Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El pressupost i les taxes d’aparcament i residus salten a 2020
  • CA

Els comptes de Barcelona per al 2020 s’aprovaran en dos temps: el plenari d’aquest divendres beneirà la majoria d’ordenances fiscals, que a través de l’augment de diferents impostos i taxes permetran a l’Ajuntament recaptar 66 milions d’euros extra. S’aprovaran amb el vot a favor d’ERC i l’abstenció de JxCat, el que suposa l’aval de 33 dels 41 regidors del plenari. No obstant, la tarifa de la zona verda i blava i el conjunt de pressupostos salten a gener o febrer, segons avancin les negociacions. També quedaran pendents, com ja es preveia, el recàrrec a l’impost turístic i la nova taxa de residus que proposa el govern. També prosperarà aquest divendres la Zona de Baixes Emissions (ZBE).

[r:1]

El regidor de Pressupostos, Jordi Martí (BComú), i la regidora d’Hisenda, Montse Ballarín (PSC), han celebrat l’aprovació “per àmplia majoria” de les ordenances i han sostingut que “les taxes que no es porten al ple estan a les portes de l’acord”. “Hem passat moltes hores debatent, no sempre era fàcil, i seguirem treballant amb la mateixa predisposició i il·lusió”, ha dit Ballarín. Pel que fa al pressupost, Martí ha assegurat que es portarà a votació el més aviat possible, tan bon punt hi hagi acord, però no ha volgut entrar a detallar si serà gener, febrer o més endavant: “Les negociacions d’aquest calat necessiten màxima discreció en el mentrestant i màxima transparència després de l’acord”.

També s’ha mostrat optimista de cara a aconseguir arribar, a través de les tres ordenances pendents, als 150 milions d’euros d’ingressos extra que va anunciar el govern municipal. La data definitiva del pressupost podria anar molt vinculada a l’aprovació dels comptes de la Generalitat i a la investidura de Pedro Sánchez (PSOE) amb posterior acord de govern amb Podemos. Martí no se n’ha estat de situar les ordenances com a avantsala d’aquest triple escenari: “L’acord ens atorga una millor i més gran estabilitat institucional, a nivell de ciutat i de país”.

ERC modula l’encariment de les terrasses

ERC ha anunciat que ha arribat a un acord amb el govern municipal per la majoria d’ordenances fiscals, però que les negociacions no han prosperat prou per deixar-les totes aprovades. ERC ha aconseguit moderar un terç l’encariment de la taxa de terrasses que proposava el govern municipal, una mica menys que el 40% que s’havia proposat com a objectiu.  

Pel que fa a l’aparcament, han detallat que intentaran “polir una proposta” per a “gener o febrer”: “Postposem el debat perquè amb la ZBE hem d’analitzar com plantegem l’aparcament, no es tracta de dir només què cobrem sinó on, zonificar i estendre la zona verda on no n’hi ha”. En canvi, els regidors republicans Jordi Coronas i Jordi Castellana han exposat que les negociacions sobre el pressupost encara estan molt verdes: “Ni es porta a votació aquest divendres ni tenim cap mena d’acord”. Entre les assignatures pendents pels propers anys situen diferenciar l’IBI dels immobles residencials dels que generen activitat econòmica i fer tributar els béns productius de l’Església. 

JxCat reivindica les ajudes a qui no pugui pagar el nou IBI

JxCat també facilitarà al govern el ple de divendres, amb la seva abstenció al paquet d’ordenances que es portaran a votació i el vot a favor a la Zona de Baixes Emissions. La líder del grup, Elsa Artadi, ha detallat que no votaran a favor de les taxes perquè discrepen molt de l’encariment de les terrasses. Tot i així ha posat en valor una millora notable en la interlocució amb l’executiu d’Ada Colau i Jaume Collboni i s’ha mostrat optimista de cara als pressupostos. Sobre les negociacions, ha reivindicat haver aconseguit millores en les ajudes per a persones que no puguin fer front al nou rebut de l’IBI. Aquesta partida pressupostària ja existia però “no s’exhauria mai”, ha explicat, per “falta de comunicació” de l’existència d’aquests ajuts. Així, el grup ha aconseguit el compromís municipal de realitzar una campanya informativa molt més àmplia i que la partida deixi de ser finita per cobrir totes les peticions que arribin.

En una línia similar, JxCat preveu poder introduir al pressupost ajudes indirectes –promoció, seguretat, etc– per a les terrasses de carrers vulnerables, a les que s’aplicarà el mateix encariment que a vies properes que sí són molt turístiques. També n’hi haurà per a la rehabilitació d’edificis per a guanyar eficiència energètica. Artadi també ha confiat en el compromís de Podemos d’abolir la llei Montoro que limita les finances municipals quan es formi govern a l’Estat. A més, ha avançat que el govern municipal ha accedit a treballar durant l’any vinent per aplicar el 2021 la tarifa plana d’impostos que JxCat va proposar al darrer ple.

Finalment tant ERC com JxCat reivindiquen també haver arrencat al govern el fraccionament de la taxa de terrasses, per tal que els petits negocis que hagin d’afrontar un gran encariment –en alguns casos com la plaça Reial serà del 800%– puguin repartir la despesa de forma mensual. Aquest 2020 hauran de sol·licitar-ho però el 2021 el fraccionament serà automàtic. Ambdós partits també haurien frenat la retallada en la bonificiació de l’impost de circulació als vehicles ECO: el govern municipal volia rebaixar la bonificació de l’actual 75% a un 25% i finalment quedarà en un 50%.

Més notícies
Govern i oposició en una comissió extraordinària sobre els pressupostos 2020 / ACN - Blanca Blay
El pressupost de Barcelona s’encamina a una aprovació en dos temps
Notícia: El pressupost de Barcelona s’encamina a una aprovació en dos temps
Comparteix
Part de les ordenances saltaran a gener | La investidura de Pedro Sánchez ressona en les negociacions d'Ajuntament i Generalitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa