmits d’estudi per declarar-les Bé Cultural d'Interès Local
Notícia: Barcelona contempla protegir les fogueres de Sant Joan - Mobile
Hi haurà superlluna la nit del 14 al 15.

Quan pots veure la primera superlluna del 2022

Notícia: Quan pots veure la primera superlluna del 2022
Comparteix
La lluna sortirà pel mar a les 21.58 h de dimarts i es pondrà pel sud-oest a les 6.49 h de dimecres
Notícia: Quan pots veure la primera superlluna del 2022 - Mobile
Trànsit a Barcelona, en una imatge d'arxiu | Cristóbal Castro

Embussos per sortir de Barcelona abans de la revetlla

Notícia: Embussos per sortir de Barcelona abans de la revetlla
Comparteix
Les dificultats s'han concentrat per circular en direcció nord, amb cues de fins a deu quilòmetres
Notícia: Embussos per sortir de Barcelona abans de la revetlla - Mobile

Nou comentari

Comparteix