Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Recuperen 474 obres d’art del llegat de Muñoz Ramonet desaparegudes des de fa 25 anys
  • CA

La Guàrdia Civil ha recuperat 474 obres d’art i documentació en litigi pel llegat de Julio Muñoz Ramonet. Les obres han estat requisades el passat mes de març en una operació de la Unitat Central Operativa de Patrimoni Històric de la Guàrdia Civil (UCO) i majoritàriament coincideixen amb el llistat d’obres reclamades des de fa 25 anys. Entre les obres s’ha pogut identificar peces que pertanyen a la col·lecció Bosch i Catarineu, de les quals en destaquen diverses de Marià Fortuny i d’Eugenio Lucas, taules gòtiques del XV i del XVI, pintura del segle XIX estrangera com Wintehalter o Morgan, pintura de l’escola espanyola del XVII i XVIII i pintura catalana del segle XIX i XX.

L’acció ha estat coordinada i dirigida pel jutjat número 29 de Barcelona, que instrueix la causa penal interposada l’any 2014 per la Fundació Julio Muñoz Ramonet contra les filles de l’empresari. Com ha explicat Joan Subirats, tinent d’alcaldia de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, ja s’ha pogut comprovar, en un primer inventari, que una bona part de les obres recuperades coincideixen amb el llistat de les obres d’art reclamades per la Fundació Muñoz Ramonet i que formen part de la prestigiosa col·lecció d’art Bosch i Catarineu. “Aquestes obres formen part de la col·lecció Muñoz Ramonet que té un gran valor artístic“, ha indicat.

El conjunt de pintures i dibuixos és el més nombrós i reuneix obres realitzades en diverses tècniques, suports, períodes i escoles. Es poden agrupar de la següent manera: compartiments de retaules dels segles XIV-XVI: 17, que Subirats ha remarcat que són molts destacats; pintura dels segles XVI al XVIII: 53, pintura del XIX: 93, pintura del segle XX: 213.

El juliol de 2019 la representació processal de la Fundació, va sol·licitar la pràctica d’una sèrie de diligències d’investigació, entre elles l’auxili de l’UCO, acordant-se la seva pràctica per part del Jutjat Instructor. El passat febrer va culminar l’operació policial amb la confiscació d’un primer paquet d’obres d’art i una segona operació al mes de març, efectuada en domicilis particulars com en diverses seus socials de les querellades, on es va poder requisar un conjunt d’obres més, a banda de localitzar-se inventaris, assegurances econòmiques de les obres i diferents documents d’interès per a la investigació.

Sentència del 2007

El Jutjat de Primera Instància número 1 de Barcelona, qui està executant la seva sentència dictada l’any 2007 després d’interposar la Fundació Julio Muñoz Ramonet una demanda l’any 1999, i havent-se esgotat pels condemnats tots els recursos possibles, ha exhortat al Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona per tal que li remeti el detall de totes les obres localitzades i requisades judicialment, ja que podrien coincidir amb les que son objecte de l’execució civil i, en el seu cas, haurien de ser entregades a la Fundació en compliment de la sentència.

El tinent del grup de Patrimoni Històric de l’UCO de la Guàrdia Civil, Juan José Águila, ha explicat els registres a cinc domicilis i a dues empreses de Barcelona, Madrid i Alacant. Sobre l’estat de les obres, Águila ha explicat que les peces trobades en una de les empreses de Madrid “estaven en diferents estats” i algunes d’elles no estaven en el millor dels estats i no creu que sigui culpa de les empreses perquè deixen en dipòsit allò que els hi entreguen. En el cas dels domicilis, ha indicat, la situació és similar amb quadres “exposats i cuidats” i altres “en condicions gairebé lamentables”.

Obres pendents

Encara queda, però, una àmplia sèrie d’obres per localitzar, com ha indicat Subirats, com la integrada pel voltant de 50 pintures i dibuixos, 7 escultures, 173 miniatures i 13 ivoris. Hi sobresurten, ha afegit, les taules gòtiques, exemples de pintura renaixentista i barroca, de pintura del segle del XVIII, dibuixos de Fortuny i els olis d’Hermen Anglada Camarasa.

Per la seva part, l’advocat Marc Molins, que representa a la Fundació Muñoz Ramonet en la causa penal del procediment judicial ara en marxa, ha remarcat que és “un punt d’inflexió en un procediment judicial complex i que canvia d’una forma radical des que el moment que es troben les obres i les posa a disposició del jutjat. És una excel·lent notícia pel bon fi de la causa”, ha afegit, al temps que ha fet una crida a la prudència.

Des del 1995

Com s’ha recordat a la roda de premsa, la Fundació Julio Muñoz Ramonet treballa des de l’any 1995 pel compliment de les voluntats expressades en el testament de l’empresari. L‘Ajuntament de Barcelona es va assabentar, quatre anys més tard de la seva mort, que era el legatari d’una part de la seva herència. Tant les filles com els com els marmessors del testament van silenciar i ocultar a l’Ajuntament aquest fet, confiant en que el pas del temps faria irreivindicables els drets que aquest disposava.

A l’origen de la col·lecció de Julio Muñoz Ramonet es troba la prestigiosa col·lecció de Romul Bosch i Catarineu, adquirida al formar part del patrimoni del consorci d’empreses UIASA, i de la que l’any 1950 en passà a ser el propietari. A aquesta col·lecció inicial va incorporar les obres que al llarg del temps va anar adquirint i formà la que actualment es coneix com la ‘Col·lecció Muñoz Ramonet’.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa