Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El perquè dels colors i els símbols que omplen la bandera del Poble-sec

Poble-sec aspira a aprofitar la imminent Festa Major del barri per omplir els balcons de poble-sequines, la bandera sorgida del veïnat a finals de 2020 per reafirmar el sentiment de pertinença al barri. La plataforma Orgull Poble-sequí va idear-la el 2020. Ara, l’Ajuntament de Barcelona contribueix a fer-la escampar repartint domassos de franc a tres equipaments públics i fins a exhaurir existències. Però quin significat s’amaga darrere dels quatre colors i dels símbols que es combinen en l’estendard que s’està popularitzant al Poble-sec?

Orgull Poble-sequí va concebre la bandera combinant el groc, el blau cel, el vermell i el blau fosc. Cadascun dels colors representa cada una de les parròquies que conformen el barri: el groc s’identifica amb la França Xica; el blau cel, amb l’Eixample de Santa Madrona; el vermell són les Hortes de Sant Bertran, i el blau fosc es vincula amb la Satalia.

L’escut

Els quatre colors conflueixen en l’escut situat al centre de la bandera, dissenyat per un veí del barri, Jordi Lladó. L’emblema barreja icones indestriables de la història, la idiosincràsia i de la geografia del barri. Destaquen les Tres Xemeneies, distintives del Poble-sec, acolorides de vermell en la bandera i sobre un fons groc que adquireix el perfil de la muntanya de Montjuïc. Tot plegat recorda una senyera al bell mig de la bandera.

Just damunt, un veler amb les veles desplegades navega sobre un mar en calma i de color clar. L’embarcació recorda la llegenda de Santa Madrona i “la diversitat d’orígens dels poblesequins”, explica la plataforma que va idear l’estendard.

Al capdamunt de l’escut s’inscriu l’any de fundació del barri, 1869. A més, s’hi afegeixen unes inicials misterioses, que passen força discretes, enganxades a un costat de les Tres Xemeneies. Connecten amb l’origen del barri: les lletres són Z. P. i fan al·lusió a la Zona Polèmica, “la zona del barri que no es va poder construir fins que no es va derogar la llei militar que ho impedia per estar massa a prop del castell de Montjuïc”, rememora l’Ajuntament.

On aconseguir els domassos

L’Ajuntament ha triat tres emplaçaments al Poble-sec per distribuir les poble-sequines, amb la pretensió que s’estenguin i es popularitzin encara més al barri durant la Festa Major, que se celebrarà del 15 al 24 de juliol. Els domassos es poden aconseguir sense cost al Centre Cívic el Sortidor (plaça Sortidor, 12), al Centre Cultural Albareda (carrer Albareda, 22) i a la Biblioteca Poble-sec-Francesc Boix (carrer Blai, 34).

L’acolorida i jove bandera del Poble-sec s’ha anat estenent els últims mesos. Fins i tot, s’ha difós fora el barri i, també, fora de Barcelona.

El perfil d’Orgull Poble-sequí a Twitter ha divulgat imatges de veïns del barri que l’han fet lluir ben lluny. Darrerament, ha publicat fotografies de la poble-sequina a Austràlia.

Més notícies
Plaça del Sortidor

Per què el Poble-sec es diu així si hi ha tantes fonts?

Notícia: Per què el Poble-sec es diu així si hi ha tantes fonts?
Comparteix
La indústria tèxtil va deixar una històrica zona d'horts sense ni una gota d’aigua, però amb un longeu malnom
Notícia: Per què el Poble-sec es diu així si hi ha tantes fonts? - Mobile
el mapa en anglès del Poble-sec amb línies de metro imaginàries JORDI LLADÓ

Upper Cabanyes o Little Bird Square: el Poble-sec anglès que s’ha fet viral

Notícia: Upper Cabanyes o Little Bird Square: el Poble-sec anglès que s’ha fet viral
Comparteix
Un mapa imaginari recull els punts singulars del Poble-sec emulant els de la ciutat de Nova York
Notícia: Upper Cabanyes o Little Bird Square: el Poble-sec anglès que s’ha fet viral - Mobile
Pacificació del carrer de Piquer, al Poble-sec / Ajuntament de Barcelona

Les obres de pacificació del carrer de Piquer, al Poble-sec, a l’estiu

Notícia: Les obres de pacificació del carrer de Piquer, al Poble-sec, a l’estiu
Comparteix
L'objectiu és enllestir els treballs en nou mesos, amb voreres més amples i més verd
Notícia: Les obres de pacificació del carrer de Piquer, al Poble-sec, a l’estiu - Mobile
Serveis de renovació del parc de mitja tensió de la subestació del Poble-sec d'Endesa / Endesa

Endesa renova tot el parc de mitjana tensió de la subestació del Poble-sec

Notícia: Endesa renova tot el parc de mitjana tensió de la subestació del Poble-sec
Comparteix
La fita suposa una millora del subministrament per 86.000 clients dels districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Eixample i Sant Martí
Notícia: Endesa renova tot el parc de mitjana tensió de la subestació del Poble-sec - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Barceloní. a juliol 08, 2022 | 07:37
  Barceloní. juliol 08, 2022 | 07:37
  El Poble Sec és bressol de dues personalitats barcelonines: l'escriptor Francisco Gonzalez Ledesma (Silver Kane) i el cantant Joan Manuel Serrat. Un barri poc atractiu si ho el mira superficialment. Però cal conèixer-lo a fons.
  • Icona del comentari de: Joan Ribera Gasull a juliol 18, 2022 | 23:59
   Joan Ribera Gasull juliol 18, 2022 | 23:59
   I no oblidem Jaume Sisa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa