El llegat de Muñoz Ramonet s’exhibirà al MNAC i a la residència de l’industrial

Subirats espera poder fer la primera exposició abans que acabi el mandat

El tinent d’alcaldia de Cultura, Educació i Ciència, Joan Subirats, creu que l’Ajuntament de Barcelona podrà culminar el procés de recuperació de les obres del llegat Muñoz Ramonet i encarar una primera exposició “d’almenys d’una primera part” en el proper any o, a tot estirar, abans que s’acabi el mandat. En declaracions a l’ACN, Subirats ha reconegut que l’edifici central de la residència de l’industrial i tèxtil –d’un valor patrimonial “indubtable”– podria acollir de manera permanent una “part molt significativa” de les obres i que el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) podria reunir la resta, ja que en garanteix la “salvaguarda i manteniment” i encaixa en el període històric de la seva col·lecció.

El tinent d’Alcaldia ha reconegut que sense la troballa de la Guàrdia Civil seria “més pessimista” però que ara ho veu més “positivament”. La reflexió de Subirats coincideix amb l’anunci aquest dijous de l’Ajuntament de Barcelona de convertir els edificis del llegat de Julio Muñoz Ramonet en un centre de cultura, art i ciència, ja que se’n vol preservar i mantenir el valor patrimonial. “Té sentit veure les obres en el seu lloc”, ha insistit. Ara fa una mica més d’un any, la Guàrdia Civil va efectuar diversos registres a Madrid i Barcelona en domicilis i empreses en les quals la família de Muñoz Ramonet amagava gran part de la col·lecció d’art que l’industrial va deixar en herència a Barcelona l’any 1991.

La façana exterior i del jardí de la finca Muñoz Ramonet / ACN

Els jutjats donen la raó a l’Ajuntament

L’operació va permetre recuperar 474 obres d’art. Amb tot, i malgrat les resolucions judicials que sempre han donat la raó a l’Ajuntament de Barcelona, encara queden peces per trobar. En aquests moments, l’Ajuntament de Barcelona està a l’expectativa del jutge, que és qui els dona indicacions del punt fins al qual poden arribar. “Ara cal veure l’estat conservació, quines coincideixen amb catàlegs que tenim de les obres de llegat sempre sota vigilància del jutge per saber si ja es poden començar a traslladar i on les dipositem”, ha avançat Subirats. Les circumstàncies “de caràcter jurídic” i el “capteniment vigilant de la família” fan que el consistori vagi molt “alerta” en cada un dels passos que fa.

Mentrestant, i com ja es va apuntar en la darrera reunió del patronat de la Fundació Julio Muñoz, Subirats veu “just i necessari” que aquest patrimoni públic es puguin exhibir per primera vegada. “És el que tots desitgem”, rebla. La idea és mostrar les obres reunides per Bosch Catarineu i adquirides després pel col·leccionista, les de la seva col·lecció pròpia recuperades els últims anys i les que encara pugin faltar a través de còpies.

Recepció d’una de les dues finques del Palau Muñoz Ramonet / ACN

Accedir a tota la informació

Mentrestant, l’Ajuntament de Barcelona es manté a l’espera de poder accedir a tota la informació intervinguda per la Guàrdia Civil. Considera, després d’un primer inventari, que bona part de les peces recuperades coincideixen amb el llistat de les obres d’art reclamades.

Per contra, les descendents del mecenes han assegurat que “cap de les obres” pertany al llistat de reclamades, i en demana la devolució. Per això, en van recórrer judicialment “l’entrada i registre” i asseguren que gairebé tot el llegat de Muñoz Ramonet a la seva fundació ja es va entregar el 2013. També van assegurar que les obres requisades “no estaven ocultes ni amagades” sinó “dipositades a Espanya en dos magatzems especialitzats, a nom de societats familiars i en els seus domicilis particulars.

Nou centre de cultura

L’Ajuntament de Barcelona va anunciar aquest dijous que convertiria els edificis del llegat de Julio Muñoz Ramonet en un centre de cultura, art i ciència. Així ho preveu el pla funcional presentat pel consistori, que hi habilita una partida d’1,8 milions d’euros. El projecte preveu transformar el conjunt d’edificis i jardins situats al carrer Muntaner 280-292 per per fer-hi un nou equipament “multidisciplinari” i obert a la ciutadania. Subirats situa l’horitzó del projecte “a l’entorn del maig del 2023”.

Nou comentari