Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Quan pots veure la primera superlluna del 2022
  • CA

Hi ha coses que només passen de tant en tant a la vida. I una d’elles passarà aquesta nit. Hi haurà superlluna, o superlluna de maduixa, a Barcelona. Sortirà pel mar a les 21.58 h de dimarts i es pondrà pel sud-oest (és a dir, en sentit Baix Llobregat) a les 6.49 h de dimecres. Definit per l’astròleg Richard Nolle l’any 1979, aquest fenomen astronòmic té lloc quan la lluna passa pel punt de la seva òrbita més propera a la Terra i alhora està en fase de lluna plena o lluna nova. En aquests casos, la lluna pot arribar a observar-se un 14% més gran i fins a un 30% més brillant de l’habitual.

I quants cops a l’any es dona aquest fenomen? Doncs en realitat, la lluna passa pel punt més proper a la Terra 13 cops l’any -un per cada cicle-, però només passa que sigui lluna plena o nova una mitjana de 4 vegades per any.

Quin és el millor lloc per veure la superlluna

De fet, es podrà veure des de qualsevol punt del planeta, però hi ha algunes recomanacions. La millor manera d’apreciar aquesta lluna és des d’un lloc alt i sense contaminació lumínica; millor si teniu uns prismàtics, un telescopio o una càmera amb un gran teleobjectiu. I d’on ve el nom de superlluna de maduixa? Segons la NASA, l’origen es remunta a les primeres tribus natives americanes de agricultors. La van batejar així perquè apareixia en l’època de l’any en què les maduiexes comencen a madurar. I el mes de juny és el tret de sortida per a la recol·lecció de la maduixa.

Una altra superlluna a l’estiu

Ara bé, si aquesta nit no la podeu veure, tindreu una altra oportunitat al juliol. Serà la nit del 13 al 14 de juliol. Aleshores sortirà a les 21.46 h des del mar i es pondrà a les 6.47 h pel sud-oest. I encara més, serà una superlluna més grossa i brillant que la que podrem veure aquesta nit, perquè se situarà 1.000 quilòmetres més a la vora de la Terra, a 357.400 quilòmetres.

I encara més: durant la segona quinzena hi haurà l’alineació de cinc planetes del sistema solar: Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn. Es podrà observar abans no es faci de dia, juntament amb la Lluna. Tot un espectacle que haureu d’anotar bé per no perdre-vos-el.

Més notícies
Superlluna aquesta nit a Barcelona. Foto Ramon Baylina
Superlluna de maduixa per Sant Joan: aquesta nit la veuràs des de Barcelona
Notícia: Superlluna de maduixa per Sant Joan: aquesta nit la veuràs des de Barcelona
Comparteix
A les 21.36 sortirà per la zona de mar, i es pondrà a quarts de set de la matinada

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa