Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un informe municipal atribueix al turisme el 75% de les emissions de CO2 de Barcelona
  • CA

Enmig de la polèmica per la croada de l’Ajuntament de Barcelona contra el port i l’aeroport de Barcelona perquè redueixin el seu impacte ambiental, el consistori ha fet públic un nou informe que atribueix al sector turístic el 75% de les emissions d’efecte hivernacle –principalment CO2– que genera la capital catalana. Segons el document, elaborat per Barcelona Regional, la petjada de carboni del sector turístic s’enfila fins als 9,6 milions de tones anuals de CO2, gairebé el triple que els 3,4 milions que generen els barcelonins.

La petjada de carboni mesura l’impacte de totes les activitats d’un territori, una empresa o un individu en el medi ambient, però tècnicament no es poden circumscriure a una única zona geogràfica, ja que sovint té en compte molts factors i genera certa polèmica. De fet, aquesta mateixa setmana el consistori i el port han protagonitzat una enganxada per la manera de computar les emissions. En el cas de l’estudi “Externalitats ambientals del turisme de la ciutat de Barcelona”, el 95,9% de la petjada del turisme és deguda al transport d’arribada i sortida, és a dir, als avions i als creuers que porten a la gran majoria de turistes que visiten la capital catalana. 

Emissions de CO2 de Barcelona / BR

Emissions de CO2 de Barcelona / BR

Descomptant el transport, la petjada de carboni del sector turístic es redueix un 93%, fins a les 684.000 tones, l’equivalent al 20% del que generen els residents a la ciutat. L’allotjament turístic és el que té un impacte més important en el medi ambient i és responsable de gairebé 300.000 tones de CO2 l’any, amb una major incidència dels hotels de 4 i 5 estrelles, seguits de prop pels pisos turístics. En termes individuals, un barceloní genera 5,84 quilos de CO2 cada dia, mentre que un turista en genera 6,93, sobretot per l’impacte de l’allotjament i el comerç.

Comparativa de les emissions d'un turista i un resident a Barcelona / BR

Comparativa de les emissions d’un turista i un resident a Barcelona / BR

El triple de consum d’aigua

L’estudi de Barcelona Regional, que admet certes limitacions a l’hora de mesurar l’impacte del turisme, calcula que els gairebé 30 milions de persones que venen cada any a Barcelona –incloent excursionistes– suposen una mitjana de 150.000 visites diàries, un volum que provoca augments en el consum d’aigua i d’electricitat, en la generació de residus i en la mobilitat interna de la ciutat.

Pel que fa al consum d’aigua, l’informe estima que un barceloní consumeix 107 litres al dia, una xifra que els turistes tripliquen. La causa és la mateixa que en el cas de les emissions de CO2: l’elevada despesa que fan els allotjaments turístics, en especial els de més luxe. Un hotel de 5 estrelles, per exemple, fa que un turista gasti cinc vegades més d’aigua que un resident a la ciutat. D’aquesta manera, es calcula que el turisme suposa entre el 8% i el 12% del consum total d’aigua de Barcelona.

En el consum elèctric les dades són similars. Un turista gasta 2,4 vegades més d’electricitat que un barceloní quan s’allotja a un hotel o un pis turístic. En els hotels de luxe, el consum es multiplica gairebé per vuit. En total, el sector turístic suposa el 7,6% del consum elèctric de Barcelona, repartit de la següent manera: els allotjaments turístics representen el 5,6%, el transport intern –metro, bus, taxi, etc.– un 1,3% i els punts d’interès –sobretot museus– un 0,7%.

Més notícies
El Port acusa l’Ajuntament de “manipular” radicalment les xifres d’emissions de CO2
Notícia: El Port acusa l’Ajuntament de “manipular” radicalment les xifres d’emissions de CO2
Comparteix
L'ens portuari assegura que no emet més de 5 milions de tones de CO2, com assegurava el govern municipal, sinó 315.000 tones
Janet Sanz nega la manipulació en les dades d’emissions del Port
Notícia: Janet Sanz nega la manipulació en les dades d’emissions del Port
Comparteix
La tinenta d'alcaldia es reafirma en la informació que va traslladar ahir malgrat les acusacions de les autoritats portuàries

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa