Demostració de força de l’ecologisme per blindar el ‘no’ a l’ampliació del Prat

Milers de persones es concentren a Barcelona per pressionar la Generalitat perquè certifiqui la fi del projecte

Milers de persones s’han concentrat aquí matí a Barcelona per protestar contra els plans d’ampliació de l’aeroport del Prat, un projecte que de moment ha quedat aparcat, però que en qualsevol moment és podria reprendre si hi ha acord d’última hora amb Aena. El moviment ecologista ha fet una demostració de força aplegant una multitud d’entitats i manifestants procedents de tot Catalunya per alertar del perill que suposa ampliar una infraestructura com el Prat, que ja consideren sobredimensionada en la seva mida actual, en plena emergència climàtica.

La protesta corria el risc de caure en la desmobilització, però després que el govern espanyol anunciés que les discrepàncies amb la Generalitat feien inviable la inversió de 1.700 milions d’euros d’Aena. L’operador volia injectar al Prat per augmentar la seva capacitat fins als 70 milions de persones, amb l’afegit que de retruc comportava la destrucció de la llacuna de la Ricarda, un paratge protegit per la Unió Europea. “Menys avions, més vida!”, crida una noia amb un megàfon a la mà dreta i llista de consignes a l’esquerra. La resposta ha estat massiva: 10.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 90.000 segons els organitzadors.

Moltes famílies han fet acte de presència a la manifestació contra l’ampliació del Prat / XFDC

Els organitzadors han decidit mantenir la manifestació perquè consideren “vital” mostrar que l’oposició als “projectes faraònics” del segle passat té més suport social del que pensen els governs. Regidors i diputats d’ERC, els comuns i la CUP han assistit a la marxa en una maniobra de compromís dels partits, que ja van anunciar que ni l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ni cap dels consellers republicans del Govern trepitjarien el carrer malgrat ser els més crítics amb els plans d’Aena.

Èxit d’assistència

La protesta, organitzada per la Xarxa de Justícia Climàtica i ZeroPort, s’ha distribuït en tres trams del carrer Tarragona –entre l’estació de Sants i la plaça Espanya– per evitar aglomeracions, una decisió que els organitzadors han pres per responsabilitat tot i saber que jugaria en contra seva a l’hora de mostrar en una sola imatge el veritable abast del rebuig a l’ampliació del Prat. “Després diran que som quatre gats”, avisa una activista mentre demana a la gent que s’agrupi davant de l’escenari de parlaments malgrat el sol punyent del migdia.

Més de 300 entitats han confirmat la seva assistència a manifestació, que també ha servit com un acte de catarsi col·lectiva dels moviments ecologistes després d’un any mig sense poder manifestar-se de manera massiva per la pandèmia. També ha significat el retrobament de vells companys de lluita, d’aquells que sovint només et trobes als carrers. “Hi havia ganes de tornar a cridar plegats”, reconeix en Joan, que ha vingut de Sabadell i en pocs minuts ha saludat i abraçat dos grups de manifestants d’altres poblacions que buscaven el millor lloc per seguir el parlaments.

Comentaris

  Manel.BCN 19/09/2021 1:25 pm
  Són els quatre arreplegats de sempre, en contar del progrés. Si féssim cas d'aquesta penya, Catalunya encara.entraria en una decadència més gran de la què té ara. Entre Colaus, Cup, i penya semblant, no.sé on arribarem al final...
   Per decadència 19/09/2021 10:13 pm
   Qui ha vist Barcelona abans i, com està ara...
   Angels 19/09/2021 11:03 pm
   Ningú parla dels aeroports de Girona i Reus, aquests pràcticament no hi ha tràfic, la ampliació de el Prat no fa cap falta, aquesta inversió caldria fer-la per una bona conexió i servei públic de els dos aeroports a Barcelona
  Aquesta és la realitat 19/09/2021 1:29 pm
  JxCAT són partidaris de l'ampliació de l'aeroport i de continuar destruint la Costa Brava. Els seus interessos són propis de l'economia especulativa que no s'ha de tolerar.
   Clara 19/09/2021 6:50 pm
   Malament rai quan això va de partits. L'Aragonès fa poc es lamentava , no de la destrucció de la Ricarda sinó de que amb aquest sacrifici català se la quedava el gobierno Ñ. Ara, vista la resposta de bona part del poble fa proclames en direcció contrària amb la superficialitat que el caracteritza. No participar a la manifestació com partit polític és donar més veu al poble. Segur que molta gent de la que hi havia allà no han votat mai cap dels partits que s'hi han fet veure. No va de partits, va de gent.
    Per la Clareta 19/09/2021 10:11 pm
    No va de partits, va de salvaguardar la Terra, uns ho prioritzan i altres prioritzan els €€€€ 🤑🤑🤑🤑💸💸💸
  Louis-Antoine Ranvier 19/09/2021 2:06 pm
  Si AENA vol invertir 1700 millions al Prat, es xq el beneficiat es ella i no ningú més.
  Una 19/09/2021 3:04 pm
  La UE ho té protegit perquè li han dit els espanyols de la mateixa manera que no accepta la llengua catalana com a idioma. Si la UE conegués de primera mà el que és la Ricarda no dubtaria de desclassificar aquest espai rònec, semi-artificial on la immensa majoria dels manifestants no han posat el peu.Una
  Xernobil, ecologisme Colau 19/09/2021 4:25 pm
  Poquissima gent, 1000 com a molt. Pobre Riu Llobregat desviat peraquests mil terroristes ecologics de la Colau.Xernobil,
  Ricarda dels ricatxos, esquerres per forrar als RICATXOS DELA RICATXA 19/09/2021 4:52 pm
  L'embarcadero privat dels Ricarxos de la Ricarda, espai artificial fet fa 25 anys, protecció natural? UE TARATS MENTALS
  Tonet 19/09/2021 5:52 pm
  PER QUE no fan una pista de entrada i sortida d' avions cap el mar .
  Jordi Català 19/09/2021 5:54 pm
  Quina vergonya de gent, del Delta del Ebre no diuen res?, jo aquesta anti sistema els fotria a recollir fruita perque deixin de donar pel sac. La Colau i els de la CUP s'estan lluïnt.
  Clara 19/09/2021 6:39 pm
  Sol punyent de migdia, avui, no gaire. Un redactat serè i objectiu és el que els lectors demanem. Quan apareix excessivament emotiuClara quan no fa falta i /o és una exageració el reportatge perd credibilitat.
  CupIjos i pijitas 19/09/2021 8:07 pm
  85.000 ll9cs de treball al carajo, gracies CUP DELS PIJOS.NIÑOS. Quins ganduls no volen treballar per res, amb uns o Papas i Mamas que 3ls hi paguen tot
  Luisnomeacuerdo 19/09/2021 11:07 pm
  Hay más lazinazis aquí que en las manis del 12 de septiembre.
  Amb els comuns no podem 20/09/2021 10:47 am
  I la frau kolau, la janet sanz, fan el de sempre, molt soroll, però alhora de la veritat, a casa, no sigui que els socialistas i el manuel vals, s'enfadin i els deixin sense suport a l'ajuntament. Ara això si, la sanz, continuarà agafant avions per gaudir de les seves vacances, i la kolau pels seus viatges, que no sigui menys, que els altres polítics
  Gecko 20/09/2021 12:18 pm
  De "l'ecologisme" ? No cal ésser compromès i militant de la conservació de la natura, persones "normals" també hi érem contra l'ampliació tal i com la vol fer l'estat espanyol. Exigim el traspàs al nostre país d'aquest aeroport i un gran debat sobre que cal fer, com i quan, des del nostre país, en el qual s'hi ha de parlar de tot, i també dir que de "pista llarga" ja n'hi ha una, cal explicar perquè no s'utilitza com a tal, i si els que la varen fer construir inútilment, malversant diners públics, en tenen cap responsabilitat.

Nou comentari