Mira-sol, una estació que ha passat del camp a la ciutat

Envoltada en els seus orígens de conreu, actualment gràcies al creixement del turó de Can Mates hi trobem un nucli urbà amb tots els serveis necessaris

Des de Món Terrassa i Tot Barcelona ens proposem fer un viatge per la història de la línia Barcelona-Terrassa de FGC, que ara compleix cent anys. Fem parada, sense pressa, a cadascuna de les 19 estacions que la conformen (des de Terrassa Nacions Unides a Barcelona – Plaça Catalunya). D’aquesta manera, descobrirem en una sèrie de reportatges, entrevistes i cròniques algunes curiositats, anècdotes, històries que donen vida a una línia que transporta anualment fins a 64 milions de passatgers -segons dades d’FGC el 2018-. 

L'estació de Mira-sol, en la línia Barcelona-Terrassa de FGC

L’estació de Mira-sol, en la línia Barcelona-Terrassa de FGC

L’estació de Mira-sol es va posar en servei el 19 de març de 1948, tot i que el tren ja hi passava des de feia 30 anys. El nou baixador donava servei als veïns d’aquest barri de Sant Cugat. Originàriament disposava de dos edificis i una sola via, encara que ben aviat va passar a disposar també d’una via d’apartador. Els dos edificis, el de viatgers més gran i el de serveis més petit, formaven un conjunt amb l’andana central, coberta per una marquesina en tota la seva longitud i que de lluny recordava una nau, sobretot tenint en compte que l’estació es trobava aïllada enmig de camps de conreu. L’accés a l’estació es feia des d’un pas sota les vies, amb escales.

En els anys 90 del segle passat, la doble via entre Sant Cugat i Rubí i la necessitat de prolongar l’andana per als trens de quatre cotxes van suposar enderrocar l’edifici de serveis. L’any 2007 es creava un nou vestíbul i accés més ampli pel pas inferior creat entre les places Joan Borràs i Ausiàs March. El nou accés disposava d’un ascensor i una escala mecànica fins a l’andana, curiosament s’havia de creuar l’antic edifici de viatgers per arribar-hi.

L'estació de Mira-sol d'FGC | FGC

L’estació de Mira-sol d’FGC | FGC

L’entorn de l’estació de Mira-sol també ha anat canviant progressivament el seu paisatge. Originàriament eren camps i algunes cases d’estiueig situades a la banda sud de les vies, a l’històric barri. Des de l’any 1969, l’escola la Farga és també un element destacat de Mira-sol i hi té una relació important amb la línia de Ferrocarrils, ja que és un dels centres que utilitzen els trens escolars entre Mira-sol i Plaça Catalunya.

A finals dels anys 2000 el creixement del barri del turó de Can Mates va comportar la creació, just al costat l’estació d’FGC, la nova centralitat Mira-sol centre, que acull el mercat municipal, una biblioteca, un supermercat i diversos comerços i serveis. Mira-sol és una entitat de població i un districte de Sant Cugat del Vallès, situada a l’extrem oest del terme i es troba unida a Valldoreix pel sud.

Més informació

Nou comentari