Moviments socials i veïnals han anunciat una “contracimera” amb la intenció d’esmenar la plana al gran acte internacional pel turisme que està programat a Barcelona els pròxims 26 i 27 d’octubre. La celebració d’aquesta trobada mundial per plantejar el futur del sector turístic ha encès tota mena d’alarmes en l’associacionisme barceloní, que veu en aquesta cita la confirmació de la renúncia al repensament del model de visitants a la ciutat després de la pandèmia. Davant d’això, diferents entitats han anunciat aquest matí la preparació d’unes jornades que encara s’han de definir, però que ja tenen alguns elements ideats pel que fa a la localització. En principi, una part de la contracimera inclourà trobades a l’aire lliure alhora que es preveu l’ús de l’equipament veïnal El Borsí, al barri Gòtic.

El pla de xoc a la trobada internacional del sector turístic el promouen principalment l’Associació de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) i la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i l’han anomenat “Propostes per al canvi de model de territoris turistitzats“. Aquest moviment vol ser un crit d’alarma en un moment crucial. No només per la coincidència temporal amb la irrupció del coronavirus, sinó pel debat que ha travessat la societat catalana al voltant de l’ampliació de l’aeroport les últimes setmanes. De fet, aquest matí s’ha fet referència a la força de la manifestació unitària contra el creixement aeroportuari i s’ha animat tots els agents que s’hi van implicar a formar part, també, d’aquesta contraproposta.

“És la resposta a aquesta cimera acrítica que només busca recuperar la situació de privilegis prèvia a la pandèmia”, assenyala Reme Gómez, de l’ABDT. Per la portaveu d’aquest col·lectiu, a més, la celebració de la cita The future of tourism suposa l’intent de “voler oblidar” els consensos veïnals previs a la crisi de la covid-19 que assenyalaven les parts negatives del monocultiu turístic. “No s’està repensant, s’està rellançant el model turístic que ja existia abans de la pandèmia”. En el mateix sentit, Gómez ha assegurat que la cimera internacional se celebra “amb diners públics” i ha reclamat a les administracions que expliquin quants diners hi pensen abocar i d’on surten aquestes quantitats.

També han format part de l’anunci de contraprogramació la plataforma Zeroport, el sindicat Kellys Barcelona, l’Obeservatori del Deute en la Globalització (ODG) o la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona. Les veus de tots aquests col·lectius han incidit en aspectes com la baixa qualitat de moltes de les feines del sector turístic, vinculades a l’estacionalitat i a sous baixos, o l’impacte sobre l’habitatge. Joana Bregolat, de l’ODG, ha denunciat que fins ara s’ha imposat “una lògica de ciutat neoliberal” en què “la capacitat de negoci i inversió és més important que el futur i vides dignes de les persones que hi viuen”.

La potenciació del turisme, que refermen les dades rècord de visitants abans de la pandèmia, hauria portat la ciutat a convertir-se en “un parc temàtic”, insisteix Bregolat. Això, alhora, ha portat els barcelonins “a moure’s a altres parts de la ciutat perquè ja no poden viure als seus propis barris”.

Arran de la pandèmia, diferents representants del mateix govern de l’Ajuntament van incidir en com Barcelona havia rebut un toc d’atenció que faria replantejar-se el pes que s’havia donat al turisme en el funcionament de la ciutat. Ara bé, representants d’aquests col·lectius lamenten que, un any i mig després d’aquesta constatació, no s’ha iniciat cap mena d’espai de treball per repensar el model turístic barceloní. Així, ara s’ha preparat una cimera pròpia per posar tots aquests plantejaments sobre la taula. “Serà un espai veïnal, obert i coral” i es parlarà de “la crisi climàtica, les condicions laborals, el turisme socialment i ambiental responsable”, ha detallat la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fora comuns/comunes de les institucions a setembre 27, 2021 | 14:27
    Fora comuns/comunes de les institucions setembre 27, 2021 | 14:27
    Misèria i mes misèria... Voteu misèria i misèria tindreu. Misèria crida misèria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa