Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’avi viatger que ha obert una llibreria a Gràcia amb tots els seus llibres

Acumular un patrimoni de més de 12.000 llibres no és un fet gaire usual avui dia, i obrir una llibreria de segona mà a l’edat de 82 anys per poder-los vendre encara ho és menys. Aquest és el cas de l’Albert Costa, un enginyer, antropòleg, filòsof, viatger i ara llibreter que va decidir complir el somni dos anys enrere –ara ja en té 84– per poder, segons diu, “traspassar l’únic patrimoni” que li ha quedat al llarg de tota la seva vida. “Vaig tenir una mort sobtada arrel d’un atac de cor i, just quan em recuperava, vaig saber que havia de fer allò que sempre havia somiat: vendre llibres”, confessa.

Aquesta singular llibreria es diu Esperits de l’Aigua i es troba al número 32 del carrer Joan Blanques del barri de Gràcia. Des de fora ja evoca temps passats plens de somnis, descobriments i coneixements ancestrals. Amb aquella olor característica dels llibres antics –que no pas vells–, el local convida a tot aquell que passa per davant a explorar els milers de títols encaixats a les estanteries que embolcallen i transporten el minúscul espai cap a paratges exòtics i civilitzacions inaccessibles. El preu dels llibres, tot i que està marcat al llom, es pot negociar amb el client. “L’objectiu és que tots dos arribem a un acord comú que ens satisfaci”, explica el propietari.

“L’últim recompte de llibres me’l va fer el meu fill l’any 2010, i llavors ja superava els 12.000 exemplars”, diu orgullós. “Vaig emprendre el projecte de la llibreria perquè ja no tenia on guardar tota aquesta meravella”, assegura, mentre assenyala les estanteries que l’envolten i fa un gir complet de 360 graus. Costa, a més, reivindica el valor dels llibres de segona mà i lamenta com s’han devaluat al llarg de la història recent. “L’altre dia em van preguntar si un llibre de Borges valia un euro. Un euro! Tu et creus que tot el que dius Borges aquí dins val tan sols un euro, de debò?”, etziba, mentre mostra amb les dues mans un exemplar de Ficciones, un dels llibres més transcendents de l’autor argentí.

Més de 12.000 exemplars formen el fons de la curiosa llibreria Esperits de l'aigua / Marc Solanes
Més de 12.000 exemplars formen el fons de la curiosa llibreria Esperits de l’aigua / Marc Solanes

La majoria dels llibres, segons diu Costa, han estat adquirits arreu del món a causa de la seva malaltia no diagnosticada de col·leccionar tots els llibres amb els que s’ha topat i que li han despertat qualsevol tipus de curiositat. Va començar durant la seva joventut, quan per casualitat va topar amb una gran col·lecció d’art africà que el va marcar per sempre. Va ser a partir de llavors que va començar a viatjar per l’Àfrica, l’Àsia i el Pacífic per comprar escultures, peces i artefactes de tota mena amb un gran valor històric per reunir-los en exposicions. En aquests viatges, que en algunes ocasions el duien als racons més inhòspits del planeta, va començar a comprar tots aquells llibres, revistes i enciclopèdies que considerava interessants o tenien algun valor important en l’àmbit cultural.

D’entre totes les professions que ha practicat al llarg de la seva vida, la que recorda amb més enyorança és la de comissari d’exposicions per la Fundació ‘La Caixa’. De fet, el nom de la llibreria, Esperits de l’aigua, prové d’una mostra que va comissionar sobre els inuits que habiten la Columbia Britànica i Alaska. “Són els únics caçadors i recol·lectors que no són nòmades, viuen en un medi tan ric en recursos que no els cal moure’s constantment”, explica Costa.

Albert Costa fulleja un llibre a la seva llibreria Esperits de l'aigua / Marc Solanes
Albert Costa fulleja un llibre a la seva llibreria Esperits de l’aigua / Marc Solanes

“Detesto la paraula cultura: és un terme que comprèn tot allò que no és biològic, però desgraciadament s’ha fet servir com a bandera publicitària d’autèntiques bajanades, i això ha fet molt de mal”, rondina. Tot i que assumeix que obrir una llibreria de segona mà avui dia no és un negoci rendible, Albert Costa s’ho ha pres com una manera de “deixar en herència” tot allò que ha recollit “al llarg de les darreres dècades”. “Esperits de l’aigua és un projecte petit que busca donar sortida a tot el material que he anat acumulant al llarg de la meva vida, així que l’objectiu principal és que la gent vingui, observi, fullegi i es quedi amb allò que li pugui ser útil”, conclou.

Més notícies
Sant Jordi 2021 a Barcelona, el primer després del confinament per la Covid19 /Jordi Play

Torna el Sant Jordi massiu: rècord de parades de llibres i roses a Barcelona

Notícia: Torna el Sant Jordi massiu: rècord de parades de llibres i roses a Barcelona
Comparteix
Dos terços es concentraran a la nova 'superilla literària'
Notícia: Torna el Sant Jordi massiu: rècord de parades de llibres i roses a Barcelona - Mobile
El Papa recomanant el llibre 'Hermanito' / Twitter

El Papa recomana un emotiu llibre d’una editorial barcelonina

Notícia: El Papa recomana un emotiu llibre d’una editorial barcelonina
Comparteix
El Pontífex explica a periodistes que l'ha colpit el relat poètic i dramàtic de 'Germanet'
Notícia: El Papa recomana un emotiu llibre d’una editorial barcelonina - Mobile
La firma que va inventar els panots barcelonins / Arxiu

L’origen del panot de Barcelona

Notícia: L’origen del panot de Barcelona
Comparteix
Ni un disseny de Puig i Cadafalch ni París va ser la primera en exportar-lo, sinó obra de Ramon Esbocar i la societat Petit, Escofet y Terrés
Notícia: L’origen del panot de Barcelona - Mobile
Interior de la Cereria Subirà / Cedida

La nova moda que ha rellançat la botiga més antiga de Barcelona

Notícia: La nova moda que ha rellançat la botiga més antiga de Barcelona
Comparteix
La febre hand-made durant el confinament va fer entrar moltes comandes a la Cereria Subirà
Notícia: La nova moda que ha rellançat la botiga més antiga de Barcelona - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Imma Burgues Torra. a abril 17, 2022 | 14:12
  Imma Burgues Torra. abril 17, 2022 | 14:12
  Aqiesta noticia la trobo super interesant molt be per donar-la.
 2. Icona del comentari de: Que rastrero lo que abuelo a abril 17, 2022 | 15:37
  Que rastrero lo que abuelo abril 17, 2022 | 15:37
  Que mania de llamar " abuelo " a todas las personas que pasan de una edad. ¿ Y si no es abuelo ? ¿ Y si no tiene hijos ? Es una ofensa llamar a alguien " abuelo ". Una persona mayor. Punto.
  • Icona del comentari de: Joaquim Balanzo Tintore a abril 18, 2022 | 07:52
   Joaquim Balanzo Tintore abril 18, 2022 | 07:52
   Doncs es una realitat, si tens mes de 80 anys ets un avi o un vell, es la realitat y sort que estas viu
 3. Icona del comentari de: Pere a abril 18, 2022 | 16:39
  Pere abril 18, 2022 | 16:39
  M’encanta
 4. Icona del comentari de: Conchi a abril 19, 2022 | 16:18
  Conchi abril 19, 2022 | 16:18
  Molt maca aquesta crònica. I amb ganes de fer una visita a la llibreria.

Nou comentari

Comparteix