Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament convertirà el llegat de Julio Muñoz Ramonet en un centre de cultura, art i ciència

Barcelona convertirà els edificis del llegat Julio Muñoz Ramonet en un centre de cultura, art i ciència. Així ho preveu el pla funcional presentat per l’Ajuntament de Barcelona i que ha aprovat per unanimitat el patronat de la fundació Julio Muñoz Ramonet. D’entrada, el consistori ha habilitat una partida d’1,8 milions d’euros per posar en marxa aquest projecte, amb la perspectiva d’obtenir en els propers anys, altres fonts de finançament. El projecte preveu transformar el conjunt d’edificis i jardins situats al carrer Muntaner 280-292 per per fer-hi un nou equipament “multidisciplinari” i obert a la ciutadania.

Concretament, el nou equipament neix amb la missió de posar en valor i transmetre el llegat de l’empresari barceloní i alhora generar coneixement i debat crític al voltant de l’art, la cultura, i la ciència.

Triple escala

El centre estarà obert a la ciutadania i s’hi preveu un equipament amb escala de barri i amb usos de proximitat. Per exemple, es vol oferir activitats de lleure dirigides al barri, associades al jardí. També tindrà una escala de ciutat com a equipament singular. I finalment, se li vol donar escala internacional, com a “centre de referència que fusiona el valor patrimonial i el col·leccionisme del segle XX amb la creació artística i científica del segle XXI”.

Així, la idea és que el nou equipament sigui un punt de trobada de totes aquelles iniciatives artístiques i científiques que impulsa la ciutat. A banda, una part dels edificis es destinarà a residències temporals d’artistes i científics d’altres països o ciutats.

Un “node” d’art i ciència

El tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha explicat que el projecte està inspirat en diverses experiències semblants a altres països europeus per tenir “un node” de tota l’activitat d’art i ciència que es fa a la ciutat i impulsar-ne la relació amb projectes internacionals.

A més, Subirats espera que Muñoz Ramonet es converteixi “en un dels referents centrals” del sud d’Europa d’equipament públic.

El llegat

El llegat que l’empresari barceloní Julio Muñoz Ramonet va deixar a la ciutat de Barcelona inclou dos edificis i els jardins de la finca situada als carrers Muntaner 280-292 i Avenir 26-28. En conjunt, els edificis sumen una superfície de 4.131 m2 i estan catalogats com a bé amb elements d’interès. Tots dos edificis així com una porteria que també es troba a la finca són obra de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia. Pel que fa al jardí històric, té una superfície de 3.568 m2, i és obra de l’arquitecte paisatgista Jean Claude Nicolas Forestier.

El llegat inclou una àmplia col·lecció d’art formada per nombroses pintures, escultures, tapissos, i objectes d’art decoratiu.

El pla funcional aprovat preveu distribuir els diferents àmbits temàtics del nou centre en diversos espais: espai de difusió del llegat, espai per a la col·lecció d’art, espai d’activitats culturals i de lleure i node d’art i ciència.

Dins d’aquests espais s’inclouran zones d’exhibició, zones destinades a la recerca, espais per a la conservació de les col·leccions, espais de creació i espais per generar activitats de barri, entre altres.

Calendari

L’aprovació per part del patronat posa en marxa ara el procés de creació del nou centre, que preveu convertir els edificis en un equipament “multidisciplinari i de nova generació”, amb un programa divers.

Amb el pla funcional aprovat es convocarà el concurs d’arquitectura per triar l’equip redactor del projecte, un procediment que s’allargarà un mínim de 9 mesos.

Crítiques de JxCat

L’anunci ha encès el grup municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament, que critica que el govern de Colau “enterri” el projecte per fer fer-hi una biblioteca. La formació considera que el pla actual del consistori, ja aprovat pel patronat de la Fundació Julio Muñoz Ramonet, és una proposta “inconcreta” i té un pressupost “irrisori”. Però sobretot lamenten que el barri de Sant Gervasi-Galvany, on hi ha els edificis, es quedi sense el projecte, ja que tot i ser el barri més gran del districte de Sarrià-Sant Gervasi no té biblioteca.”No només hem perdut la biblioteca, un projecte sòlid i reclamat pel barri que havia de suposar una inversió de 13 milions d’euros; sinó que també hem perdut sis anys des que a inicis del 2015 es va concretar aquest equipament”, assenyala el portaveu del grup, Jordi Martí.

A més, Martí denuncia que l’alternativa sigui un projecte “inconcret, eteri, carregat de grans paraules i millors intencions” però sense calendari i amb un pressupost inicial “més aviat irrisori”, d’1,8 milions d’euros. També critica que la nova proposta del govern municipal neixi sense la participació veïnal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa